Jaki prezent na 40. urodziny dla przyjaciółki, która zaczęła chodzić po górach?

M

Monika88

Autor wątku

Dodano: 16.06.2026 14:35
Moja przyjaciółka kończy 40 lat i od kilku miesięcy regularnie wyjeżdża na krótkie wypady w góry. Na co dzień mam do czynienia z prezentami, ale przy tak osobistym wyborze nie chcę kupić czegoś przypadkowego albo zdublować podstawowych rzeczy, które już ma. Chodzi raczej o prezent praktyczny, ale nadal miły na urodziny, w budżecie około 200-300 zł. Nie wiem też, czy lepiej iść w coś związanego z samym chodzeniem, odpoczynkiem po trasie czy planowaniem wyjazdów. Co byłoby naprawdę użyteczne? Czego lepiej unikać?

Odpowiedzi (4)

D
DariaDopisze 16.06.2026 15:14
Moim zdaniem fajnie sprawdziłby się prezent, który umili jej te krótkie wypady, ale nie będzie bardzo „techniczny”. Termos dobrej jakości, lekki ręcznik szybkoschnący albo czołówka to rzeczy, które szybko zaczyna się doceniać w górach, nawet przy jednodniowych trasach. Jeśli boisz się zdublowania, można też pomyśleć o voucherze do sklepu turystycznego i dorzucić coś drobnego bardziej osobistego. Wiesz, czy ona chodzi raczej latem i jesienią, czy już też zimą?
Z
ZuzannaNaForum 16.06.2026 19:03
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale trochę „prezentowego”, np. dobrą czołówkę, lekkie kijki trekkingowe albo porządny termos/kubek termiczny, jeśli jeszcze nie ma. Przy budżecie 200-300 zł można już kupić coś sensownego, co faktycznie przyda się na krótkich trasach, a nie będzie kolejnym gadżetem do szafy. Fajnym pomysłem jest też bon do sklepu turystycznego, ale dodany do jakiegoś drobiazgu, żeby nie wyglądało zbyt sucho. Wiesz może, czy ona chodzi raczej latem i jesienią, czy planuje też zimowe wypady?
I
IrenaDopisuje 18.06.2026 18:56
Przy takim budżecie poszłabym raczej w coś praktycznego, ale niekoniecznie oczywiste buty czy plecak, bo to łatwo nietrafić. Fajnym prezentem może być dobra czołówka, lekki termos, porządne skarpety trekkingowe z dodatkiem merino albo voucher do sklepu outdoorowego z dopiskiem, że ma być „na górskie przygody”. Jeśli ma już podstawowy sprzęt, miłym dodatkiem będzie też mapa zdrapka szlaków albo notes na pieczątki i wspomnienia z wyjazdów. Wiesz, czy ona chodzi bardziej po łatwych trasach, czy już planuje dłuższe wypady?
K
KlaudiaOdpisze 21.06.2026 19:03
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Też bym nie szła w buty ani plecak, bo tu każdy ma swoje upodobania i łatwo przestrzelić. Z własnego doświadczenia powiem, że dobra czołówka albo termos naprawdę szybko stają się tymi rzeczami, które człowiek zabiera na każdy wyjazd, nawet jeśli na początku wydają się mało „urodzinowe”. Skarpety z merino też brzmią niepozornie, ale w górach robią dużą różnicę, szczególnie przy częstszych wypadach. A jeśli chcesz dodać bardziej osobisty akcent, można dorzucić małą kartkę z życzeniem tylu pięknych szlaków, ile sama sobie wymarzy. Czy ona chodzi raczej latem i jesienią, czy już zahacza też o zimowe trasy?