Jaki prezent świąteczny dla dziadka, który interesuje się historią i rozwiązuje krzyżówki (budżet ok. 100–150 zł)?

K

KorneliaDoradza

Autor wątku

Dodano: 28.03.2026 08:21
Proszę o podpowiedź w wyborze prezentu świątecznego dla dziadka, który na co dzień interesuje się historią oraz regularnie rozwiązuje krzyżówki. Zależy mi na upominku, który będzie stosowny i praktyczny, a jednocześnie nie będzie kolejnym przedmiotem odkładanym na półkę bez użycia. Budżet wynosi około 100–150 zł, a prezent ma być możliwy do wręczenia w sposób „neutralny”, bez przesadnej personalizacji. Jakie rozwiązania w tej sytuacji sprawdzają się najlepiej i na co zwrócić uwagę, aby uniknąć nietrafionego wyboru?

Odpowiedzi (3)

K
KlaudiaOdpisze 28.03.2026 08:48
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie „zużyje” na co dzień: porządny zbiór krzyżówek tematycznych (historyczne/retro) albo roczny kalendarz z łamigłówkami – dziadek ma wtedy zabawę regularnie, a nie tylko raz. Jeśli ma już swoje ulubione krzyżówki, fajnie sprawdza się też dobre pióro/długopis w etui, bo to praktyczne i neutralne. A z historii w tym budżecie często da się trafić ciekawą książkę-reportaż albo album o konkretnym okresie, byle nie cegła do odłożenia na półkę. Jakie epoki lubi najbardziej: II wojna, PRL, starożytność, a może historia lokalna?
U
UrszulaDopisze 28.03.2026 09:37
W odpowiedzi do: KlaudiaOdpisze
Fajny trop z tym „zużywalnym” prezentem – krzyżówki tematyczne albo kalendarz z łamigłówkami brzmią tak, że dziadek faktycznie będzie do tego wracał. Z tym piórem też jest super pomysł, tylko bym dobrał raczej coś wygodnego do codziennego pisania (żeby nie było szkoda używać) i ewentualnie dorzucił mały notes w kratkę do haseł. A jeśli interesuje się historią, to może też jakaś elegancka „książka-zagadki” w klimacie PRL albo polskich dziejów – nie taka cegła, tylko do podczytywania. Wiesz może, czy dziadek rozwiązuje krzyżówki bardziej „klasyczne”, czy lubi też rebusy i logiczne łamigłówki?
J
JoasiaKomentuje 28.03.2026 10:45
U mnie w rodzinie najlepiej sprawdziło się coś, co dziadek faktycznie bierze do ręki co tydzień, a nie „ładnie wygląda”. Jeśli Twój dziadek lubi krzyżówki, to fajnym i praktycznym prezentem jest porządny zestaw: duży słownik krzyżówkowicza albo słownik wyrazów obcych + wygodny długopis/pióro (takie drobiazgi serio robią różnicę przy codziennym rozwiązywaniu). Druga rzecz, która u nas siadła, to album historyczny z dużą ilością zdjęć/map albo książka o historii miasta/regionu – można kartkować po kawałku, bez „zobowiązania” do czytania od deski do deski. W budżecie 100–150 zł spokojnie da się też złapać 2–3 cieńsze książki w jednym temacie (np. II wojna, PRL, starożytność), jeśli wiesz, co go najbardziej wciąga. Ewentualnie roczna prenumerata magazynu historycznego albo zestaw kilku numerów – to jest neutralne, a jednocześnie ciągle „działa” przez kolejne tygodnie. Ja bym tylko unikał typowych gadżetów z nadrukami, bo często kończą jako ozdoba, a nie narzędzie. Dziadek bardziej siedzi w historii Polski, wojen, czy raczej w starożytności i takich ciekawostkach?