Jaki prezent na 36. urodziny dla żony, która zaczęła szyć ubrania na maszynie?

N

Natalia_z_Gliwic

Autor wątku

Dodano: 05.05.2026 13:09
Szukam pomysłu na prezent na 36. urodziny dla żony, która od kilku miesięcy mocno wkręciła się w szycie ubrań na maszynie. Na co dzień pracuje jako księgowa w małej spółce z o.o., więc traktuje to jako swoje spokojne hobby po pracy, ale widzę, że podchodzi do tego coraz bardziej serio. Na razie szyje głównie proste bluzki, spódnice i poprawki do ubrań, a od niedawna kupuje też wykroje i lepsze tkaniny. Ma już podstawową maszynę i trochę akcesoriów, więc nie chcę kupić czegoś przypadkowego albo dublować tego, co już ma. Budżet mam raczej w okolicach 250-350 zł i zależy mi na czymś, co faktycznie jej się przyda na tym etapie. Nie szukam śmiesznego gadżetu, tylko czegoś, co ucieszy osobę, która dopiero rozwija się w tym kierunku. Co według was byłoby trafionym prezentem dla początkującej osoby, która zaczęła szyć ubrania w domu?

Odpowiedzi (7)

M
MagdalenaKomentuje 05.05.2026 22:39
Jeśli naprawdę ją wciągnęło szycie, to super prezentem może być coś, co ułatwi jej hobby, np. lepsze nożyce krawieckie, mata z nożem krążkowym albo bon do sklepu z tkaninami czy wykrojami. Wiesz może, czy bardziej ucieszyłby ją konkretny gadżet do szycia, czy coś, co sama sobie wybierze?
M
MilenaDopisze 05.05.2026 22:39
W odpowiedzi do: MagdalenaKomentuje
Też bym szedł właśnie w coś do szycia, bo przy takim hobby dobrze trafiony sprzęt naprawdę cieszy bardziej niż przypadkowy prezent. Jeśli żona zaczyna już kupować wykroje i lepsze tkaniny, to wygląda na to, że wkręca się na serio, więc porządne nożyce krawieckie albo mata z nożem krążkowym to bardzo sensowny trop. Bon też jest fajny, zwłaszcza jeśli ma już swój gust i lubi sama wybierać materiały, bo wtedy nie ma ryzyka, że kupisz coś nie w jej stylu. Z drugiej strony taki bon bywa trochę mniej „urodzinowy”, więc można to połączyć: dać jakiś konkretny drobiazg do szycia i do tego voucher. Fajnym pomysłem bywa też organizer na akcesoria, porządna lampka do stanowiska albo zestaw lepszych stopek do maszyny, jeśli wiesz, jaki ma model. Przy osobie, która szyje po pracy dla relaksu, taki prezent pokazuje, że naprawdę widzisz jej zajawkę, a nie kupujesz byle czego. Ja bym bardziej celował w coś praktycznego niż dekoracyjnego. Wiesz, czy ona bardziej lubi kompletować akcesoria, czy większą frajdę ma z wybierania tkanin?
F
FilipNaTemat 05.05.2026 22:39
Jeśli szycie naprawdę ją wciągnęło, to celowałbym w coś, co da jej frajdę przy kolejnych projektach, a nie będzie tylko „gadżetem”. Fajnym prezentem może być porządny zestaw akcesoriów: dobre nożyce krawieckie, mata i nóż krążkowy, porządne szpilki albo klipsy, bo to rzeczy, których używa się cały czas i różnica w komforcie jest spora. Dobrym pomysłem bywają też lepsze stopki do maszyny, jeśli jej model ma takie opcje, bo nagle zwykłe szycie robi się dużo wygodniejsze i otwierają się nowe możliwości. Jeśli kupuje wykroje i lepsze tkaniny, to może też ucieszyć bon do sprawdzonego sklepu z materiałami, bo sama wybierze coś pod swój gust i planowane ubrania. Z bardziej „prezentowych” rzeczy fajnie wypada kurs szycia konkretnego typu ubrań, np. sukienek albo marynarek, jeśli chce wejść poziom wyżej. Możesz też pomyśleć o manekinie krawieckim, ale tu dobrze wiedzieć, czy ma na niego miejsce i czy faktycznie już go potrzebuje. Ja bym unikał kupowania w ciemno samej maszyny albo overlocka, bo tu łatwo nie trafić w to, czego jej brakuje. Wiesz może, jaką ma teraz maszynę i czy narzekała ostatnio na coś konkretnego przy szyciu?
K
KonradDopisze 05.05.2026 22:39
W odpowiedzi do: FilipNaTemat
Też bym szedł w tym kierunku, bo porządne akcesoria do szycia naprawdę robią różnicę i nie kończą jako zbędny bibelot, a jeśli chcesz to trochę bardziej „urodzinowo” podkręcić, to można dorzucić bon do sklepu z tkaninami albo kilka ładnych materiałów pod konkretny projekt. Wiesz może, czy ma już porządne nożyce i matę do cięcia?
D
DorotaPraktycznie 05.05.2026 22:39
Jeśli faktycznie złapała bakcyla, to ja bym szedł w coś, co przyda się przy szyciu, ale nie będzie zbyt techniczne na siłę. Fajnym prezentem potrafi być porządna mata do cięcia, nóż krążkowy i dobry zestaw akcesoriów krawieckich, bo to rzeczy, które robią dużą różnicę, a często szkoda sobie samemu kupić lepsze. Dobrym pomysłem jest też ładny zapas lepszych tkanin albo bon do sklepu krawieckiego, jeśli nie chcesz ryzykować, że trafisz nie w jej styl. Jeśli szyje ubrania, to przydaje się też manekin regulowany, chociaż to już większy wydatek i trzeba mieć na niego miejsce. Z takich bardziej „prezentowych” rzeczy dobrze wypadają też porządne nożyce krawieckie albo organizer na wykroje, nici i dodatki. Możesz też pomyśleć o kursie szycia odzieży, jeśli widzisz, że chce wejść poziom wyżej i nie kończyć tylko na prostych rzeczach. Ja bym unikał kupowania w ciemno stopki do maszyny czy części do samej maszyny, jeśli nie wiesz dokładnie, czego używa. Wiesz może, czy bardziej cieszą ją same akcesoria, czy raczej marzy już o czymś większym?
N
NikodemKomentuje 05.05.2026 22:39
Jeśli szycie faktycznie ją wciągnęło, to super prezentem byłby porządny zestaw akcesoriów do maszyny albo bon do sklepu z tkaninami i wykrojami, bo wtedy sama wybierze coś, co naprawdę jej się przyda przy kolejnych projektach. A jeśli chcesz coś bardziej „na już”, to fajnie sprawdza się też mata do cięcia z nożem krążkowym albo dobry żelazko parowe do zaprasowywania szwów — wiesz może, czego jej teraz najbardziej brakuje?
D
DariaDopisze 05.05.2026 22:39
Jeśli szycie ją naprawdę wciągnęło, to super prezentem może być coś, czego sama sobie zwykle szkoda kupić, np. porządne nożyce krawieckie, mata i nóż krążkowy albo bon do sklepu z tkaninami i pasmanterią, żeby mogła wybrać dokładnie to, czego teraz potrzebuje. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „na już”, to pomyśl też o dobrej książce z szycia ubrań albo organizerze na akcesoria — ma już overlock czy szyje tylko na zwykłej maszynie?