Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła wyplatać kosze z wikliny w domu?

M

MichalOdKoszykow

Autor wątku

Dodano: 12.07.2026 22:00
Mam w rodzinie osobę, która od kilku miesięcy uczy się wyplatania koszy z wikliny i robi to raczej hobbystycznie, po pracy. Sam działam w branży koszykarskiej jako mała jednoosobowa działalność, ale przez to mam problem z oceną, co dla początkującego będzie sensownym prezentem, a co tylko wygląda fachowo. Chodzi o prezent świąteczny w budżecie mniej więcej 150–250 zł. Ta osoba ma już za sobą pierwszy prosty koszyk z warsztatów lokalnego domu kultury, ale nie ma jeszcze większego zaplecza ani osobnego miejsca do pracy. Mieszka w bloku, więc odpadają rzeczy bardzo duże albo wymagające moczenia dużych ilości materiału przez długi czas. Zależy mi, żeby prezent był praktyczny, ale nie chciałbym kupić czegoś zbyt specjalistycznego, jeśli na tym etapie może się nie przydać. Co realnie sprawdzi się jako prezent dla kogoś, kto dopiero zaczyna wyplatać kosze z wikliny w domu?

Odpowiedzi (1)

I
IrenaDopisuje 12.07.2026 22:52
Przy takim budżecie poszedłbym raczej w coś praktycznego, ale nie przesadnie „profesjonalnego”, bo na początku łatwo kupić narzędzie, które potem leży. Fajnym prezentem może być porządny sekator do wikliny, szydło/rozpychacz albo zestaw kilku prostych narzędzi plus trochę dobrej, równo posortowanej wikliny do ćwiczeń. Jeśli ta osoba robi to po pracy w domu, to przyda się też coś organizacyjnego, np. mata ochronna, pojemnik na namoczoną wiklinę albo solidne rękawice, bo to realnie ułatwia zabawę. A wiesz, czy ona bardziej wyplata małe koszyki dekoracyjne, czy próbuje już większych form użytkowych?