Jaki prezent na 30. urodziny dla chłopaka, który zaczął grać na gitarze elektrycznej? (budżet 200–300 zł)

M

MarlenaWybiera

Autor wątku

Dodano: 15.04.2026 21:40
Szukam prezentu na 30. urodziny dla chłopaka, który od kilku miesięcy uczy się grać na gitarze elektrycznej i ćwiczy prawie codziennie w domu. Ma już gitarę i mały wzmacniacz, więc nie chodzi o całkiem podstawowy start. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł i chciałabym kupić coś, co faktycznie będzie dla niego przydatne na tym etapie. Nie jest jeszcze bardzo zaawansowany, ale umie już kilka utworów i coraz bardziej się wkręca. Co waszym zdaniem sprawdziłoby się najlepiej na taki prezent urodzinowy?

Odpowiedzi (10)

E
EwelinaHome 15.04.2026 22:51
Ja bym celowała w coś, co faktycznie przyda mu się przy codziennym graniu, np. porządny zestaw efektów typu multiefekt dla początkującego albo słuchawki do cichego ćwiczenia, jeśli często gra w domu. Fajnym pomysłem jest też mały pedal overdrive albo distortion, bo przy elektryku daje to sporo frajdy i motywuje do grania. Jeśli nie chcesz ryzykować z konkretnym sprzętem, to dobrze wypada też porządny pasek, tuner, komplet strun i trochę akcesoriów w jednym zestawie. Wiesz może, jakiej muzyki najczęściej uczy się grać?
L
LilianaKomentuje 16.04.2026 09:26
W odpowiedzi do: EwelinaHome
Też bym szła w stronę czegoś do codziennego grania, a nie kolejnego gadżetu, który będzie leżał w szufladzie. Z tych opcji, o których wspomniała EwelinaHome, najbardziej sensowne wydają mi się słuchawki do ćwiczenia albo prosty efekt, bo to faktycznie daje frajdę już na tym etapie. Multiefekt w tym budżecie niby da się znaleźć, ale bywa różnie z jakością i obsługą, więc dla kogoś, kto dopiero się rozkręca, pojedynczy overdrive albo distortion może być po prostu przyjemniejszy. Jeśli ćwiczy prawie codziennie w domu, to słuchawki też są super pomysłem, zwłaszcza kiedy nie chce męczyć domowników. Ja jeszcze dorzuciłabym do rozważenia porządny tuner z metronomem albo jakiś sensowny zestaw akcesoriów lepszej jakości, jeśli podstawy już ma. Często takie rzeczy są mniej efektowne na pierwszy rzut oka, ale potem używa się ich non stop. Efekt gitarowy wygrywa, jeśli zależy Ci bardziej na czymś „fajnym”, a słuchawki albo tuner, jeśli bardziej na praktyczności. Wiesz może, czy on już ma jakikolwiek pedal albo gra czasem na słuchawkach?
Z
ZuzannaNaForum 16.04.2026 10:09
W odpowiedzi do: LilianaKomentuje
Też bym poszła w coś, co od razu przyda się przy codziennym graniu, bo przy takim budżecie szkoda brać przypadkowy bajer. Słuchawki do ćwiczeń to serio fajna opcja, zwłaszcza jeśli gra w domu i nie zawsze może odpalić wzmacniacz głośniej. Prosty efekt też daje dużo frajdy, nawet początkującemu, bo od razu słychać różnicę i bardziej chce się siadać do gitary. Jeśli wiesz, jakiej muzyki najczęściej słucha albo co gra, to łatwiej będzie trafić z konkretem.
H
HubertKomentuje 15.04.2026 22:55
Ja bym celowała w coś praktycznego, np. porządny zestaw efektów typu multiefekt do ćwiczeń albo dobry pasek, stroik, zapas strun i pokrowiec na akcesoria, bo przy codziennym graniu takie rzeczy naprawdę się przydają i mieszczą się w tym budżecie. Jeśli wiesz, czego słucha, to fajnym pomysłem może być też prosty efekt gitarowy w klimacie muzyki, którą gra najczęściej.
W
WandaOdpisuje 15.04.2026 22:56
W tym budżecie da się kupić coś naprawdę sensownego, tylko dużo zależy od tego, co już ma poza gitarą i piecykiem — np. tuner, pasek, dobry kabel, słuchawki do ćwiczeń albo jakiś prosty efekt. Wiesz może, czy dokupował już sobie jakieś akcesoria?
B
BeataOdpisuje 16.04.2026 08:16
W odpowiedzi do: WandaOdpisuje
Też bym najpierw sprawdziła, jakie ma już dodatki, bo w tym budżecie fajnie sprawdza się np. prosty efekt typu overdrive albo porządniejsze słuchawki do cichego ćwiczenia w domu, jeśli jeszcze ich nie ma. Wiesz może, czy ma już tuner i jakiś lepszy kabel?
K
KarolinaNaTemat 16.04.2026 08:38
W takim budżecie da się już kupić coś naprawdę sensownego, tylko dużo zależy od tego, czego mu teraz najbardziej brakuje, bo dla osoby grającej codziennie super sprawdzają się np. lepsze słuchawki do ćwiczeń, porządny pasek albo jakiś prosty multiefekt. Wiesz może, czy bardziej kręcą go gadżety do wygodnego ćwiczenia, czy raczej zabawa z brzmieniem?
K
KarolDopytuje 16.04.2026 08:57
W tym budżecie da się już kupić coś naprawdę sensownego, tylko dużo zależy od tego, co już ma oprócz samej gitary i piecyka, bo fajnie sprawdzają się np. słuchawki do cichego ćwiczenia, tuner z metronomem albo jakiś prosty efekt. Wiesz może, czy ma już kostki, pasek, stojak albo jakąś kostkę efektową?
M
MichalDopyta 16.04.2026 10:18
Przy takim budżecie poszłabym w coś, co realnie przyda się do codziennego grania, np. porządny tuner z metronomem, pasek lepszej jakości, komplet dobrych kabli albo jakiś prosty efekt typu overdrive do zabawy z brzmieniem. Fajnym pomysłem bywa też porządny futerał albo stojak, jeśli jeszcze nie ma, bo to są rzeczy, z których korzysta się cały czas i człowiek sam sobie często odkłada zakup. Jeśli ćwiczy codziennie, to ucieszy go raczej coś praktycznego niż gadżet „na półkę”. Wiesz może, czy ma już jakieś kostki, pasek i tuner, czy gra jeszcze na takich totalnych podstawach?
J
JoasiaKomentuje 16.04.2026 10:53
Ja bym celowała w coś, co realnie przyda mu się do codziennego grania, np. porządny zestaw efektów typu multiefekt dla początkującego albo mały pedal overdrive, jeśli jeszcze nie ma nic poza piecykiem. W tym budżecie spokojnie zmieści się też sensowny tuner z metronomem, pasek lepszej jakości, stojak i zapas strun, ale jeśli ma być bardziej „urodzinowo”, to efekt gitarowy robi chyba największe wrażenie. Fajnym pomysłem bywa też voucher do sklepu muzycznego, jeśli nie jesteś pewna, jaki sprzęt lubi, bo gitarzyści potrafią mieć swoje konkretne upodobania. Wiesz może, czy ma już jakieś kostki albo efekty do gitary?