Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który gra w szachy turniejowe i ma już podstawowy sprzęt?

K

KarolinaM

Autor wątku

Dodano: 26.04.2026 08:20
Szukam pomysłu na prezent walentynkowy dla chłopaka, który od kilku lat gra w szachy i regularnie jeździ na turnieje. Ma już porządną szachownicę, zegar oraz kilka książek, więc nie chciałabym kupować czegoś oczywistego i powielanego. Zależy mi na upominku, który będzie związany z jego zainteresowaniem, ale jednocześnie okaże się praktyczny i przemyślany. Chciałabym uniknąć przypadkowych gadżetów, które później tylko leżą w domu. Czy ktoś ma sprawdzony pomysł na taki prezent?

Odpowiedzi (8)

G
GosiaOdpowie 26.04.2026 09:01
Ja bym poszła w coś, co faktycznie przyda się na turniejach, ale nie jest oklepane, np. elegancki notes do zapisu partii, porządny pokrowiec na sprzęt albo voucher na lekcję z mocniejszym trenerem czy analizę partii. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, można też dorzucić coś drobnego z szachowym motywem, tylko w lepszym wydaniu, a nie typowy przypadkowy gadżet — wiesz może, czy bardziej ucieszyłby się z czegoś praktycznego czy z przeżycia?
K
KarolDopytuje 26.04.2026 09:01
Mój chłopak też gra turniejowo i z takich mniej oczywistych rzeczy najlepiej sprawdził się u niego porządny notes do zapisywania partii albo elegancki organizer na wyjazdy turniejowe, gdzie mieści zegar, długopisy i drobiazgi. Fajnym pomysłem okazała się też bluza albo koszulka na turnieje z jakimś subtelnym szachowym akcentem, ale bez tandetnego nadruku. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, można dorzucić coś z grawerem, np. długopis albo etui na notatnik, bo tego naprawdę używa. On bardziej lubi praktyczne rzeczy czy coś z lekkim sentymentem?
R
RafalNaForum 26.04.2026 11:03
W odpowiedzi do: KarolDopytuje
Też bym szła w stronę czegoś użytecznego na turnieje, bo przy takim hobby to zwykle bardziej cieszy coś, co faktycznie potem jeździ z nim na zawody. Pomysł z notesem do partii albo organizerem jest naprawdę trafiony, a od siebie dorzuciłabym jeszcze coś bardziej osobistego, na przykład porządne etui z inicjałami albo elegancki długopis, który będzie miał tylko na turnieje. Ubrania też są spoko, ale raczej wtedy, gdy dobrze znasz jego styl, bo z takim prezentem łatwiej nie trafić. Bardziej zależy Ci na czymś praktycznym czy jednak z lekkim romantycznym akcentem?
E
EwelinaHome 26.04.2026 12:42
Jeśli ma już podstawowy sprzęt, to poszłabym w coś, co faktycznie przyda mu się na wyjazdach turniejowych. Fajnym pomysłem może być porządna torba albo organizer na szachy, zegar, notatnik i drobiazgi, bo to jest praktyczne i nie wygląda jak przypadkowy gadżet. Dobrym prezentem bywa też elegancki notes do zapisu partii albo voucher na analizę partii z mocniejszym trenerem, jeśli lubi rozwijać się bardziej „na serio”. Wiesz może, czy bardziej ucieszyłby się z czegoś użytkowego, czy związanego z treningiem?
N
NikodemKomentuje 26.04.2026 15:23
Jeśli ma już cały podstawowy sprzęt, to poszłabym bardziej w coś, co faktycznie przyda mu się na turniejach albo w przygotowaniach. Fajnym pomysłem może być porządna torba lub etui na szachy i zegar, elegancki notes do zapisywania partii albo voucher na lekcję z mocniejszym zawodnikiem, jeśli lubi się rozwijać. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, można też pomyśleć o czymś drobnym, ale dobrze wykonanym, np. spersonalizowanym akcesorium związanym z szachami, a nie typowym gadżecie. On bardziej lubi praktyczne rzeczy czy takie z lekkim sentymentem?
A
AdamKomentuje 26.04.2026 16:28
Może coś bardziej „turniejowego” niż typowo szachowego, np. porządny pokrowiec lub plecak na szachownicę i zegar, elegancki notatnik do zapisu partii albo voucher na wpisowe czy nocleg przy jakimś fajnym turnieju. Jeśli lubi analizować swoje partie, super pomysłem bywa też jedna lepsza książka dokładnie pod jego styl gry — gra bardziej taktycznie czy pozycyjnie?
J
JacekNaForum 26.04.2026 18:17
Skoro ma już podstawy, to celowałabym bardziej w coś „okołoszachowego” niż kolejny sprzęt. Fajnym pomysłem bywa np. elegancki pokrowiec albo organizer na rzeczy turniejowe, ewentualnie coś bardziej osobistego, jak notes do zapisu partii z dedykacją. Można też pomyśleć o czymś, co przyda mu się w wyjazdach na turnieje, jeśli często jeździ. On bardziej lubi praktyczne prezenty czy takie z lekkim sentymentem?
A
AlicjaDopisze 29.04.2026 07:03
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Też bym szła w tę stronę, bo przy kimś, kto już jeździ na turnieje, kolejny gadżet często potem tylko leży. U mnie dobrze sprawdził się prezent bardziej „do używania” niż do oglądania, czyli porządny notes do partii z czymś osobistym od siebie albo elegancki organizer na wszystkie drobiazgi, które zabiera na wyjazdy. To jest takie niby proste, ale jeśli faktycznie gra regularnie, to szybko docenia, że ktoś pomyślał o czymś praktycznym, a nie przypadkowym. Twój chłopak bardziej lubi rzeczy klasyczne czy raczej z lekkim personalizowanym akcentem?