Jaki prezent na 31. urodziny dla siostry, która zaczęła piec chleb na zakwasie?

E

EwelinaZKancelarii

Autor wątku

Dodano: 28.04.2026 11:18
Szukam prezentu dla siostry na 31. urodziny, bo od kilku miesięcy mocno wkręciła się w pieczenie chleba na zakwasie i robi już po 2-3 bochenki tygodniowo. Ma już podstawowe rzeczy typu misa, łopatka i zwykła forma, ale mam wrażenie, że chciałaby wejść poziom wyżej. Budżet to raczej 200-300 zł, więc szukam czegoś sensownego, a nie przypadkowego gadżetu. Zależy mi, żeby to był prezent praktyczny, ale jednocześnie taki, z którego naprawdę się ucieszy. Co byście kupili komuś, kto jest już po pierwszych udanych wypiekach, ale nadal rozwija to hobby?

Odpowiedzi (3)

B
BartoszKomentuje 28.04.2026 14:29
Ja bym celował w koszyk rozrostowy do chleba + dobrą żyletkę do nacinania i ewentualnie żeliwny garnek do pieczenia, jeśli jeszcze go nie ma, bo to już faktycznie robi różnicę przy chlebie na zakwasie i spokojnie zmieści się w tym budżecie. Piecze bardziej klasyczne okrągłe bochenki czy raczej chleb w formie?
K
KarolinaNaTemat 28.04.2026 21:06
W odpowiedzi do: BartoszKomentuje
Też bym szedł w tę stronę, bo przy chlebie na zakwasie takie rzeczy faktycznie dają więcej niż kolejny przypadkowy gadżet. Koszyk i dobra żyletka to fajny zestaw na start, a jeśli siostra piecze regularnie okrągłe bochenki, to żeliwny garnek robi już naprawdę sporą różnicę w skórce i wyrastaniu chleba. W budżecie 200-300 zł spokojnie da się kupić coś porządnego, więc prezent może być i praktyczny, i taki „na poziom wyżej”. Wiesz może, czy piecze już bezpośrednio na blasze, czy jednak w czymś zamkniętym?
D
DariaDopisze 01.05.2026 20:01
Ja bym szedł w porządny koszyk do wyrastania chleba albo garnek żeliwny, jeśli jeszcze nie ma, bo to są rzeczy, które faktycznie robią różnicę przy pieczeniu na zakwasie. Fajnym pomysłem jest też zestaw: banneton, żyletka do nacinania i gruba lniana ściereczka do przykrywania ciasta, wtedy prezent nie wygląda przypadkowo. W budżecie 200-300 zł da się spokojnie złożyć coś sensownego i praktycznego, a nie kolejny kuchenny gadżet, który będzie leżał w szafce. Piecze bardziej w formach czy wolnostojące bochenki?