Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić świece sojowe w domu (budżet 100–200 zł)?

P

PiotrPoRobocie

Autor wątku

Dodano: 06.06.2026 07:36
Szukam pomysłu na prezent świąteczny dla osoby, która od kilku miesięcy robi w domu świece sojowe. Na razie ma podstawowy garnek, kilka zapachów i foremki, a miesięcznie robi mniej więcej 6–8 świec dla siebie i znajomych. Chciałbym kupić coś praktycznego w budżecie 100–200 zł, ale nie wiem, czy lepiej iść w akcesoria, surowce czy coś do porządkowania stanowiska. Zależy mi, żeby prezent nie był przypadkowym zestawem startowym, bo część podstawowych rzeczy już ma. Co realnie ucieszy kogoś na takim etapie robienia świec w domu?

Odpowiedzi (4)

S
SoniaOdpisze 06.06.2026 09:04
A wiesz może, czego jej teraz najbardziej brakuje przy robieniu świec? Przy takiej liczbie świec fajnym prezentem może być coś, co ułatwia pracę, ale dużo zależy od tego, czy bardziej bawi ją testowanie zapachów, czy samo dopracowywanie wyglądu świec. Jeśli ma już garnek i foremki, to akcesoria do odmierzania, etykietowania albo porządkowania knotów i zapachów mogą być trafione. Ma już termometr i dokładną wagę?
K
KarolDopytuje 06.06.2026 09:24
Ja bym tylko uważał z kupowaniem zapachów i barwników w ciemno, bo przy świecach to mocno kwestia gustu i konkretnego wosku. W tym budżecie bardziej celowałbym w coś praktycznego: porządny termometr, wagę jubilerską, dzbanek do nalewania albo organizer na knoty, olejki i etykiety. Surowce też są fajne, ale lepiej, jeśli wiesz, jakiego wosku i knotów już używa. A ta końcówka „żeby prezent nie był prz…” miała oznaczać „przesadzony”, „przypadkowy” czy coś innego?
M
MariuszNaForum 06.06.2026 09:36
W odpowiedzi do: KarolDopytuje
Też bym się lekko wstrzymał z zapachami i kolorami, bo łatwo trafić w coś, co potem będzie leżało w szufladzie. Z tych praktycznych rzeczy dorzuciłbym jeszcze dobre etykiety albo mały zestaw do testowania knotów, jeśli jeszcze takiego nie ma.
L
LukaszOdpisuje 06.06.2026 13:47
Ja bym poszedł raczej w praktyczne dodatki niż kolejne foremki, bo przy świecach szybko zaczyna brakować rzeczy do wygodnej pracy. W tym budżecie fajnie sprawdzi się porządny termometr, waga jubilerska/kuchenna z dokładnością, dzbanek do zalewania albo zestaw knotów i naklejek do ich centrowania. Jeśli ma już podstawy, dobrym prezentem może być też kilka lepszych olejków zapachowych albo eleganckie słoiczki, bo tego przy 6-8 świecach miesięcznie realnie się zużywa. Wiesz, czy ta osoba robi świece głównie w słoikach, czy bardziej w foremkach?