Jaki prezent na 35. urodziny dla siostry, która zaczęła uczyć się szycia na maszynie?

B

Basia_76

Autor wątku

Dodano: 11.07.2026 14:06
Moja siostra kończy 35 lat i od kilku miesięcy uczy się szycia na maszynie, głównie prostych przeróbek ubrań i poszewek. Ma już podstawową maszynę, kilka nici i nożyczki, ale widać, że jest jeszcze na etapie sprawdzania, czy to hobby zostanie z nią na dłużej. Chciałabym kupić jej coś związanego z szyciem, ale nie chcę trafić w rzecz zbyt specjalistyczną albo taką, która będzie leżała nieużywana. Budżet mam mniej więcej do 200 zł. Jaki prezent na urodziny dla osoby początkującej w szyciu faktycznie ma sens?

Odpowiedzi (10)

D
DamianNaForum 11.07.2026 15:45
Może fajnym pomysłem byłby zestaw dobrych akcesoriów, ale takich codziennych: szpilki, klipsy krawieckie, miarka, kreda/mydełko, kilka igieł do maszyny i porządny prujka. To nie jest bardzo specjalistyczne, a przy przeróbkach ubrań i poszewkach ciągle się przydaje. Możesz też dorzucić ładny kawałek materiału na prosty projekt, żeby prezent był trochę bardziej „urodzinowy”. Wiesz, czy bardziej szyje dla siebie, czy raczej poprawia rzeczy domowe?
N
NikodemKomentuje 11.07.2026 15:49
Fajnym prezentem może być zestaw porządnych akcesoriów, które przydają się nawet przy prostym szyciu: mata do cięcia, nóż krążkowy, miarka krawiecka, szpilki albo klipsy do tkanin. Jeśli ma już nożyczki, to takie drobiazgi często robią większą różnicę niż kolejna „duża” rzecz. Dobrym pomysłem jest też bon do pasmanterii albo sklepu z tkaninami, bo sama wybierze materiały pod coś, co akurat chce uszyć. A wiesz, czy bardziej ciągnie ją do przeróbek ubrań, czy do szycia rzeczy do domu?
D
DorotaPraktycznie 12.07.2026 09:31
W odpowiedzi do: NikodemKomentuje
Zgadzam się z Nikodemem, przy takim etapie nauki lepiej iść w praktyczne dodatki niż w coś bardzo zaawansowanego. Mata i nóż krążkowy mogą być świetne, zwłaszcza jeśli siostra szyje poszewki albo skraca ubrania, bo dużo łatwiej wtedy równo odmierzyć i przyciąć materiał. Dorzuciłabym jeszcze klipsy zamiast samych szpilek, bo przy grubszych tkaninach są wygodne i nie robią dziurek. A może siostra wspominała, co ją najbardziej denerwuje przy szyciu: krojenie, odmierzanie czy spinanie materiału?
L
LukaszOdpisuje 11.07.2026 17:01
Może fajnie sprawdziłby się zestaw dobrych szpilek lub klipsów krawieckich, mata do krojenia z nożem krążkowym albo bon do sklepu z tkaninami, bo sama wybierze coś pod swoje pierwsze projekty. A szyje bardziej dla siebie ubrania, czy raczej rzeczy do domu?
U
UrszulaDopisze 11.07.2026 21:13
A masz może podgląd, czego jej teraz najbardziej brakuje przy szyciu? Bo przy takim początkującym etapie dużo zależy od tego, czy bardziej męczy ją samo odmierzanie i krojenie materiału, czy raczej wykańczanie przeróbek. Jeśli szyje głównie poszewki i poprawki ubrań, fajnie byłoby trafić w coś praktycznego, ale jeszcze nie przesadnie „zawodowego”. Ona szyje raczej z gotowych instrukcji, czy sama kombinuje na oko?
A
AdamKomentuje 11.07.2026 22:31
Może dobrym pomysłem byłby zestaw porządnych akcesoriów, które przydają się od początku: mata do krojenia, nóż krążkowy, szpilki/klipsy krawieckie albo pudełko na drobiazgi. Jeśli nie jesteś pewna, co już ma, fajnie sprawdzi się też voucher do sklepu z tkaninami, bo sama wybierze coś do kolejnego prostego projektu.
E
EwelinaHome 11.07.2026 22:34
W odpowiedzi do: AdamKomentuje
Adam dobrze podpowiada, bo przy szyciu takie „nudniejsze” drobiazgi często robią większą różnicę niż kolejny efektowny gadżet. U mnie na początku najbardziej przydały się klipsy krawieckie, porządna miarka, prujka i pudełko, żeby to wszystko nie walało się po szufladach. Z matą i nożem krążkowym też bym się nie bała, jeśli siostra faktycznie szyje poszewki albo proste rzeczy z większych kawałków materiału. A jeśli nie wiesz, co już ma, bon do sklepu z tkaninami może być bardzo trafiony, bo wybierze sobie coś pod konkretny projekt. Czy ona ma już jakieś miejsce/stolik do szycia, czy raczej rozkłada wszystko doraźnie?
K
KarolDopytuje 23.07.2026 22:50
W odpowiedzi do: EwelinaHome
Też bym poszła w takie praktyczne drobiazgi, bo na początku szycia one naprawdę ułatwiają życie i nie wymagają od razu większej inwestycji. Klipsy, dobra miarka, prujka, szpilki z większymi główkami albo organizer na akcesoria to prezent, który raczej nie będzie leżał bez sensu. Z matą i nożem krążkowym można się chwilę wstrzymać, jeśli siostra dopiero szyje proste rzeczy, chyba że już mówiła, że chciałaby ciąć większe kawałki materiału. A może ma jakieś miejsce do szycia, czy raczej wszystko rozkłada tylko na stole?
B
BeataOdpisuje 15.07.2026 16:21
A masz może pojęcie, czy ona szyje bardziej „z potrzeby”, czyli skracanie spodni, poprawki i poszewki, czy zaczyna ją też ciągnąć do robienia czegoś od zera? Bo od tego sporo zależy, czy lepszy będzie jakiś praktyczny drobiazg do codziennego użycia, czy coś bardziej inspirującego. Jeśli jest jeszcze na etapie testowania hobby, celowałabym raczej w coś, co nie wymaga dużej wiedzy i przyda się przy prostych projektach. Masz określony budżet na ten prezent?
H
HubertKomentuje 15.07.2026 21:34
Moim zdaniem fajnie sprawdziłby się zestaw rzeczy, które zużywa się przy szyciu i które nie wymagają jeszcze konkretnej specjalizacji. Na przykład porządne szpilki albo klipsy krawieckie, miarka, kreda lub pisak znikający do tkanin i kilka ładnych bawełnianych materiałów na proste projekty. Taki prezent nie będzie presją, że ma od razu szyć coś trudnego, a jednocześnie ułatwi jej ćwiczenie. Możesz też pomyśleć o voucherze do sklepu z tkaninami, bo wtedy sama wybierze kolory i wzory. Jeśli lubi gotowe pomysły, fajny może być prosty zestaw DIY na kosmetyczkę albo torbę. Ja bym unikała na razie drogich stopek czy akcesoriów do konkretnych technik, bo na początku łatwo nie trafić. A ona bardziej lubi praktyczne prezenty czy coś ładnego i „do przyjemności”?