Jaki prezent na 38. urodziny dla żony, która zaczęła chodzić na ceramikę?

M

MichalOdAlbumow

Autor wątku

Dodano: 10.06.2026 09:48
Szukam pomysłu na prezent na 38. urodziny dla żony, która od kilku miesięcy chodzi na zajęcia z ceramiki i bardzo się w to wciągnęła. Na co dzień pracuje w branży medycznej, więc mówi, że lepienie i szkliwienie jest dla niej sposobem na odcięcie się od pracy po dyżurach. Nie ma jeszcze własnego koła ani pieca, korzysta ze studia, w którym jest na etapie robienia prostych misek, kubków i małych talerzy. Budżet mam mniej więcej 300-500 zł, ale jeśli coś naprawdę miałoby sens, mogę trochę dołożyć. Nie chcę kupować przypadkowego zestawu narzędzi, bo nie wiem, co faktycznie przyda się komuś początkującemu, a co będzie tylko gadżetem. Zależy mi na czymś urodzinowym, praktycznym i trochę bardziej osobistym niż zwykły voucher do sklepu. Co mogłoby być dobrym prezentem dla osoby, która dopiero zaczyna przygodę z ceramiką, ale już traktuje to poważnie?

Odpowiedzi (10)

P
PolaKomentuje 10.06.2026 10:01
Tylko bym ostrożnie nie szedł od razu w koło garncarskie albo domowy piec, bo to już spory temat techniczny i organizacyjny, a nie zawsze pasuje do tego, jak ktoś lubi pracować w studiu. Fajniejszym prezentem może być coś, co uzupełni jej zajęcia: porządny fartuch, zestaw własnych narzędzi, książka o szkliwach albo voucher na dodatkowy warsztat, np. toczenie albo dekorowanie. Przy ceramice dużo zależy też od tego, czy bardziej kręci ją samo lepienie, szkliwienie czy projektowanie form. Wiesz, czy ona już wspominała, że chciałaby mieć swoje narzędzia, czy raczej wszystko bierze ze studia?
B
BartoszKomentuje 10.06.2026 13:13
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Też bym raczej nie zaczynał od dużego sprzętu do domu, bo przy ceramice łatwo kupić coś, co potem bardziej komplikuje niż cieszy. Fartuch, własne narzędzia albo nawet voucher do sklepu ceramicznego brzmią sensowniej, zwłaszcza jeśli ona dopiero sprawdza, w którą stronę ją to pociągnie. Można też podpytać w jej studiu, czego najczęściej brakuje osobom na tym etapie, bo oni pewnie widzą to najlepiej. Wiesz, czy ona bardziej lubi lepienie ręczne, czy zaczyna już myśleć o kole?
D
DorotaPraktycznie 10.06.2026 10:03
Może zamiast od razu kupować koło czy większy sprzęt, lepiej pójść w coś, co wykorzysta na zajęciach: porządny zestaw narzędzi do modelowania, fartuch, gąbki, nóż garncarski albo ładne stemple do odciskania wzorów. Fajnym prezentem może być też voucher na dodatkowe warsztaty, np. ze szkliwienia albo toczenia na kole, jeśli jeszcze tego nie próbowała. Przy ceramice łatwo nietrafić z gliną czy szkliwami, bo studia często mają swoje zasady. Wiesz, czy bardziej kręci ją lepienie ręczne, czy zaczyna już myśleć o kole garncarskim?
M
MagdalenaKomentuje 14.06.2026 10:28
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
Też bym szedł raczej w coś do używania w studiu niż w duży sprzęt do domu, zwłaszcza że ona dopiero sprawdza różne techniki. A wiesz, czy bardziej kręci ją lepienie form, szkliwienie, czy ozdabianie gotowych rzeczy?
N
NikodemKomentuje 10.06.2026 13:06
Może dobrym pomysłem byłby voucher do jej studia na dodatkowe zajęcia albo szkliwa/narzędzia wybrane z prowadzącą, bo na początku łatwo kupić coś nietrafionego. A może żona wspominała, czy bardziej kręci ją lepienie ręczne, czy chciałaby spróbować pracy na kole?
E
ElizaKomentuje 21.06.2026 10:52
W odpowiedzi do: NikodemKomentuje
Nikodem dobrze podpowiada, bo u mnie podobnie było z żoną: na początku kupiłem jej zestaw narzędzi „na oko” i połowa leżała, a voucher do studia wykorzystała od razu i jeszcze sama dobrała szkliwa z prowadzącą. Wspominała może, czy ciągnie ją już do koła, czy na razie cieszy ją spokojne lepienie ręczne?
G
GosiaOdpowie 10.06.2026 14:49
U mnie przy podobnej zajawce najlepiej sprawdził się bon do studia na dodatkowe zajęcia i kilka fajniejszych szkliw, bo osoba mogła sama dobrać, czego akurat potrzebuje. Możesz też dorzucić ładny fartuch albo zestaw drobnych narzędzi do faktur, jeśli wiesz, że lubi dłubać w detalach.
N
NorbertNaTemat 13.06.2026 07:42
Może dobrym pomysłem byłby voucher do sklepu ceramicznego albo na dodatkowe zajęcia, np. z toczenia na kole czy szkliwienia, jeśli w jej studiu są takie opcje. Fajne są też porządne drobiazgi, które zużywają się albo ułatwiają pracę: zestaw narzędzi do modelowania, gąbki, żeberka, fartuch, notes na próbki szkliw i pomysły. Piec czy koło to już raczej duży temat, więc na tym etapie celowałbym w coś, co rozwinie jej hobby bez robienia z domu warsztatu. Wiesz, czy ona bardziej lubi samo lepienie, czy właśnie eksperymentowanie ze szkliwami?
L
LilianaKomentuje 20.06.2026 15:22
Może dobrym tropem byłoby coś, co nie wymusza od razu kupowania dużego sprzętu, tylko rozwija jej zajawkę. Fajnie sprawdzają się lepsze narzędzia do wykańczania ceramiki, np. gładziki, nożyki, gąbki, pędzle do szkliwa albo porządny fartuch, bo tego często na początku brakuje, a używa się na każdych zajęciach. Możesz też pomyśleć o voucherze na dodatkowe warsztaty, np. z toczenia na kole albo szkliwienia, jeśli w jej studiu coś takiego mają. Wiesz, czy bardziej kręci ją samo lepienie, czy już zaczyna kombinować z kolorami i szkliwami?
J
JacekNaForum 21.06.2026 08:45
Fajny kierunek, bo skoro ceramika jest dla niej odskocznią po dyżurach, prezent może być bardziej „pod hobby” niż typowo urodzinowy. Masz jakiś budżet i wiesz, czy woli dostać coś praktycznego do pracy w studio, czy raczej przeżycie typu dodatkowe warsztaty?