Jaki prezent dla mamy, która zakłada małą firmę sprzątającą?

B

Basia76

Autor wątku

Dodano: 05.06.2026 17:29
Moja mama ma 58 lat i od kilku miesięcy rozkręca jednoosobową działalność w usługach sprzątania mieszkań oraz małych lokali po remoncie. Jest dopiero na etapie pierwszych stałych klientów, ale traktuje to bardzo poważnie i już sama ogarnia wyceny, dojazdy oraz kontakt z klientami. Pracuję w usługach i wiem, że na początku takie drobne rzeczy potrafią albo ułatwić dzień, albo tylko zagracić samochód i mieszkanie. Szukam prezentu na urodziny, raczej praktycznego, ale nie chciałabym kupić czegoś zbyt oczywistego albo takiego, co wyjdzie jak doposażenie firmy zamiast prezentu dla niej. Budżet mam około 250-400 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli naprawdę miałoby to sens. Mama działa jako jednoosobowa działalność, bez pracowników, więc wszystko nosi, planuje i załatwia sama. Jaki prezent dla mamy w takiej sytuacji byłby sensowny i jednocześnie nadal sprawiałby wrażenie prezentu, a nie zwykłego zakupu firmowego?

Odpowiedzi (4)

L
LilianaKomentuje 05.06.2026 18:19
Postawiłbym na coś praktycznego, co realnie odciąży ją w pracy: porządny organizer do bagażnika, wygodne rękawice dobrej jakości albo lekki odkurzacz/akcesoria, jeśli jeszcze nie ma sprzętu pod sprzątanie po remontach. A może bardziej potrzebuje czegoś do samej pracy w terenie czy do ogarniania klientów i wycen?
W
WiktorKomentuje 05.06.2026 18:28
W odpowiedzi do: LilianaKomentuje
Zgadzam się z Lilianą, u mojej cioci przy podobnym starcie najbardziej sprawdził się porządek w aucie i drobiazgi, które nie męczą w codziennej robocie, a nie kolejny „ładny” prezent do postawienia na półce. Może podpytaj mamę, co ją teraz najbardziej irytuje: noszenie rzeczy, bałagan w bagażniku czy kontakt z klientami w trasie?
D
DariaDopisze 05.06.2026 18:48
Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale nie kolejną chemię: porządny organizer do bagażnika, lekki składany wózek transportowy albo dobre rękawice i ochraniacze na kolana mogą jej realnie ułatwić dzień. Ma już jakiś system na przewożenie sprzętu i środków, czy wszystko jeździ luzem w aucie?
E
ElizaKomentuje 06.06.2026 08:55
W odpowiedzi do: DariaDopisze
Daria dobrze podpowiada, bo przy takiej pracy prezent ma sens wtedy, gdy naprawdę odciąża w ciągu dnia. Ja też nie szedłbym w kolejne płyny czy gadżety „do firmy”, tylko w coś, co ogarnia chaos w aucie i przy noszeniu rzeczy. Taki organizer do bagażnika może być strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza jak mama jeździ między mieszkaniami i lokalami po remontach. Składany wózek też brzmi praktycznie, bo po kilku kursach z wiadrami, mopem i odkurzaczem plecy szybko dają znać. Do tego dobre nakolanniki albo porządne rękawice to niby drobiazg, ale używany prawie codziennie. Fajne byłoby też coś, co nie zajmie pół samochodu, bo przy jednoosobowej działalności każdy centymetr miejsca się liczy. A mama częściej wozi więcej sprzętu na remontowe sprzątania, czy raczej podstawowy zestaw do mieszkań?