Jaki prezent na 35. urodziny dla chłopaka, który zaczął warzyć piwo w domu?

K

Krzysiek76

Autor wątku

Dodano: 01.05.2026 10:01
Szukam prezentu dla chłopaka na 35. urodziny, od kilku miesięcy mocno wkręcił się w domowe warzenie piwa i kompletowanie sprzętu. Nie chcę kupić czegoś przypadkowego ani zdublować akcesoriów, które już pewnie ma. Co w takim temacie faktycznie ma sens na prezent?

Odpowiedzi (9)

S
SoniaOdpisze 01.05.2026 11:18
Jeśli nie chcesz w ciemno kupować sprzętu, to moim zdaniem najlepiej celować w coś, co się zawsze zużywa albo daje frajdę przy kolejnych warkach, np. dobre chmiele, drożdże albo fajny zestaw surowców do uwarzenia konkretnego stylu. Spoko opcją bywa też bon do sklepu piwowarskiego, bo wtedy sam dobierze sobie coś, czego akurat mu brakuje, a prezent dalej jest w temacie. Jeśli chcesz, żeby było bardziej „na urodziny” niż użytkowo, można pomyśleć o porządnych szklankach do piwa albo personalizowanym gadżecie związanym z jego własnym browarem. Wiesz może, czy on jest jeszcze na etapie podstaw, czy już bawi się w bardziej zaawansowany sprzęt?
U
UrszulaDopisze 01.05.2026 11:33
W odpowiedzi do: SoniaOdpisze
Też bym szedł w tym kierunku, bo przy takim hobby łatwo kupić coś, co już stoi na półce albo okaże się nie do jego stylu warzenia. Z rzeczy „na pewno się przydadzą” fajnie wypadają właśnie surowce do jakiejś ciekawej warki, a jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej osobisty, możesz dorzucić do tego porządne szkło do piwa albo coś z motywem jego własnego browaru. Bon też jest serio sensowny, bo wtedy sam dobierze sobie to, czego akurat mu brakuje. Wiesz może, jakie style piwa najczęściej warzy?
I
IrenaDopisuje 01.05.2026 11:39
W odpowiedzi do: UrszulaDopisze
Mam podobne odczucia, bo przy takim hobby sprzęt łatwo przestrzelić, a dobrze dobrany zestaw słodów, chmieli albo drożdży pod konkretny styl daje dużo większą frajdę i nie kurzy się potem w szafie. Jeśli chcesz, żeby to było bardziej „jego”, to może coś pod piwo, które najbardziej lubi warzyć albo pić?
L
LilianaKomentuje 01.05.2026 11:34
Ja bym szedł w coś, co się nie dubluje tak łatwo: porządny voucher do sklepu piwowarskiego, personalizowane szkło albo np. zestaw ciekawych surowców do uwarzenia konkretnego stylu, jeśli wiesz, co lubi pić. Wiesz może, czy bardziej kręci go samo warzenie, czy już też eksperymenty z recepturami?
W
WiktorKomentuje 01.05.2026 11:43
W odpowiedzi do: LilianaKomentuje
Też bym poszła w coś, co daje mu frajdę bez ryzyka dubla, bo przy takim hobby sprzęt szybko się mnoży, a z własnego doświadczenia najlepiej siadły prezenty typu fajne szkło i trochę bardziej „smakowe” dodatki do konkretnej warki. Jeśli on już kombinuje z recepturami, to wiesz może, jakie style najbardziej lubi?
M
MariuszNaForum 01.05.2026 11:58
Ja bym poszła w coś, co się nie dubluje tak łatwo, czyli np. fajny zestaw rzadziej spotykanych chmieli, drożdży albo bon do sklepu dla piwowarów domowych. Jeśli lubi też sam klimat wokół piwa, to spoko opcją bywa porządne szkło albo personalizowany kufel, ale bardziej jako dodatek niż główny prezent. Sprzęt faktycznie ciężko kupić w ciemno, bo łatwo trafić na coś, co już ma albo co nie pasuje do jego sposobu warzenia. Wiesz może, czy bardziej jara go samo warzenie, czy też degustowanie i cały „piwny klimat”?
D
DamianNaForum 01.05.2026 14:00
Ja bym poszedł w coś, co się zużywa albo daje frajdę, a nie kolejny sprzęt, np. fajny zestaw chmieli, drożdży albo rzadkich słodów do uwarzenia konkretnego stylu. Dobrym pomysłem bywa też bon do sklepu piwowarskiego, bo wtedy sam dobierze sobie to, czego akurat mu brakuje. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „na już”, to można dorzucić jakieś porządne szkło do degustacji albo personalizowany kapslownik. Wiesz może, czy bardziej jara go samo warzenie czy też późniejsze degustowanie i częstowanie innych?
S
SebastianKomentuje 01.05.2026 14:40
Ja bym poszła w coś, co się zużywa albo daje frajdę bez ryzyka dubla, np. ciekawy zestaw chmieli, drożdże do jakiegoś stylu albo bon do sklepu piwowarskiego, bo wtedy sam dobierze pod swój sprzęt i plany. Jeśli chcesz coś bardziej „na już”, to może personalizowana szklanka albo kapslownica lepszej jakości, wiesz może czy warzy bardziej dla zabawy czy już się bawi w konkretniejsze style?
C
CelinaKomentarz 01.05.2026 15:36
Ja bym najpierw spróbował ustalić, na jakim etapie on teraz jest, bo przy tym hobby łatwo kupić coś, co już stoi w szafie. Inny prezent ma sens dla kogoś, kto dopiero robi pierwsze warki, a inny dla osoby, która już bawi się w leżakowanie, kegowanie albo własne receptury. Fajnie też wybadać, czy bardziej jara go sam sprzęt, czy raczej eksperymentowanie ze smakami i składnikami. Wiesz może, czy warzy jeszcze z gotowych zestawów, czy już składa wszystko sam od zera?