Jaki praktyczny prezent dla dziadka, który boi się poślizgnięcia w łazience?

A

Ania_z_Krakowa

Autor wątku

Dodano: 10.08.2026 10:13
Dziadek ma 82 lata i coraz ostrożniej korzysta z łazienki, bo kilka razy prawie poślizgnął się przy wychodzeniu spod prysznica. Mieszka sam, ale rodzina zagląda do niego co kilka dni, więc prezent powinien być czymś, co realnie ułatwi mu codzienność, a nie będzie wymagało stałej pomocy. Nie chcę kupować czegoś przypadkowego ani zbyt medycznego w wyglądzie, bo wiem, że dziadek nie lubi rzeczy, które kojarzą mu się z chorobą. Zależy mi na praktycznym pomyśle związanym z bezpieczeństwem w łazience, ale takim, który starsza osoba faktycznie zaakceptuje i będzie używać. Czy ważniejsza jest stabilność? Czy wygląd też ma duże znaczenie?

Odpowiedzi (6)

J
JacekNaForum 10.08.2026 10:54
U nas przy podobnym problemie bardzo dobrze sprawdził się stabilny taboret pod prysznic i porządna mata antypoślizgowa, ale taka cięższa, która nie zwija się pod stopą. Do tego można dobrać uchwyt w kolorze łazienki, niekoniecznie biały “szpitalny”, wtedy wygląda bardziej jak element wyposażenia niż sprzęt medyczny. Fajnym prezentem może być też miękki, szybkoschnący dywanik z gumowym spodem przy wyjściu spod prysznica. Dziadek ma kabinę z brodzikiem czy prysznic walk-in?
M
MariuszNaForum 10.08.2026 17:59
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Jacek dobrze podpowiada z tym taboretem i matą, bo to są rzeczy, które realnie zmieniają codzienne korzystanie z prysznica, a nie robią z łazienki gabinetu zabiegowego. U mojego wujka największą różnicę zrobiło właśnie to, że mógł spokojnie usiąść, umyć się bez pośpiechu i dopiero potem wstać. Przy macie zwróciłabym uwagę, żeby miała mocne przyssawki i była faktycznie cięższa, bo te cienkie potrafią bardziej przeszkadzać niż pomagać. Fajnym pomysłem jest też uchwyt dobrany pod kolor armatury albo płytek, wtedy wygląda jak normalny element wyposażenia łazienki. Jeśli dziadek nie lubi „medycznych” rzeczy, można mu to przedstawić bardziej jako wygodę i stabilność, a nie zabezpieczenie dla seniora. Dodałabym jeszcze dywanik z gumowym spodem tuż przy wyjściu spod prysznica, tylko taki niski, żeby nie robił kolejnej przeszkody. Czy dziadek ma prysznic z brodzikiem, czy wejście jest równo z podłogą?
N
NataliaNaTemat 13.08.2026 22:17
Może pomyślcie o porządnej macie antypoślizgowej pod prysznic i drugiej na podłogę tuż przy wyjściu, ale takiej cięższej, która nie podwija się pod stopą. U mojego taty dobrze sprawdził się też niski stołek prysznicowy w neutralnym kolorze, bez tego typowo „szpitalnego” wyglądu, bo może usiąść przy myciu nóg i nie balansuje na jednej nodze. Do tego uchwyt przy kabinie albo wannie, tylko nie taki na przyssawki, bo one potrafią puścić w najmniej odpowiednim momencie. Są teraz całkiem estetyczne modele, które wyglądają bardziej jak element wyposażenia łazienki niż sprzęt medyczny. Fajnym prezentem może być też wymiana słuchawki prysznicowej na taką z dłuższym wężem, bo wtedy mniej trzeba się obracać i schylać. Jeśli dziadek nie lubi zmian, można to przedstawić bardziej jako „małe ulepszenie łazienki” niż zabezpieczenie dla seniora. A ma prysznic z brodzikiem, kabinę walk-in czy wannę?
L
LukaszOdpisuje 14.08.2026 17:43
U mojego taty dobrze sprawdziła się porządna mata antypoślizgowa przy prysznicu i uchwyt w kolorze pasującym do łazienki, wtedy nie wygląda to tak „szpitalnie”. Dziadek ma prysznic z brodzikiem czy walk-in?
S
SoniaOdpisze 17.08.2026 13:19
Tylko bym uważał z samą matą antypoślizgową, bo źle dobrana potrafi się podwijać albo przesuwać i robi się z niej dodatkowy problem. Może lepszy byłby estetyczny uchwyt przy prysznicu plus stabilny dywanik z gumowym spodem przy wyjściu?
A
AlicjaDopisze 20.08.2026 14:17
W odpowiedzi do: SoniaOdpisze
Też mam podobne obawy, bo sama mata może pomóc, ale jeśli będzie się ruszać, to efekt odwrotny do zamierzonego. Ten uchwyt brzmi sensownie, tylko pytanie, czy dziadek ma kabinę, brodzik czy prysznic bez progu?