Jaki praktyczny prezent dla babci, która ciągle odkłada okulary i klucze w różne miejsca?

N

Natalia83

Autor wątku

Dodano: 26.08.2026 20:07
Babcia jest samodzielna, ale coraz częściej denerwuje się, bo nie może znaleźć okularów, kluczy albo pilota. Najczęściej odkłada je „tylko na chwilę”, a potem cała rodzina szuka ich po mieszkaniu. Nie chodzi o poważne problemy z pamięcią, raczej o codzienny bałagan i kilka stałych przedmiotów, które ciągle znikają. Chciałabym znaleźć prezent praktyczny, który realnie ułatwi jej takie sytuacje, ale nie będzie wyglądał jak gadżet dla osoby niesamodzielnej. Czy lepiej szukać czegoś do jednego miejsca w domu? Czy taki prezent powinien być bardziej dyskretny?

Odpowiedzi (4)

K
KarolinaNaTemat 26.08.2026 20:29
U mojej babci sprawdziła się mała tacka/organizer w jednym stałym miejscu przy drzwiach plus sznurek do okularów, bo nie trzeba było zmieniać całych nawyków, tylko odkładać rzeczy „tam gdzie zawsze”. Jeśli gubi też pilota, można dorzucić prosty lokalizator na dźwięk albo większe pudełko na stoliku przy fotelu.
P
PolaKomentuje 26.08.2026 20:40
U mojej cioci dobrze sprawdziła się mała stacja na rzeczy przy drzwiach: tacka na klucze, miejsce na okulary i pilot odkładany zawsze w jednym koszyczku przy fotelu. Do tego można dorzucić lokalizatory do kluczy i pilota, takie na przycisk albo z dźwiękiem, bo nie wymagają kombinowania z telefonem. Fajnym prezentem może być też łańcuszek/sznurek do okularów, jeśli babcia go zaakceptuje, bo wtedy okulary mniej „wędrują” po mieszkaniu. Czy babcia chętnie korzysta z prostych gadżetów, czy raczej wszystko musi być bez elektroniki?
U
UrszulaDopisze 26.08.2026 20:53
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Też bym poszła w taki „stały punkt odkładania”, bo przy kilku rzeczach robi dużą różnicę, zwłaszcza jeśli koszyczek stoi dokładnie tam, gdzie babcia najczęściej siedzi. Lokalizator z głośnym sygnałem do kluczy albo pilota to fajny dodatek, tylko sprawdziłabym, czy przycisk jest dla niej wygodny w obsłudze.
A
AlicjaDopisze 26.08.2026 21:09
U mojej cioci najlepiej sprawdził się mały lokalizator do kluczy i pilota, taki z bazą albo aplikacją, który po naciśnięciu przycisku zaczyna piszczeć. Do okularów można dorzucić ładny stojak albo tackę w jednym stałym miejscu, np. przy fotelu czy przy łóżku, bo sam gadżet nie zawsze rozwiązuje odkładanie „na chwilę”. Fajnym prezentem może być też organizer na stolik z przegródkami na pilot, okulary i telefon, bo wygląda normalnie, a nie jak sprzęt medyczny. Babcia używa smartfona, czy lepiej coś bez aplikacji?