Jaki prezent na 35. urodziny dla chłopaka, który zaczął robić sushi w domu?

M

Magda_33

Autor wątku

Dodano: 15.05.2026 08:44
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla chłopaka, który od około 4 miesięcy mocno wkręcił się w robienie sushi w domu. Na razie ćwiczy głównie rolki i nigiri w weekendy, ale widać, że temat go naprawdę wciągnął. Ma już podstawową matę bambusową, ryżowar i jeden lepszy nóż, więc nie chcę kupić czegoś oczywistego ani zdublować tego, co już ma. Zależy mi na czymś, co będzie faktycznie związane z tym hobby i nie okaże się gadżetem na jeden raz. Co realnie sprawdziłoby się jako prezent na 35. urodziny w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (6)

L
LilianaKomentuje 15.05.2026 10:48
Ja bym poszła w coś, co podniesie frajdę z robienia i podania sushi, np. porządną deskę do serwowania, zestaw miseczek z pałeczkami albo lepsze składniki typu dobre nori, ocet do ryżu i sosy, bo tego często samemu szkoda kupować w lepszej wersji. Jeśli chcesz bardziej „gadżetowo”, to fajnym prezentem bywa też hangiri albo palnik kuchenny do opalania sushi, tylko pytanie czy bardziej jara go samo robienie czy też efekt podania?
S
SandraDopytuje 15.05.2026 10:52
W odpowiedzi do: LilianaKomentuje
Też bym poszła w tę stronę, bo przy takim hobby często największą radość dają właśnie fajniejsze dodatki niż kolejny podstawowy sprzęt. Deska do podania albo ładny zestaw miseczek brzmi super, a do tego można dorzucić jakieś lepsze składniki, których sam sobie na co dzień nie kupuje. Jeśli chcesz coś bardziej z pomysłem, to jeszcze kurs sushi dla domowych pasjonatów byłby świetnym prezentem. Wolisz coś bardziej użytkowego czy jednak trochę „efekt wow”?
A
AdamKomentuje 15.05.2026 14:50
Ja bym poszedł w coś, co podniesie mu frajdę z robienia sushi, ale nie będzie kolejnym „podstawowym” gadżetem, np. porządną deskę do serwowania, zestaw ceramicznych miseczek i pałeczek albo kamień do ostrzenia noża, jeśli lubi dbać o sprzęt. Fajnym pomysłem może też być krótki warsztat sushi dla domowych zajawkowiczów, bo wtedy złapie nowe techniki i jeszcze bardziej się w to wkręcił.
L
LukaszOdpisuje 15.05.2026 19:10
U mnie strzałem w dziesiątkę okazał się porządny zestaw do serwowania sushi, z małymi miseczkami na sos, podstawkami pod pałeczki i ładnym talerzem, bo nagle całe to domowe sushi daje jeszcze większą frajdę. Jeśli chcesz coś bardziej „do zabawy”, to fajnie sprawdził się też palnik kuchenny do opalania nigiri i rolek, bo od razu można próbować nowych rzeczy — on lubi bardziej gadżety czy takie estetyczne dodatki?
N
NikodemKomentuje 18.05.2026 10:27
W odpowiedzi do: LukaszOdpisuje
Też bym szła w coś około-sushi, ale trochę mniej oczywistego niż sama mata czy nóż. Taki zestaw do podania robi klimat, a z rzeczy bardziej praktycznych super wypada też kamień do ostrzenia albo jakaś lepsza deska tylko do ryb i warzyw, bo przy częstym robieniu naprawdę się to potem czuje. U mnie podobnie było z prezentem dla chłopaka, który wkręcił się w gotowanie, i najbardziej cieszyło go właśnie coś, czego sam sobie na start by nie kupił. Myślałaś bardziej o czymś użytkowym czy takim bardziej efektownym?
B
BeataOdpisuje 17.05.2026 20:06
Jeśli już ma matę, ryżowar i porządny nóż, to poszedłbym w coś, co rozwija zajawkę, a nie dubluje podstawy. Fajnym pomysłem jest porządny zestaw do serwowania sushi, na przykład ceramiczne talerzyki, miseczki na sos i pałeczki, bo wtedy całe robienie ma jeszcze lepszy klimat. Druga opcja to jakieś mniej oczywiste składniki, których sam sobie raczej nie kupuje na co dzień, typu lepsze nori, dobry ocet do ryżu, sosy albo zestaw różnych dodatków do eksperymentowania. Można też pomyśleć o desce do serwowania albo eleganckim pojemniku na sos sojowy i imbir, niby drobiazg, ale robi robotę. Jeśli lubi się uczyć, to super prezentem bywa warsztat sushi na żywo, bo wtedy podłapie technikę i pewnie wróci z nowymi pomysłami. Z takich bardziej kuchennych rzeczy ciekawy jest też palnik do opalania sushi, jeśli chciałby pobawić się w aburi i trochę bardziej restauracyjny efekt. Ja bym chyba celował właśnie w coś między praktycznym a „fajnym do zabawy”, bo to zwykle najbardziej cieszy przy takim hobby. Wiesz może, czy on bardziej lubi samo gotowanie, czy też tę całą otoczkę podania?