Jaki prezent dla dziadka, który lubi majsterkować w garażu, ale ma już dużo narzędzi?

I

IzaOdWstazek

Autor wątku

Dodano: 29.06.2026 11:19
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który sporo czasu spędza w garażu i lubi coś naprawiać albo porządkować. Problem w tym, że typowych narzędzi ma już naprawdę dużo, więc nie chciałabym kupować kolejnej rzeczy, która będzie się dublować. Jaki praktyczny prezent dla dziadka majsterkowicza wybrać, jeśli nie chcę iść w klasyczne narzędzia?

Odpowiedzi (8)

C
CelinaKomentarz 29.06.2026 12:48
Ja bym trochę uważał z założeniem, że skoro ma dużo narzędzi, to nic garażowego już się nie przyda. Czasem większą radość robi coś do wygody pracy: dobra lampa robocza, mata pod kolana, organizer na śrubki albo porządne rękawice, bo tego zwykle nigdy nie jest za dużo. Można też pomyśleć o czymś „zużywalnym”, jak zestaw wierteł, tarcz czy chemia warsztatowa, ale tu dobrze znać, czego faktycznie używa. Wiesz, czy on bardziej naprawia auta, majsterkuje przy drewnie, czy po prostu ogarnia różne drobiazgi?
E
ElizaKomentuje 29.06.2026 14:13
U mojego dziadka najlepiej sprawdziła się porządna lampa warsztatowa na magnes i drobiazgi do organizacji, bo narzędzi też miał pełno, a ciągle narzekał, że czegoś nie widzi albo szuka śrubek po półkach. Może bardziej brakuje mu światła i porządku w garażu niż kolejnego sprzętu?
A
AlicjaDopisze 29.06.2026 14:23
W odpowiedzi do: ElizaKomentuje
Też mam takie doświadczenie, że przy pełnym garażu narzędzi bardziej cieszą rzeczy „około warsztatowe” niż kolejna wiertarka czy klucz. Taka lampa na magnes, organizer na śrubki albo mata na blat mogą naprawdę ułatwić dłubanie, zwłaszcza jeśli dziadek często coś rozkręca i potem szuka drobiazgów.
M
MagdalenaKomentuje 29.06.2026 15:30
W odpowiedzi do: ElizaKomentuje
Też bym poszła w coś wokół wygody pracy, a nie kolejne narzędzie, bo przy majsterkowaniu dobre światło i sensowne przegródki na śrubki potrafią zrobić większą różnicę niż nowy gadżet. Może dziadek ma w garażu jakieś miejsce, przy którym najczęściej dłubie i tam najbardziej brakuje mu oświetlenia albo porządku?
P
PatrykOdpisuje 29.06.2026 18:51
Może coś bardziej „garażowo-organizacyjnego” niż kolejne narzędzie: porządna lampa robocza, mata antyzmęczeniowa pod nogi albo organizer na śrubki i drobiazgi potrafią się przydać codziennie. A dziadek bardziej naprawia rzeczy przy stole, czy kręci się przy aucie/rowerze?
J
JoasiaKomentuje 02.07.2026 18:51
Może zamiast kolejnego narzędzia pomyśl o czymś, co uprzyjemni mu pracę w garażu albo pomoże utrzymać porządek. Fajnym pomysłem jest dobra mata warsztatowa na blat, organizer na śrubki i drobne części albo mocne oświetlenie robocze, jeśli w garażu ma trochę ciemno. U mojego taty świetnie sprawdził się też magnetyczny pojemnik na śruby, bo przy naprawach nic się nie turla po stole. Jeśli dziadek dużo stoi, to praktyczny może być składany stołek warsztatowy albo mata antyzmęczeniowa pod nogi. Można też iść w rzeczy eksploatacyjne, np. porządne rękawice, czyściwo, preparaty do czyszczenia narzędzi czy zestaw pudełek do segregacji. Taki prezent nie musi być efektowny, ale jeśli trafia w codzienne używanie, to zwykle cieszy bardziej niż kolejny klucz czy wkrętak. A wiesz, czy bardziej lubi naprawiać konkretne sprzęty, czy raczej porządkować i organizować garaż?
N
NataliaNaTemat 05.07.2026 10:21
Może coś bardziej „garażowo-organizacyjnego” niż samo narzędzie: porządny organizer na śrubki, mata warsztatowa, mocna lampa robocza albo wygodne siedzisko na kółkach potrafią ułatwić pracę bardziej niż kolejny klucz. A dziadek bardziej naprawia drobiazgi przy stole, czy grzebie też przy aucie?
A
AdamKomentuje 05.07.2026 16:32
Może zamiast kolejnego narzędzia pójść w coś, co uprzyjemni mu siedzenie w garażu. U mojego taty dobrze sprawdziła się porządna lampa warsztatowa na akumulator, bo niby miał oświetlenie, ale przy drobnych naprawach zawsze brakowało światła dokładnie tam, gdzie trzeba. Fajnym pomysłem są też organizery na śrubki, wkręty i drobne części, zwłaszcza jeśli dziadek lubi mieć wszystko pod ręką. Jeśli spędza tam sporo czasu zimą, to może jakiś mały grzejnik warsztatowy albo ciepła bluza robocza z dużymi kieszeniami. Czasem trafionym prezentem jest też solidna mata antyzmęczeniowa do stania przy stole, bo to rzecz, której człowiek sam sobie często nie kupi. Można też pomyśleć o czymś praktycznym, ale nie typowo narzędziowym, np. dobrym radiu do garażu albo termosie, który będzie tam na stałe. A dziadek bardziej naprawia auta/rowery, czy ogólnie dłubie przy wszystkim po trochu?