Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić sushi w domu (budżet 100–200 zł)?

M

Marta_z_Kadr

Autor wątku

Dodano: 10.05.2026 10:43
Szukam pomysłu na prezent świąteczny dla szwagra, który od kilku miesięcy wkręcił się w robienie sushi w domu i naprawdę regularnie to ćwiczy. Nie jest zawodowcem ani nie pracuje w gastronomii, ale podchodzi do tego dość serio i już kupił sobie podstawową matę, nóż oraz kilka form do rolek. Chciałabym trafić w coś, co będzie dla niego faktycznie przydatne na tym etapie, a nie skończy jako kolejny gadżet w szufladzie. Budżet mam raczej w widełkach 100–200 zł, więc nie szukam ani drobiazgu za 20 zł, ani dużego sprzętu. Zależy mi też na tym, żeby to był prezent odpowiedni dla osoby, która działa hobbystycznie w mieszkaniu, a nie ma osobnej pracowni czy dużej kuchni. Sama pracuję w kadrach, więc zwykle patrzę praktycznie i wolę kupić jedną sensowną rzecz niż zestaw przypadkowych dodatków. Co w takim budżecie rzeczywiście ucieszyłoby osobę, która zaczęła robić sushi w domu i chce się w tym rozwijać?

Odpowiedzi (1)

M
MichalDopyta 10.05.2026 11:43
Ja bym poszła w coś, co faktycznie zużywa się przy robieniu sushi albo poprawia komfort pracy, a nie w kolejną „gadżetową” rzecz do szuflady. W tym budżecie fajnie wypada porządniejszy zestaw składników: dobre nori, ryż do sushi, ocet, sos sojowy lepszej jakości, marynowany imbir i wasabi, bo takie rzeczy naprawdę robią różnicę w smaku. Jeśli lubi się bawić bardziej serio, to bardzo trafiony może być też drewniany hangiri do studzenia i mieszania ryżu, bo to już jest krok wyżej niż podstawowy zestaw. Spoko pomysłem bywa też lepsza mata bambusowa albo deska do wygodnego przygotowywania składników, jeśli ma mało miejsca w kuchni. Z rzeczy mniej oczywistych, ale praktycznych, celowałabym też w pojemniki do przechowywania składników albo estetyczne talerzyki i miseczki do podania, jeśli lubi robić z tego cały klimat. Przy budżecie 100–200 zł da się też złożyć taki trochę „sushi box”, który nie wygląda przypadkowo i faktycznie się przyda. Jeśli chcesz trafić bardziej w sprzęt niż w składniki, to hangiri albo coś do serwowania brzmi najlepiej. Wiesz może, czy bardziej jara go samo zwijanie rolek, czy też cała otoczka podania?