Jaki prezent na 35. urodziny dla siostry, która zaczęła uczyć się szycia na maszynie?

B

Basia_76

Autor wątku

Dodano: 11.07.2026 14:06
Moja siostra kończy 35 lat i od kilku miesięcy uczy się szycia na maszynie, głównie prostych przeróbek ubrań i poszewek. Ma już podstawową maszynę, kilka nici i nożyczki, ale widać, że jest jeszcze na etapie sprawdzania, czy to hobby zostanie z nią na dłużej. Chciałabym kupić jej coś związanego z szyciem, ale nie chcę trafić w rzecz zbyt specjalistyczną albo taką, która będzie leżała nieużywana. Budżet mam mniej więcej do 200 zł. Jaki prezent na urodziny dla osoby początkującej w szyciu faktycznie ma sens?

Odpowiedzi (2)

D
DamianNaForum 11.07.2026 15:45
Może fajnym pomysłem byłby zestaw dobrych akcesoriów, ale takich codziennych: szpilki, klipsy krawieckie, miarka, kreda/mydełko, kilka igieł do maszyny i porządny prujka. To nie jest bardzo specjalistyczne, a przy przeróbkach ubrań i poszewkach ciągle się przydaje. Możesz też dorzucić ładny kawałek materiału na prosty projekt, żeby prezent był trochę bardziej „urodzinowy”. Wiesz, czy bardziej szyje dla siebie, czy raczej poprawia rzeczy domowe?
N
NikodemKomentuje 11.07.2026 15:49
Fajnym prezentem może być zestaw porządnych akcesoriów, które przydają się nawet przy prostym szyciu: mata do cięcia, nóż krążkowy, miarka krawiecka, szpilki albo klipsy do tkanin. Jeśli ma już nożyczki, to takie drobiazgi często robią większą różnicę niż kolejna „duża” rzecz. Dobrym pomysłem jest też bon do pasmanterii albo sklepu z tkaninami, bo sama wybierze materiały pod coś, co akurat chce uszyć. A wiesz, czy bardziej ciągnie ją do przeróbek ubrań, czy do szycia rzeczy do domu?