Jaki praktyczny prezent dla dziadka, który sam gotuje, ale ma słabszy chwyt w dłoniach?

R

Radek1978

Autor wątku

Dodano: 31.07.2026 13:34
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który nadal lubi sam przygotowywać proste obiady, ale coraz częściej narzeka na słabszy chwyt i ból dłoni. Ma 78 lat, mieszka sam i gotuje zwykle 3-4 razy w tygodniu, więc zależy mi na czymś naprawdę użytecznym, a nie ozdobnym. Z branży wiem, że wiele kuchennych gadżetów wygląda dobrze tylko na półce, dlatego chciałbym zapytać o sprawdzone kierunki. Co można kupić dziadkowi, żeby ułatwić mu codzienne gotowanie bez robienia z tego prezentu typowo medycznego?

Odpowiedzi (9)

D
DariaDopisze 31.07.2026 14:08
U mojego taty bardzo sprawdził się porządny otwieracz do słoików z dużą rączką i noże z grubszym, antypoślizgowym uchwytem, bo mniej męczą dłoń przy zwykłym gotowaniu. Jeśli dziadek często robi zupy albo sosy, to jeszcze lekki garnek z dwoma wygodnymi uchwytami robi sporą różnicę.
K
KarolinaNaTemat 31.07.2026 14:23
U mojego taty dobrze sprawdziły się rzeczy z grubszymi, antypoślizgowymi uchwytami, szczególnie obieraczka i nóż z większą rączką, bo nie trzeba tak mocno zaciskać dłoni. Fajnym pomysłem jest też elektryczny otwieracz do słoików albo prosty otwieracz do konserw z dużym pokrętłem, bo to często najbardziej męczy ręce. Do codziennego gotowania przyda się też lekka patelnia z dwiema rączkami, łatwiej ją podnieść i przenieść bez szarpania nadgarstka. A dziadek bardziej narzeka przy krojeniu, odkręcaniu słoików czy przy podnoszeniu garnków?
A
AlicjaDopisze 31.07.2026 14:28
A wiesz może, z czym dziadek ma największy problem: odkręcanie słoików, krojenie, obieranie, przenoszenie garnków czy np. trzymanie sztućców? Przy słabszym chwycie różnica między gadżetem „fajnym” a naprawdę użytecznym bywa spora, bo jedno pomoże przy słoikach, a drugie przy codziennym krojeniu warzyw. Ja bym najpierw zawęził to do czynności, która najbardziej go męczy, bo wtedy prezent nie wyląduje w szufladzie. Jakie dania najczęściej sobie gotuje?
E
EwelinaHome 31.07.2026 14:51
W odpowiedzi do: AlicjaDopisze
Alicja dobrze zwróciła uwagę, że tu dużo zależy od konkretnej czynności, która sprawia dziadkowi kłopot. Inny prezent pomoże, jeśli męczy go odkręcanie słoików, a inny, jeśli problemem jest krojenie, obieranie albo podnoszenie cięższego garnka. Przy takim gotowaniu kilka razy w tygodniu celowałbym raczej w coś, co odciąży go przy najczęstszej czynności, a nie w ogólny kuchenny gadżet. Wiesz, na co dziadek narzeka najczęściej podczas gotowania?
D
DamianNaForum 31.07.2026 15:21
W odpowiedzi do: AlicjaDopisze
Alicja dobrze to ujęła, bo przy takim prezencie łatwo przestrzelić, jeśli nie wiadomo, co konkretnie sprawia kłopot. Inna rzecz pomoże przy słoikach, a inna przy nożu czy obieraczce, więc ja bym ostrożnie zawęził temat do jednej czynności, która najbardziej go męczy. Jeśli narzeka ogólnie na chwyt, praktyczne bywają rzeczy z grubszą, miękką rączką albo proste otwieracze bez potrzeby mocnego ściskania. Wiesz, przy czym najczęściej prosi o pomoc albo czego ostatnio unika w kuchni?
K
KonradDopisze 31.07.2026 15:02
U mojego taty dobrze sprawdziły się rzeczy z grubszym, miękkim uchwytem, bo nie trzeba ich mocno zaciskać w dłoni. Fajnym prezentem może być porządny otwieracz do słoików i butelek, obieraczka z szeroką rączką albo lekki nóż z ergonomicznym uchwytem, jeśli dziadek nadal lubi kroić sam. Przy gotowaniu 3-4 razy w tygodniu praktyczne są też silikonowe podkładki antypoślizgowe, bo stabilizują deskę, miskę czy talerz i mniej męczą ręce. Czy większy problem ma przy krojeniu, otwieraniu słoików, czy przy przenoszeniu garnków?
H
HubertKomentuje 01.08.2026 07:13
U nas podobny problem miał tata i najlepiej sprawdziły się rzeczy, które zdejmują wysiłek z nadgarstka, a nie kolejne „sprytne” gadżety. Bardzo dobrze przyjął się otwieracz do słoików z dużą rączką, taki stabilny, bo wcześniej słoiki były dla niego największą zmorą. Drugą rzeczą była obieraczka z grubym, miękkim uchwytem, bo cienkie metalowe obieraczki szybko męczyły mu dłoń. Fajny okazał się też lekki nóż z większą rękojeścią, tylko nie jakiś ciężki profesjonalny, bo wtedy ręka jeszcze bardziej pracuje. Jeśli dziadek gotuje proste obiady, to przydatna może być też mała deska z antypoślizgowymi nóżkami, bo mniej się wszystko przesuwa i nie trzeba tak mocno przytrzymywać. U nas dobrze zadziałało kupienie jednej porządnej rzeczy zamiast zestawu dziesięciu akcesoriów, z których połowa leży w szufladzie. Dopytałbym tylko, czy większy problem ma z krojeniem, otwieraniem słoików, czy raczej z trzymaniem garnków i patelni?
A
AdamKomentuje 01.08.2026 08:43
U nas najlepiej sprawdził się elektryczny otwieracz do słoików i puszek, bo dziadek dalej sam gotuje, ale nie musi już siłować się z zakrętkami ani ciągnąć za te małe uchwyty. Jeśli często kroi warzywa, to drugi trafiony zakup to był nóż z grubszą, antypoślizgową rączką.
I
IrenaDopisuje 09.08.2026 07:51
U nas przy babci najlepiej sprawdziły się rzeczy, które zmniejszają siłę potrzebną do chwytania, a nie kolejne „sprytne” gadżety. Bardzo praktyczny okazał się otwieracz do słoików z dużą rączką albo taki montowany pod szafką, bo przy zwykłych słoikach najwięcej było nerwów. Druga rzecz to noże z grubszą, miękką rękojeścią, bo cienkie metalowe uchwyty szybciej męczą dłoń. Fajny był też mały blender ręczny, ale lekki, nie taki ciężki kombajn, bo dziadek mógł zrobić zupę krem czy sos bez krojenia wszystkiego bardzo drobno. Jeśli gotuje proste obiady, to przydaje się też stabilna deska z rantem albo antypoślizgową podkładką, żeby warzywa nie uciekały po blacie. Unikałbym rzeczy z masą końcówek, bo potem człowiek i tak używa jednej, a reszta zalega w szufladzie. Dobrze, jeśli prezent da się umyć bez kombinowania i nie jest ciężki. A z czym dziadek ma największy problem: krojeniem, odkręcaniem czy przenoszeniem garnków?