Jaki prezent na 28. urodziny dla przyjaciółki, która zaczęła morsować i chodzi na saunę? (budżet 200–300 zł)

L

LauraUpominki

Autor wątku

Dodano: 21.04.2026 18:23
Szukam pomysłu na prezent na 28. urodziny dla przyjaciółki, która od tej zimy regularnie morsuje i po wejściu do wody często chodzi ze znajomymi do sauny. Pracuje w małej agencji marketingowej jako project managerka, więc na co dzień ma dużo siedzenia przy komputerze i traktuje te weekendowe wypady jako sposób na odcięcie się od pracy. Ma już podstawowy strój, ręcznik i klapki, ale nie wiem, czy przy takim hobby jest coś, co faktycznie się przydaje, a nie będzie kolejnym przypadkowym gadżetem. Budżet mam raczej w granicach 200–300 zł, ewentualnie mogę lekko dopłacić, jeśli prezent będzie wyglądał porządnie i nie zużyje się po kilku wyjazdach. Nie chciałabym kupować niczego zbyt osobistego ani typowo kosmetycznego, bo ma dość konkretne preferencje i łatwo nietrafić. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nadal urodzinowym, żeby nie wyglądało jak zwykły zakup techniczny. Co mogłoby być dobrym prezentem dla osoby, która dopiero wkręca się w morsowanie i saunowanie?

Odpowiedzi (3)

M
MilenaDopisze 21.04.2026 20:22
U mnie przy morsowaniu najlepiej sprawdził się porządny szlafrok/ponczo szybkoschnące z kapturem, bo po wyjściu z wody człowiek chce się szybko otulić i nie walczyć z ręcznikiem na wietrze. W budżecie 200–300 zł spokojnie znajdziesz coś fajnego, tylko zerknij, czy bardziej lubi wersję lekką do sauny, czy cieplejszą na zimowe wyjścia.
R
RafalNaForum 22.04.2026 08:58
Ja bym poszła w coś, co ułatwia cały „rytuał” po morsowaniu, a nie kolejny element stroju. U mojej znajomej świetnie sprawdził się porządny szlafrok/ponczo do przebrania się na zimnie albo termos trzymający ciepło przez kilka godzin, bo po wyjściu z wody herbata smakuje jak luksus. W budżecie 200–300 zł da się też znaleźć fajny zestaw: czapka merino plus kosmetyk do sauny albo naturalny peeling. Wiesz, czy ona bardziej lubi praktyczne rzeczy, czy takie trochę „spa” dodatki?
N
NikodemKomentuje 24.04.2026 19:59
A ma już coś typowo „pomorsowego”, np. ciepłe ponczo, neoprenowe rękawiczki albo czapkę, której nie szkoda zmoczyć? Przy takim budżecie fajnie celować w coś, co umili ten moment po wyjściu z wody, bo wtedy komfort robi największą różnicę. Jeśli często łączy to z sauną, można też pójść w lepszy ręcznik/pareo do sauny albo jakiś porządniejszy zestaw kosmetyków po saunie, ale dużo zależy od tego, czy woli rzeczy praktyczne, czy bardziej „mały luksus”. Ma raczej swój styl minimalistyczny, czy lubi kolorowe gadżety?