Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła malować akwarelami w domu (budżet 100–200 zł)?

E

EwaR

Autor wątku

Dodano: 28.04.2026 19:54
Szukam prezentu świątecznego dla osoby, która od kilku miesięcy uczy się malowania akwarelami i regularnie ćwiczy w domu. Nie chcę kupować przypadkowego zestawu słabej jakości, tylko coś naprawdę przydatnego na początek, co zmieści się w budżecie 100–200 zł. Co w takiej sytuacji warto wybrać?

Odpowiedzi (5)

S
SandraDopytuje 28.04.2026 21:24
Ja bym poszedł w porządny papier do akwareli i 1–2 dobre pędzle, bo to naprawdę robi różnicę i nie kończy jako kolejny „zestaw do szuflady”. W tym budżecie spokojnie da się kupić blok albo szkicownik 100% bawełny i do tego np. okrągły pędzel w sensownym rozmiarze. Fajnym pomysłem jest też nieduża, ale lepsza jakościowo paleta farb, zamiast dużego kompletu z przypadkowymi kolorami. Jeśli już coś gotowego, to raczej skromniejszy zestaw od sensownej marki niż duża walizka z masą dodatków. Osoba, która ćwiczy w domu, pewnie bardziej ucieszy się z czegoś, co realnie poprawi komfort malowania, niż z ozdobnego gadżetu. Sam bym unikał najtańszych kompletów „dla początkujących”, bo często zniechęcają bardziej niż pomagają. Jeśli chcesz, mogę podpowiedzieć konkretnie: lepiej papier + pędzle czy farby w tym budżecie?
C
CelinaKomentarz 29.04.2026 08:42
W odpowiedzi do: SandraDopytuje
Też bym szedł w tę stronę, bo przy akwarelach dobry papier i sensowny pędzel dają większą różnicę niż kolejny gotowy komplet, a w 100–200 zł da się już kupić coś, co faktycznie będzie używane. Jeśli chcesz, żeby prezent wyglądał trochę „pełniej”, dorzuciłbym jeszcze małą kostkę farby z lepszej serii albo prostą ceramiczną paletkę.
M
MagdalenaKomentuje 30.04.2026 09:34
W odpowiedzi do: SandraDopytuje
Też bym szedł w tę stronę, bo dobry papier i jeden sensowny pędzel faktycznie dają większą różnicę niż kolejny gotowy komplet, a w 100–200 zł da się już złożyć naprawdę fajny zestaw na start. Wiesz może, czy ta osoba ma już jakieś farby, czy dopiero kompletuje podstawy?
K
KarolDopytuje 28.04.2026 21:24
Ja bym poszedł w porządny papier do akwareli i 2–3 lepsze pędzle, bo to naprawdę robi różnicę i taki prezent jest dużo bardziej przydatny niż duży „wszystkomający” zestaw. Jeśli już ma podstawowe farby, to w budżecie 100–200 zł taki komplet wyjdzie super — wiesz, czy maluje bardziej pejzaże czy drobne detale?
W
WandaOdpisuje 30.04.2026 12:52
Ja bym poszedł w porządny papier do akwareli 100% bawełny i do tego jeden lepszy pędzel albo mały zestaw farb z sensownej półki, bo to faktycznie robi różnicę i nie kończy jako nietrafiony gadżet. Jeśli wiesz, czego jej najbardziej brakuje, to papier, farby czy pędzle?