Jaki praktyczny prezent dla dziadka, który słabiej widzi i nadal lubi czytać gazety?

B

Bartek91

Autor wątku

Dodano: 29.07.2026 14:50
Mój dziadek od lat czyta gazety i krzyżówki, ale ostatnio coraz częściej odkłada je po kilku minutach, bo mówi, że oczy szybciej mu się męczą. Chciałbym wybrać coś naprawdę użytecznego, a nie kolejny drobiazg, który będzie leżał w szufladzie. Jaki prezent dla dziadka ze słabszym wzrokiem może realnie ułatwić mu czytanie w domu?

Odpowiedzi (4)

P
PolaKomentuje 29.07.2026 16:58
U mojego dziadka najlepiej sprawdziła się duża lupa z podświetleniem LED, taka do położenia na gazecie, bo nie trzeba jej ciągle trzymać w ręce i od razu mniej męczy oczy. Jeśli lubi krzyżówki, przyda się też mocna lampka z regulacją barwy światła.
D
DariaDopisze 01.08.2026 17:08
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
To z lupą ma sens, tylko uważałbym, żeby nie brać pierwszej lepszej największej, bo przy krzyżówkach dziadkowi może przeszkadzać zniekształcenie obrazu albo za małe pole widzenia. Może miał już badane oczy pod kątem dobrania mocniejszych okularów do czytania?
N
NorbertNaTemat 04.08.2026 12:45
W odpowiedzi do: DariaDopisze
Daria dobrze zwróciła uwagę, że sama „duża lupa” nie zawsze rozwiązuje problem, bo przy gazecie i krzyżówkach liczy się też wygodne pole widzenia i brak męczących zniekształceń. U mojego znajomego seniora lepiej sprawdziła się lupa stojąca z podświetleniem niż taka trzymana w ręku, bo można ją ustawić nad gazetą i nie kombinować cały czas z odległością. Do tego sensownie byłoby sprawdzić, czy obecne okulary do czytania są jeszcze dobrze dobrane, bo czasem po zmianie szkieł różnica jest większa niż po kupieniu gadżetu. A dziadek czyta raczej przy stole, czy w fotelu?
D
DamianNaForum 30.07.2026 10:26
U mojego dziadka najlepiej sprawdziła się lupa z podświetleniem, taka większa, nie kieszonkowa, bo przy gazecie i krzyżówkach nie trzeba ciągle celować w mały fragment tekstu. Fajne są też lampki z regulacją barwy światła, bo czasem problemem nie jest sam druk, tylko za słabe albo zbyt żółte oświetlenie przy fotelu. Jeśli dużo rozwiązuje krzyżówek, przydatny bywa też stojak/podkładka pod gazetę, żeby nie musiał trzymać jej blisko twarzy i męczyć rąk. Czy dziadek czyta raczej przy stole, czy w fotelu?