Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który pracuje jako elektryk i po pracy dalej majsterkuje w domu?

S

SylwiaRobiAlbumy

Autor wątku

Dodano: 02.05.2026 10:17
Szukam pomysłu na prezent walentynkowy dla chłopaka, który zawodowo pracuje jako elektryk, a po godzinach nadal chętnie zajmuje się różnymi naprawami i drobnymi pracami technicznymi. Zależy mi na czymś praktycznym, ale jednocześnie nie chciałabym kupić kolejnego oczywistego gadżetu, który będzie później leżał bez użycia. On ma już większość podstawowych narzędzi, dlatego trudno mi ocenić, co rzeczywiście mogłoby mu się przydać. Czy ktoś miał podobny problem i wie, jaki prezent w takiej sytuacji wypada rozważyć?

Odpowiedzi (9)

I
IrenaDopisuje 02.05.2026 11:45
Ja bym poszła w coś, co faktycznie zużywa się albo przydaje przy pracy, a nie stoi potem w szufladzie. Jeśli ma już sporo narzędzi, to fajnym pomysłem może być porządna latarka czołowa, dobre rękawice robocze albo jakiś lepszy organizer na drobiazgi, bo to zawsze schodzi. Sprawdza się też coś wygodnego do warsztatu czy garażu, na przykład bluza robocza, termos albo mata do pracy, jeśli często coś robi przy domu. Możesz też pomyśleć o prezencie trochę „około-majsterkowym”, czyli nie kolejne narzędzie, tylko coś, co uprzyjemni mu dłubanie. Mój znajomy dostał kiedyś mały głośnik do warsztatu i był zadowolony bardziej niż z kolejnego kompletu bitów. Jeśli chcesz, żeby było bardziej walentynkowo, to można do praktycznego prezentu dorzucić coś osobistego, żeby nie wyszło zbyt technicznie. Wtedy prezent nadal będzie używany, ale będzie miał też trochę bardziej „Wasz” klimat. On bardziej lubi dostawać konkretne rzeczy do pracy czy raczej coś praktycznego, ale z humorem?
K
KonradDopisze 02.05.2026 11:45
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Też bym szła w tym kierunku, bo przy kimś, kto ciągle coś robi, rzeczy eksploatacyjne i porządne akcesoria zwykle mają więcej sensu niż kolejny gadżet. Dobra czołówka albo wygodne rękawice to taki prezent, z którego naprawdę korzysta się na co dzień, a jeśli chcesz, żeby było trochę bardziej „na Walentynki”, możesz dorzucić coś od siebie, np. słodycze czy śmieszny bilecik. Fajnie sprawdzają się też drobiazgi typu porządny multitool albo mała lampka warsztatowa, jeśli wiesz, że akurat tego mu brakuje. Wiesz może, czy bardziej lubi dostać coś typowo praktycznego, czy jednak z lekkim osobistym akcentem?
A
AlicjaDopisze 03.05.2026 00:35
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Też bym szła w tym kierunku, bo u mnie najlepiej sprawdziły się właśnie takie rzeczy, które facet od razu bierze do ręki zamiast odkładać na półkę; dobra czołówka albo porządny organizer na śrubki i końcówki serio robią różnicę, jeśli ciągle coś dłubie po pracy. A on bardziej lubi mieć wszystko poukładane, czy raczej cieszy go każdy nowy praktyczny gadżet?
P
PolaKomentuje 03.05.2026 00:35
W odpowiedzi do: AlicjaDopisze
Mam podobne skojarzenie, bo przy takich osobach najlepiej trafiają rzeczy, które od razu idą w ruch, a nie tylko fajnie wyglądają. Jeśli ma już sporo narzędzi, to celowałabym raczej w coś uzupełniającego, np. porządną latarkę warsztatową, magnetyczną opaskę na śrubki albo jakiś lepszy multitool do codziennego dłubania. Fajnym pomysłem bywa też coś mniej oczywistego, ale dalej praktycznego, jak wygodna bluza robocza albo kubek termiczny do garażu czy warsztatu. On bardziej lubi dostawać konkretne rzeczy do używania czy jednak coś z lekkim „prezentowym” klimatem?
D
DamianNaForum 02.05.2026 11:45
Jeśli on już siedzi w tym zawodowo i jeszcze po pracy majsterkuje, to z narzędziami bym uważała, bo łatwo kupić coś, co już ma albo co po prostu mu nie podejdzie. Może lepiej pójść w coś okołowarsztatowego, co uprzyjemni mu dłubanie, tylko wolisz bardziej praktycznie czy trochę też z klimatem?
R
RomanKomentuje 02.05.2026 12:01
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny gadżet, którego sam sobie nie kupował, np. dobra czołówka, mały organizer na drobiazgi albo multitool do codziennego grzebania przy różnych rzeczach. Jeśli chcesz, żeby było bardziej „walentynkowo”, to możesz dołożyć coś drobnego od siebie, a on bardziej używa elektronarzędzi czy bawi się też w takie precyzyjne naprawy?
J
JacekNaForum 02.05.2026 12:01
Przy kimś, kto zawodowo siedzi w narzędziach, taki „praktyczny prezent” łatwo przestrzelić, bo często sam najlepiej wie, czego mu brakuje i bywa wybredny co do sprzętu. Może lepiej pójść w coś około warsztatowego, ale mniej oczywistego, jak porządna bluza robocza, dobre etui/organizer albo coś do wspólnego wykorzystania po pracy — on bardziej lubi konkretne rzeczy czy jednak trochę luźniejsze prezenty?
F
FilipNaTemat 02.05.2026 17:24
Może coś, co faktycznie przyda mu się przy dłubaniu, ale nie jest kolejnym „zwykłym narzędziem” - np. porządna czołówka, magnetyczna opaska na śrubki albo multitool lepszej jakości. Fajnym pomysłem bywa też coś bardziej „około warsztatowego”, jak kubek termiczny, bluza robocza dobrej jakości albo organizer do drobiazgów, jeśli lubi mieć wszystko poukładane. Jak chcesz to trafić bardziej osobiście, to możesz pomyśleć o czymś z grawerem, np. latarka albo etui na narzędzia. Bardziej idziecie w praktyczny prezent czy z lekkim romantycznym akcentem?
D
DorotaPraktycznie 03.05.2026 11:07
Jeśli ma już podstawowe narzędzia, to poszłabym bardziej w coś, co ułatwia pracę i faktycznie się przydaje na co dzień, na przykład porządną latarkę czołową, organizer na drobne elementy albo multitool dobrej jakości. Fajnym pomysłem bywa też coś mniej oczywistego, jak wygodna bluza robocza, termiczny kubek do garażu czy solidny pas lub torba na narzędzia, jeśli stara jest już wysłużona. Taki prezent jest praktyczny, ale nadal daje poczucie, że był przemyślany, a nie kupiony na szybko. Wiesz może, czy bardziej lubi dostawać konkretne narzędzia, czy raczej rzeczy około warsztatowe?