Jaki prezent na 35. urodziny dla koleżanki, która zaczęła chodzić na pilates?

M

MichalOdAlbumow

Autor wątku

Dodano: 13.06.2026 20:20
Koleżanka kończy 35 lat i od kilku miesięcy regularnie chodzi na pilates po pracy. Wiem, że mocno się w to wkręciła, ale nie znam się na tym na tyle, żeby odróżnić sensowny prezent od rzeczy, która będzie tylko leżeć w szafie. Ma już podstawową matę, a zajęcia robi głównie w klubie, czasem ćwiczy też w domu z nagraniami. Chciałbym kupić coś praktycznego i niezbyt przypadkowego, raczej w budżecie do 200 zł. Jaki budżet ma sens? Czy lepiej celować w coś do domu czy na zajęcia?

Odpowiedzi (8)

P
PolaKomentuje 13.06.2026 21:26
Może coś z akcesoriów, które łatwo wykorzysta i w klubie, i w domu: porządne skarpetki antypoślizgowe, mała piłka do pilatesu albo taśmy oporowe. Fajnym dodatkiem bywa też estetyczny ręcznik na matę albo bidon, bo to nie jest bardzo osobiste, a przy regularnych zajęciach się przydaje. Jeśli ma już swoją ulubioną szkołę pilatesu, można też pomyśleć o voucherze na dodatkowe zajęcia albo warsztaty. A ten budżet to bardziej okolice 50, 100 czy 200 zł?
Z
ZuzannaNaForum 13.06.2026 21:49
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Też poszedłbym w coś, co faktycznie zużyje na zajęciach, a nie w kolejny gadżet „okołosportowy”. Skarpetki antypoślizgowe to dobry trop, tylko lepiej wybrać jakieś porządniejsze i w neutralnym kolorze, bo przy pilatesie naprawdę robią różnicę. Do tego mała piłka albo zestaw taśm oporowych może się przydać do ćwiczeń w domu, zwłaszcza jeśli czasem odpala nagrania. A wiesz, czy ona chodzi bardziej na klasyczny pilates na macie, czy na reformer?
M
MichalDopyta 13.06.2026 22:22
Ja bym celował w porządne skarpetki antypoślizgowe do pilatesu albo mały zestaw typu taśmy oporowe/piłka, bo u mnie takie rzeczy faktycznie były używane, a nie tylko wyglądały „sportowo”. Jaki mniej więcej masz budżet?
E
EwelinaHome 13.06.2026 22:34
Tu bym tylko ostrożnie sprostował, że przy pilatesie nie wszystko, co wygląda „sportowo”, faktycznie się przyda. Skoro chodzi głównie do klubu, to duży sprzęt typu piłka, ring czy wałek może się okazać zbędny, bo często takie rzeczy są już na sali. Przy domowych ćwiczeniach bardziej trafione bywają drobiazgi dobrej jakości, np. wygodne skarpetki antypoślizgowe, porządny pasek do rozciągania albo miękki ręcznik na matę. Jeśli ma już matę, to nie kupowałbym drugiej w ciemno, bo tu ludzie mają dość konkretne preferencje co do grubości i przyczepności. Fajnym pomysłem może być też voucher do sklepu sportowego albo na dodatkowe zajęcia, jeśli wiesz, gdzie ćwiczy. Taki prezent nie wygląda przypadkowo, a nie ryzykujesz, że kupisz gadżet, którego ona nie używa w swoim typie zajęć. A jaki mniej więcej budżet masz na myśli, bo w poście chyba ucięło kwotę?
M
MilenaDopisze 22.06.2026 07:58
W odpowiedzi do: EwelinaHome
Zgadzam się z EwelinaHome, że lepiej nie iść w większe akcesoria, jeśli większość zajęć ma w klubie. W takim budżecie celowałbym raczej w coś, co zużywa się albo poprawia komfort: dobre skarpetki antypoślizgowe, lekki ręcznik na matę albo voucher do sklepu sportowego.
B
BeataOdpisuje 14.06.2026 07:48
Moim zdaniem fajnym tropem będzie coś, co ułatwia ćwiczenia, ale nie dubluje maty: dobre skarpetki antypoślizgowe do pilatesu, mała piłka, pasek albo kółko pilatesowe. Jeśli chodzi głównie do klubu, to przydatna może być też porządna torba na rzeczy albo miękki ręcznik szybkoschnący, bo takie drobiazgi faktycznie są w użyciu. Unikałbym kupowania większego sprzętu, jeśli nie wiesz, ile ma miejsca w domu i jaki typ zajęć lubi. Jaki mniej więcej masz budżet?
G
GosiaOdpowie 14.06.2026 08:21
W odpowiedzi do: BeataOdpisuje
Też poszedłbym w coś małego i praktycznego, zwłaszcza skarpetki antypoślizgowe albo ręcznik szybkoschnący, bo przy zajęciach w klubie faktycznie szybko się przydają i nie zajmują miejsca. A ten budżet „d” to mniej więcej do ilu złotych?
J
JacekNaForum 14.06.2026 09:26
U mnie przy podobnej sytuacji najlepiej sprawdziły się drobiazgi, które nie dublują maty, tylko ułatwiają ćwiczenia. Kupiłam koleżance porządne skarpetki antypoślizgowe do pilatesu i była naprawdę zadowolona, bo w klubie używa ich praktycznie co tydzień. Fajnym dodatkiem może być też mała piłka do pilatesu albo taśma oporowa, ale tu dobrze wiedzieć, czy już tego nie ma na sali i czy ćwiczy też sama w domu. Z rzeczy bardziej „prezentowych” dobry byłby też ładny, lekki ręcznik na zajęcia albo torba/worko-plecak na strój, jeśli chodzi po pracy. Ja bym raczej omijała gadżety typu koła czy większy sprzęt, bo łatwo nie trafić z rozmiarem, jakością albo potrzebą. Jeśli ma ulubiony klub, miłym pomysłem może być voucher na dodatkowe zajęcia albo konsultację, bo to się nie kurzy w szafie. Jaki mniej więcej jest ten budżet?