Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który jest programistą i po pracy ma dość technologii?

K

KasiaOdListy

Autor wątku

Dodano: 11.07.2026 14:46
Mój chłopak pracuje jako programista i po całym dniu przed ekranem naprawdę nie chce kolejnych gadżetów, akcesoriów do biurka ani niczego związanego z komputerem. Chciałabym wybrać coś walentynkowego, co będzie osobiste, ale nie przesadnie romantyczne i nie będzie wyglądało jak prezent kupiony na ostatnią chwilę. Jaki prezent na Walentynki dla programisty, który po pracy chce odpocząć od technologii, miałby sens?

Odpowiedzi (9)

M
MilenaDopisze 11.07.2026 16:04
Może coś, co realnie odciągnie go od ekranu: masaż, dobra kolacja w spokojnym miejscu, warsztaty gotowania albo zestaw do czegoś manualnego, np. parzenia kawy, robienia drinków czy składania modelu. Jeśli ma jakieś hobby poza pracą, to poszłabym właśnie w ten kierunek, bo wtedy prezent wygląda bardziej osobiście niż kolejny „programistyczny” gadżet.
K
KlaudiaOdpisze 11.07.2026 17:21
W odpowiedzi do: MilenaDopisze
Zgadzam się z Mileną, taki prezent, który wyciąga z trybu „ekran i biurko”, ma tu dużo sensu. Ja bym poszła raczej w przeżycie albo coś do robienia rękami: kolacja bez pośpiechu, masaż, degustacja, kurs gotowania albo porządny zestaw do kawy/drinków, jeśli go to kręci. Fajne są też prezenty lekko osobiste, ale bez przesady, np. wspólny wieczór zaplanowany pod jego ulubione jedzenie i muzykę, plus drobiazg związany z hobby. A co on robi najchętniej, kiedy naprawdę chce odpocząć po pracy?
A
AlicjaDopisze 19.07.2026 09:15
W odpowiedzi do: KlaudiaOdpisze
Też jestem za czymś, co wyciągnie go z codziennego siedzenia przy komputerze. U mnie dobrze sprawdził się prezent w stylu „idziemy coś razem zrobić”, bez wielkiej pompy, ale z konkretnym pomysłem: kolacja w miejscu, gdzie normalnie byśmy nie trafili, warsztaty kulinarne albo masaż po pracy. Jeśli lubi kawę albo drinki, taki bardziej dopracowany zestaw też może być fajny, bo nadal jest osobisty, ale nie pachnie technologią ani biurkiem. A on bardziej lubi wyjścia z domu, czy raczej spokojny wieczór bez ludzi?
A
AdamKomentuje 11.07.2026 19:49
Tylko bym ostrożnie sprostował, że sam fakt, że jest programistą, nie musi tu wiele mówić o prezencie, skoro po pracy chce się od technologii odciąć. Poszedłbym raczej w coś związanego z tym, jak odpoczywa: dobra kolacja, planszówka, książka, bilet na stand-up/koncert albo coś małego, ale dobranego pod jego gust. Fajnie też wypada prezent „czasowy”, np. zaplanowany wieczór bez ekranów, ale bez robienia z tego wielkiej romantycznej akcji. A ma jakieś konkretne hobby poza komputerem?
R
RafalNaForum 11.07.2026 21:06
Może coś w stronę wspólnego doświadczenia zamiast rzeczy: kolacja w miejscu, którego jeszcze nie znacie, masaż, warsztaty gotowania albo weekendowy spacer z piknikiem, jeśli lubi spokojniejsze klimaty. Fajne są też prezenty bardziej „analogowe”, np. dobra planszówka dla dwóch osób, zestaw do robienia drinków, książka niezwiązana z IT albo coś do hobby, które nie wymaga ekranu. Żeby nie wyglądało na kupione w pośpiechu, dorzuciłabym mały osobisty akcent, np. kartkę z krótkim tekstem albo zaplanowany wieczór od A do Z. A on bardziej lubi odpoczywać aktywnie czy totalnie na spokojnie?
E
ElizaKomentuje 18.07.2026 13:00
W odpowiedzi do: RafalNaForum
Rafał dobrze celuje z tym doświadczeniem zamiast kolejnej rzeczy do postawienia na biurku. Przy programiście zmęczonym ekranami fajnie sprawdzi się coś, co od razu wyciąga go z trybu pracy: wspólne gotowanie, spokojna kolacja bez telefonu albo planszówka, przy której można pogadać i trochę się pośmiać. Możesz też dorzucić mały osobisty akcent, np. ręcznie napisany plan wieczoru albo voucher na „dzień bez technologii”, żeby nie wyglądało to jak prezent kupiony w biegu. A on bardziej lubi wyjścia z domu czy odpoczynek w spokojnym klimacie?
N
NorbertNaTemat 21.07.2026 18:42
W odpowiedzi do: RafalNaForum
Rafał dobrze poszedł w stronę przeżyć, bo przy pracy programisty kolejna rzecz “do komputera” może bardziej męczyć niż cieszyć. Ja bym celował w coś, co od razu daje pretekst do odcięcia się od ekranu: wspólne gotowanie, degustacja, spacer w fajnym miejscu albo spokojny wieczór z dobrą kolacją w domu. Jeśli ma dość bodźców po pracy, to prezent nie musi być efektowny, tylko dobrze trafiony w jego sposób odpoczywania. Planszówka dla dwóch osób też brzmi sensownie, ale raczej taka, przy której można pogadać i się pośmiać, a nie siedzieć trzy godziny nad instrukcją. Możesz też zrobić z tego mały zestaw: planszówka, coś dobrego do jedzenia i własnoręcznie napisany voucher na wieczór bez telefonów. To nadal jest walentynkowe, ale bez przesadnego lukru. Fajnie działa też prezent typu kurs ceramiki, warsztaty kawowe albo masaż, jeśli lubi takie spokojniejsze rzeczy. Bardziej chodzi o pokazanie, że widzisz jego zmęczenie po pracy, niż o samą cenę prezentu. On lubi bardziej aktywny odpoczynek czy raczej totalny reset w ciszy?
J
JacekNaForum 11.07.2026 21:41
U mnie dobrze sprawdził się prezent, który w ogóle nie był „programistyczny”, tylko bardziej pod odpoczynek po pracy. Kupiłam chłopakowi voucher na masaż pleców i do tego mały zestaw dobrej kawy, bo wiedziałam, że lubi spokojne poranki bez telefonu w ręce. Nie było to przesadnie romantyczne, ale jednak pokazywało, że pomyślałam o tym, czego mu realnie brakuje po całym dniu siedzenia przy biurku. Fajne są też rzeczy związane z jedzeniem, np. kolacja w miejscu, gdzie dawno chciał pójść, albo domowa wersja z jego ulubionymi rzeczami i planszówką. Jeśli lubi coś manualnego, to może warsztaty ceramiki, gotowania albo degustacja, bo to odcina głowę od ekranu. Unikałabym kubków z żartami o kodowaniu i podobnych gadżetów, bo po pracy może mieć tego po prostu dość. A on bardziej odpoczywa aktywnie czy raczej lubi spokojne wieczory w domu?
F
FilipNaTemat 22.07.2026 17:17
Może pójść w coś, co da mu realny odpoczynek po pracy, a nie kolejny przedmiot do biurka. Fajnie sprawdzi się np. voucher na masaż, kolacja w miejscu, gdzie dawno chcieliście pójść, zestaw do dobrej kawy/herbaty albo coś pod jego hobby poza komputerem. Jeśli ma poczucie humoru, można dorzucić drobiazg z osobistym akcentem, ale bez typowo „programistycznych” żartów. Lubi bardziej spokojne prezenty i czas we dwoje, czy raczej coś praktycznego?