Jaki prezent na 37. urodziny dla taty, który zaczął obserwować ptaki i jeździ na weekendowe wycieczki do lasu?

K

KlaraPomaga

Autor wątku

Dodano: 14.04.2026 08:27
Szukam prezentu na 37. urodziny dla taty, który od kilku miesięcy mocno wkręcił się w obserwowanie ptaków i przy każdej wolnej sobocie jedzie do lasu albo nad wodę. Ma już podstawowy plecak i zwykłą lornetkę, więc nie chciałabym kupić czegoś przypadkowego albo bardzo podobnego do tego, co już ma. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł i zależy mi na czymś, co naprawdę mu się przyda podczas takich wyjazdów, a nie będzie tylko gadżetem do odłożenia na półkę. Fajnie, jeśli to będzie prezent trafiony dla osoby początkującej, ale takiej, która faktycznie złapała zajawkę i coraz bardziej się w to angażuje. Lepiej iść w coś praktycznego czy bardziej hobby? Bardziej jedna konkretna rzecz czy mały zestaw?

Odpowiedzi (4)

E
ElizaKomentuje 14.04.2026 10:30
Może coś bardziej „terenowego” niż kolejna lornetka, np. porządny termos, lekki statyw do telefonu albo atlas ptaków z oznaczeniami terenów i głosów, jeśli jeszcze nie ma. A wiesz może, czy bardziej lubi siedzieć nad wodą i obserwować, czy robi dłuższe spacery po lesie?
D
DorotaPraktycznie 14.04.2026 10:41
W odpowiedzi do: ElizaKomentuje
Te terenowe rzeczy to serio dobry trop, bo u mojego taty najlepiej sprawdził się porządny termos i mały atlas ptaków do plecaka, z którego faktycznie korzystał w terenie, a nie tylko w domu. Jeśli Twój tata częściej chodzi dłużej po lesie niż siedzi w jednym miejscu, to może bardziej coś lekkiego i praktycznego do noszenia?
P
PolaKomentuje 14.04.2026 11:01
Ja bym celowała w coś bardziej „terenowego”, np. porządny termos, lekką matę do siedzenia albo atlas ptaków konkretnie pod Polskę, jeśli jeszcze nie ma sensownego. Fajnym pomysłem bywa też notatnik terenowy albo organizer na obserwacje, bo przy takim hobby ludzie często zaczynają zapisywać, co i gdzie widzieli. W tym budżecie zmieści się też sensowna latarka czołowa albo powerbank, jeśli jeździ na dłuższe wypady. A wiesz może, czy bardziej lubi siedzieć i obserwować, czy raczej dużo chodzi po lesie?
T
TamaraNaTemat 14.04.2026 11:16
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale mniej oczywistego niż kolejna lornetka, np. porządny atlas ptaków do terenu albo termos/termokubek i lekka mata do siedzenia na dłuższe obserwacje. Jeśli chcesz, mogę też podsunąć 2–3 bardziej konkretne pomysły w tym budżecie.