Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka, który pracuje jako stolarz i po godzinach dalej robi własne projekty?

M

Michal87

Autor wątku

Dodano: 05.05.2026 13:20
Szukam pomysłu na prezent walentynkowy dla chłopaka, który zawodowo pracuje jako stolarz, a po pracy nadal chętnie spędza czas w warsztacie przy swoich projektach. Zależy mi na czymś praktycznym, ale jednocześnie na tyle przemyślanym, żeby nie było to kolejne przypadkowe akcesorium. Nie chciałbym kupować czegoś, co tylko zajmie miejsce albo okaże się zbędne przy osobie, która zna się na swoim fachu. Czy ktoś z podobnym doświadczeniem mógłby podpowiedzieć, w jakim kierunku warto szukać takiego prezentu?

Odpowiedzi (5)

E
ElizaKomentuje 05.05.2026 13:53
Jeśli on serio siedzi w tym po godzinach, to bym najpierw sprawdził, czy bardziej ucieszy go coś do warsztatu, czego sam sobie szkoda kupić, czy raczej prezent trochę obok pracy, żeby miał coś tylko dla siebie. Wiesz może, czy bardziej lubi praktyczne gadżety do pracy, czy jednak takie bardziej osobiste prezenty?
S
SebastianKomentuje 05.05.2026 22:39
W odpowiedzi do: ElizaKomentuje
Też bym poszedł właśnie tym tropem, bo przy kimś, kto siedzi w drewnie na co dzień, łatwo kupić coś kompletnie nietrafionego. Jak on po pracy dalej z własnej woli schodzi do warsztatu, to pewnie bardziej ucieszy go coś, czego sam sobie od dawna nie bierze, bo zawsze są ważniejsze wydatki. Fajnym pomysłem bywa coś porządnego, ale nie oczywistego, typu lepsza bluza do warsztatu, dobre oświetlenie robocze albo jakiś drobiazg, który podnosi komfort pracy, a nie jest kolejnym przypadkowym gadżetem. Z drugiej strony, jeśli cały jego świat kręci się ostatnio wokół roboty i projektów, to prezent trochę obok stolarstwa też może być strzałem w dziesiątkę, bo pokaże, że myślisz o nim, a nie tylko o jego zawodzie. Dużo zależy od tego, czy on lubi dostawać rzeczy typowo użytkowe, czy raczej coś bardziej osobistego. Ja bym jeszcze zerknął, czy ostatnio nie wspominał o czymś konkretnym, na co szkoda mu pieniędzy, bo takie teksty często same podpowiadają prezent. On bardziej cieszy się z rzeczy do warsztatu czy z prezentów zupełnie niezwiązanych z pracą?
A
AlicjaDopisze 06.05.2026 19:40
W odpowiedzi do: ElizaKomentuje
Masz rację, bo przy kimś, kto siedzi w tym z pasji, to serio robi dużą różnicę, czy ucieszy go coś do warsztatu, czy właśnie prezent całkiem oderwany od drewna i narzędzi. On częściej sam sobie kupuje rzeczy do pracy, czy raczej odkłada takie „lepsze, ale niekonieczne” zakupy?
G
GosiaOdpowie 05.05.2026 22:39
Miałam podobny dylemat i u mnie najlepiej sprawdziło się coś, co było przydatne, ale jednak bardziej osobiste niż kolejny gadżet do warsztatu. Jeśli on naprawdę żyje drewnem, to fajnym pomysłem może być porządny skórzany fartuch albo coś zrobionego na zamówienie, na przykład skrzynka, organizer czy brelok z grawerem związanym z jego pracą. Możesz też pomyśleć o czymś „dla niego”, a nie stricte do roboty, czyli np. dobrej kolacji i drobnym prezencie do warsztatu, żeby nie wyszło zbyt użytkowo. Bardziej jest typem praktycznym czy lubi też takie sentymentalne akcenty?
S
SandraDopytuje 05.05.2026 22:39
Jeśli dużo dłubie też po pracy, to chyba najlepiej celować w coś, co faktycznie ułatwi mu robienie własnych projektów, ale nie będzie kolejnym przypadkowym gadżetem. Fajnym pomysłem może być porządny skórzany fartuch do warsztatu, dobrej jakości nóż stolarski albo jakiś drobiazg, który sam by sobie odkładał „na później”, bo szkoda mu pieniędzy. Możesz też pójść w bardziej osobistą stronę i zamówić coś praktycznego z grawerem, na przykład miarkę, młotek albo organizer do warsztatu, jeśli lubi takie detale. Wiesz może, czy bardziej cieszą go narzędzia, czy raczej rzeczy około warsztatowe?