Jaki prezent świąteczny dla osoby, która robi domowe świece sojowe (budżet 100–200 zł)?

I

IzaSzyje

Autor wątku

Dodano: 12.04.2026 16:05
Szukam pomysłu na prezent świąteczny dla koleżanki, która od kilku miesięcy robi w domu świece sojowe i zaczęła sprzedawać je na małych kiermaszach. Ja działam w rękodziele zawodowo, więc chciałabym uniknąć „losowego” gadżetu, który tylko zajmie miejsce, a jednocześnie nie chcę wchodzić w prezent zbyt osobisty. Zależy mi na czymś praktycznym, co realnie się przyda przy takim hobby i nie będzie dublowało się z tym, co zwykle kupuje się na start. Budżet mam w okolicach 100–200 zł i prezent ma być raczej od jednej osoby. Lepiej celować bliżej 100–150 zł czy 150–200 zł? Czy to ma znaczenie, czy ona dopiero buduje warsztat, czy już ma większość podstaw?

Odpowiedzi (1)

S
SebastianKomentuje 12.04.2026 16:44
Przy takim budżecie fajnie sprawdza się coś, co zużywa się na bieżąco albo realnie usprawnia robotę. Jeśli nie chcesz trafić w dubel w sprzęcie, to bezpieczniejsze są „materiały”: zestaw porządnych olejków zapachowych do świec (albo kilka sprawdzonych nut, np. wanilia, ambra, świeże pranie, las) albo paczka dobrych knotów drewnianych i bawełnianych w różnych rozmiarach – przy testach i tak schodzą jak woda. Super praktyczny prezent to też eleganckie etykiety i naklejki (np. z jej nazwą) albo bon na wydruk małej serii – od razu podnosi wygląd na kiermaszach, a nie jest „osobiste”. Z rzeczy bardziej „narzędziowych” dobrze wchodzi mały termometr do wosku albo porządna waga jubilerska, bo to ułatwia powtarzalność receptur. Jeśli ma już ogarnięte podstawy, to miłym dodatkiem bywa kilka ładnych, nietypowych pojemników/słoiczków pod świece w jednym stylu, bo zawsze brakuje czegoś „na próbę nowej serii”. A jak chcesz totalnie trafić, to karta podarunkowa do sklepu z surowcami też nie brzmi jak odklepany prezent, a daje jej wybór. Wiesz, czy ona bardziej idzie w świece zapachowe w słoikach, czy bawi się też w formy (figurki, odlewy)?