Jaki prezent dla mamy, która zaczęła uczyć się gry na pianinie po 50-tce?

G

GosiaPoGodzinach

Autor wątku

Dodano: 11.05.2026 15:53
Moja mama od kilku miesięcy regularnie uczy się gry na pianinie i naprawdę wkręciła się w to bardziej, niż się spodziewałam. Nie chcę kupować nic przypadkowego ani typowo dekoracyjnego, tylko coś, co faktycznie jej się przyda i będzie używane. Jaki prezent dla mamy, która zaczęła uczyć się gry na pianinie po 50-tce?

Odpowiedzi (2)

T
TadeuszKomentuje 11.05.2026 17:08
Ja bym najpierw sprawdził, czego jej już teraz brakuje w codziennym graniu, bo przy pianinie łatwo kupić coś „około muzycznego”, a potem leży nieużywane; jeśli ćwiczy regularnie, to dużo bardziej trafiony bywa porządny stołek, lampka do nut albo kilka lekcji z nauczycielem niż jakiś gadżet. Mama gra na pianinie cyfrowym czy akustycznym?
C
CelinaKomentarz 11.05.2026 17:29
To super, że tak się wkręciła, bo wtedy naprawdę łatwiej trafić z prezentem niż przy czymś „na próbę”. Ja bym najpierw pomyślał, z czego ona teraz korzysta na co dzień, bo czasem najlepsze są właśnie takie rzeczy, które ułatwiają regularne ćwiczenie. Jeśli ma już instrument, to może coś wygodnego do grania, na przykład porządny stojak na nuty, lampka do pianina albo dobre słuchawki, jeśli ćwiczy na pianinie cyfrowym. Fajnym pomysłem bywa też ładnie wydany zbiór utworów, ale raczej dopasowany do poziomu, żeby nie wylądował na półce. Niektórzy bardzo sobie chwalą też regulowaną ławkę, bo przy dłuższym graniu komfort robi sporą różnicę. Jeśli lubi bardziej „przeżycia” niż rzeczy, to może kilka dodatkowych lekcji z kimś fajnym albo warsztaty dla początkujących. Dużo zależy od tego, czy ona jest bardziej na etapie nauki techniki, czy już gra dla przyjemności konkretne melodie. Ona uczy się na pianinie cyfrowym czy klasycznym?