Jaki prezent na 29. urodziny dla dziewczyny, która zaczęła chodzić na ściankę wspinaczkową?

D

Damian78

Autor wątku

Dodano: 25.04.2026 18:42
Szukam prezentu na 29. urodziny dla dziewczyny, która od kilku miesięcy regularnie chodzi na ściankę wspinaczkową i naprawdę mocno się w to wkręciła. Ma już podstawowe buty i woreczek z magnezją, więc nie chciałbym kupić czegoś oczywistego albo przypadkowego. Budżet mam w granicach 200–300 zł i zależy mi na prezencie, który będzie praktyczny i faktycznie przyda się na treningach. Ja nie siedzę w tym temacie, więc trudno mi ocenić, co ma sens dla osoby, która jest jeszcze na początku, ale chodzi systematycznie. Lepiej wybrać coś do samego wspinania czy coś około wyjazdów i treningów? Co w takim budżecie naprawdę się sprawdza?

Odpowiedzi (4)

P
PolaKomentuje 25.04.2026 21:15
Jeśli już ma buty i magnezję, to ja bym się jeszcze wstrzymał z kupowaniem konkretnego sprzętu, bo przy wspinaniu dużo zależy od własnych upodobań. Fajnym tropem może być np. dobra bluza treningowa, jakaś porządna szczotka do chwytów albo voucher do sklepu wspinaczkowego, żeby sama sobie wybrała coś, co faktycznie jej siadzie. W tym budżecie spokojnie da się też ogarnąć coś bardziej „około wspinaczkowego”, jak roller do regeneracji czy mały zestaw do pielęgnacji dłoni, bo skóra po ściance potrafi dostać w kość. Ona wspina się tylko na panelu, czy myśli już też o wyjazdach w skały?
L
LilianaKomentuje 26.04.2026 08:51
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy wspinaniu ludzie często mają już swoje preferencje i łatwo nie trafić ze sprzętem. Zamiast kupować coś w ciemno, można pomyśleć o czymś okołotreningowym, co faktycznie się używa i nie będzie duplikatem. Jeśli chcesz, to da się pewnie zawęzić temat do czegoś bardziej konkretnego, tylko pytanie, czy ona wspina się bardziej typowo na boulderach czy z liną?
K
KarolinaNaTemat 25.04.2026 21:15
Ja bym poszedł w coś, co serio wykorzysta na treningach, np. porządniejszą szczotkę do chwytów, tapy i jakiś mały worek/plecak na graty wspinaczkowe, a jeśli chcesz jeden konkretniejszy prezent, to fajnie wypada też karnet albo doładowanie wejść na ściankę. Wiesz może, czy bardziej kręci ją bouldering czy wspinanie z liną?
R
RafalNaForum 29.04.2026 17:51
W tym budżecie celowałbym w porządną szczotkę do chwytów, krem/regenerator do dłoni i dorzucił karnet albo doładowanie wejść na ściankę, bo to naprawdę się przydaje i nie jest przypadkowym gadżetem. Jeśli chcesz kupić jedną konkretną rzecz, to fajnym strzałem bywa też lekka bluza lub spodnie do wspinania, ale tu dobrze znać jej styl i rozmiar — bardziej idziesz w akcesoria czy coś do ubrania?