Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła uprawiać rośliny tropikalne w mieszkaniu (budżet 100–200 zł)?
A
Agata34
Autor wątku
Dodano: 16.05.2026 16:04
Szukam prezentu świątecznego dla osoby, która od kilku miesięcy mocno wkręciła się w domową uprawę roślin tropikalnych i regularnie dokupuje nowe okazy. To raczej etap początkująco-średni, bo ma już podstawowe akcesoria, kilka monster, alokazji i filodendronów, ale nadal uczy się pielęgnacji i warunków w mieszkaniu. Budżet mam w granicach 100–200 zł i zależy mi na czymś, co nie będzie przypadkowym gadżetem tylko faktycznie się przyda. Osoba, o której myślę, pracuje zdalnie i większość czasu spędza w domu, więc ten prezent mógłby być związany z codziennym korzystaniem, a nie tylko stać na półce. Nie chcę kupować samej rośliny w ciemno, bo wiem, że gust i warunki uprawy mają tu duże znaczenie. Zastanawiam się raczej nad czymś praktycznym, ale na tyle sensownym jakościowo, żeby nadawało się na świąteczny prezent. Co w takim budżecie byłoby trafione dla osoby, która dopiero rozwija się w tym hobby, ale już podchodzi do niego całkiem serio?