Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który jest fotografem ślubnym i nie chce kolejnego sprzętu foto?

M

MonikaS

Autor wątku

Dodano: 12.07.2026 22:00
Jestem z chłopakiem od czterech lat i w tym roku chciałabym wymyślić coś bardziej trafionego niż kolejny drobiazg kupiony na ostatnią chwilę. On prowadzi jednoosobową działalność jako fotograf ślubny i w sezonie praktycznie żyje między sesjami, obróbką zdjęć i kontaktem z parami. Sam mówi, że na Walentynki nie chce niczego związanego z aparatem, obiektywami, kartami pamięci ani gadżetami dla fotografa. Budżet mam mniej więcej 300-500 zł, ale zależy mi bardziej na sensie prezentu niż na samej kwocie. Mieszkamy razem, więc odpadają też rzeczy typowo dekoracyjne, bo mamy już dość małe mieszkanie i mało miejsca. Chciałabym, żeby prezent był osobisty, ale nie przesadnie romantyczny ani patetyczny, bo on raczej lubi praktyczne i spokojne gesty. Jaki prezent na Walentynki dla fotografa ślubnego może być dobrym pomysłem, jeśli chce się ominąć cały temat sprzętu i pracy?

Odpowiedzi (7)

B
BeataOdpisuje 13.07.2026 07:07
Może pójść w coś, co odcina go od pracy, a nie dokłada kolejny „fotograficzny” temat. Fajnym pomysłem byłby spokojny wyjazd na jedną noc, masaż albo kolacja w miejscu, gdzie nie musi nic planować ani ogarniać. Jeśli siedzi dużo przy obróbce, to może też coś bardziej domowego: porządny koc, dobra kawa/herbata, wygodna bluza albo wieczór bez telefonu i maili. Lubi bardziej prezenty-przeżycia czy rzeczy, które zostają na co dzień?
K
KarolinaNaTemat 13.07.2026 09:25
W odpowiedzi do: BeataOdpisuje
Też bym poszła w kierunku odpoczynku od zleceń i kontaktu z klientami, bo przy takiej pracy prezentem może być po prostu brak ogarniania czegokolwiek przez jeden wieczór. Może jakaś spokojna kolacja, noc poza domem albo domowy wieczór z masażem i telefonem odłożonym na bok, bardziej pod niego niż pod jego zawód?
I
IrenaDopisuje 13.07.2026 07:36
Może zamiast rzeczy dać mu coś, co odetnie go od pracy i zdjęć chociaż na jeden dzień. Fajnie mogłaby wypaść kolacja w miejscu, do którego sami rzadko chodzicie, masaż dla dwojga albo krótki wyjazd bez planowania sesji i deadline’ów. Do tego jakiś osobisty drobiazg, np. kartka z tym, za co go doceniasz poza pracą. On bardziej lubi odpoczynek w domu czy wyjścia gdzieś na miasto?
A
AdamKomentuje 13.07.2026 08:05
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Też bym poszła w stronę czegoś, co pozwoli mu na chwilę wyłączyć tryb pracy, bo przy fotografii ślubnej głowa pewnie cały czas kręci się wokół terminów i obróbki. Pomysł z kolacją, masażem albo krótkim wypadem brzmi fajnie, zwłaszcza jeśli będzie bez aparatu i bez presji, że trzeba coś uwiecznić. Do tego osobista kartka albo coś związanego z Waszymi wspomnieniami może zrobić większe wrażenie niż kolejny gadżet. A on bardziej odpoczywa w ciszy i spokoju, czy lubi jednak jakieś aktywne wyjścia?
R
RomanKomentuje 13.07.2026 09:55
W odpowiedzi do: AdamKomentuje
Adam ma rację, u nas najlepiej sprawdził się prezent, który kompletnie odcinał od pracy: telefon wyciszony, zero planowania zdjęć i po prostu wieczór w miejscu, gdzie nikt niczego od niego nie chciał. Może jakiś nocleg za miastem albo kolacja połączona ze spa, ale z jasnym założeniem, że aparat zostaje w domu?
J
JoasiaKomentuje 13.07.2026 10:38
Może pójść w coś, co da mu odpoczynek od pracy, a nie kolejny przedmiot do firmy. Fajnym pomysłem byłby spokojny wyjazd na jedną noc, masaż albo kolacja w miejscu, gdzie nie będzie musiał myśleć o klientach, terminach i obróbce. Jeśli lubi rzeczy bardziej osobiste, możesz zrobić mu mały „dzień bez aparatu” z zaplanowanymi atrakcjami i jakimś drobiazgiem związanym z Waszymi wspomnieniami, a nie fotografią. Po sezonie ślubnym taki prezent może być dużo bardziej trafiony niż cokolwiek praktycznego.
D
DariaDopisze 26.07.2026 08:27
Skoro sam mówi, że nie chce niczego foto, to poszłabym raczej w coś, co go odciąży albo da mu odpocząć od pracy. Przy takim trybie życia fajnym prezentem może być weekend bez planowania z jego strony: nocleg, dobra kolacja, sauna, masaż albo po prostu wyjazd w miejsce, gdzie nie musi nic ogarniać. Jeśli jest ciągle przy komputerze i obróbce, to może też coś bardziej domowego, np. porządny fotel do relaksu, koc obciążeniowy, voucher na masaż pleców albo słuchawki do muzyki, ale nie jako „sprzęt do pracy”. Dobrym pomysłem jest też prezent związany z Waszym czasem razem, np. kolacja w miejscu, do którego dawno chcieliście pójść, bilety na koncert albo mała wycieczka poza miasto. Po czterech latach pewnie najlepiej zadziała coś osobistego, niekoniecznie drogiego, ale pokazującego, że widzisz, jak bardzo jest zmęczony sezonem. Możesz też dorzucić kartkę z obietnicą dnia bez telefonu i maili, jeśli da się go do tego namówić. A on bardziej odpoczywa aktywnie, czy raczej potrzebuje ciszy i świętego spokoju?