Jaki prezent dla dziadka, który ma dużo starych zdjęć i lubi opowiadać rodzinne historie?

P

Pawel_poPracy

Autor wątku

Dodano: 16.07.2026 21:24
Szukam pomysłu na prezent dla dziadka, który ma w domu sporo starych zdjęć, dokumentów i pamiątek rodzinnych. Często przy spotkaniach opowiada, kto jest na fotografiach i jakie historie się z nimi wiążą, ale wszystko jest trzymane raczej w pudełkach niż w jednym miejscu. Nie chodzi mi o prezent typowo ozdobny, tylko coś praktycznego i sensownego dla osoby, która lubi wracać do wspomnień. Dziadek nie korzysta zbyt swobodnie z komputera, więc zależy mi na czymś prostym w odbiorze. Czy lepiej iść w coś papierowego czy cyfrowego? Jaki budżet ma przy tym realnie sens?

Odpowiedzi (1)

A
AlicjaDopisze 16.07.2026 22:27
Może fajnym pomysłem byłby porządny album archiwalny albo pudełko na zdjęcia z przekładkami, gdzie można opisać osoby, miejsca i daty. Jeszcze lepiej, jeśli do prezentu dorzucisz trochę swojego czasu i usiądziesz z dziadkiem, żeby wspólnie podpisać zdjęcia albo nagrać jego opowieści telefonem. Taki prezent jest praktyczny, ale też daje pretekst do rozmowy i zachowania historii, które później łatwo mogą zniknąć. Czy dziadek woli raczej papierowe rzeczy, czy korzysta czasem z telefonu lub komputera?