Jaki prezent na 40. urodziny dla przyjaciółki, która zaczęła układać bukiety i interesuje się florystyką?

N

NataliaOdKwiatow

Autor wątku

Dodano: 13.07.2026 10:13
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla przyjaciółki, która od kilku miesięcy coraz bardziej wkręca się w układanie bukietów i dekoracji z kwiatów. Nie robi tego zawodowo, ale zapisała się na krótkie warsztaty i często ćwiczy w domu po pracy. Ma już podstawowe nożyczki florystyczne, kilka wazonów i trochę materiałów, więc nie chciałabym kupić czegoś zupełnie przypadkowego. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nadal miłym na 40. urodziny, z budżetem mniej więcej do 250 zł. Co faktycznie przydaje się osobie początkującej w takiej pasji? Czego lepiej unikać, żeby nie zdublować podstawowych rzeczy?

Odpowiedzi (10)

Z
ZuzannaNaForum 13.07.2026 11:17
A wiesz może, w jakim kierunku bardziej ją ciągnie: bukiety okolicznościowe, dekoracje stołu, wianki, a może kompozycje z suszonych kwiatów? To sporo zmienia, bo przy florystyce łatwo kupić coś ładnego, ale mało używanego. Jeśli ma już podstawowe narzędzia, celowałabym raczej w coś, co pomoże jej ćwiczyć albo rozwijać konkretny styl, zamiast kolejnego przypadkowego gadżetu. Masz jakiś budżet, którego chcesz się trzymać?
A
AdamKomentuje 13.07.2026 11:31
W odpowiedzi do: ZuzannaNaForum
Też bym najpierw zawęziła kierunek, bo moja znajoma po warsztatach miała fazę na bukiety, a najbardziej ucieszyła się nie z ozdób, tylko z porządnego fartucha z kieszeniami i zapasu taśm/floretów, których ciągle jej brakowało przy ćwiczeniach. A ona bardziej robi coś do domu i na stół, czy ćwiczy takie bukiety „na okazje”?
M
MagdalenaKomentuje 13.07.2026 11:34
W odpowiedzi do: ZuzannaNaForum
Zgadzam się z Zuzanną, kierunek ma tu duże znaczenie, bo inne rzeczy przydadzą się do bukietów, a inne do dekoracji stołu czy suszek. Jeśli jeszcze sama szuka swojego stylu, poszłabym w coś praktycznego, ale elastycznego: porządny fartuch florystyczny z kieszeniami, obrotową podstawkę do pracy albo bon do dobrej kwiaciarni/hurtowni florystycznej, żeby mogła sama dobrać materiały. Fajnym prezentem może być też kolejny warsztat, ale już bardziej konkretny, np. bukiet ślubny, flower box albo kompozycje sezonowe. A ona bardziej robi świeże kwiaty czy zaczyna też eksperymentować z suszonymi?
L
LilianaKomentuje 13.07.2026 11:42
Może pójść w coś, co ułatwi jej ćwiczenie w domu, ale nie będzie kolejnym przypadkowym wazonem. Fajnym prezentem może być zestaw lepszych akcesoriów florystycznych: taśmy, druty, siatka do bukietów, gąbka, probówki na pojedyncze kwiaty albo porządny fartuch z kieszeniami. Jeśli lubi się uczyć, dobrym pomysłem będzie też voucher na bardziej specjalistyczne warsztaty, np. z kompozycji sezonowych, ślubnych albo flower boxów. Przy takim hobby przydają się też książki z dużą ilością zdjęć i przykładów kompozycji, bo można z nich potem odtwarzać układy w domu. Ja bym unikała kupowania kwiatów jako głównego prezentu, bo to szybko znika, a akcesoria albo kurs zostaną na dłużej. Możesz też dorzucić bon do hurtowni lub sklepu florystycznego, żeby sama dobrała rzeczy, których akurat jej brakuje. A ona bardziej lubi robić bukiety do wazonu, czy dekoracje typu wianki, stroiki i kompozycje w naczyniach?
B
BartoszKomentuje 13.07.2026 16:21
Może dobrym pomysłem byłby voucher do hurtowni florystycznej albo sklepu z akcesoriami, bo wtedy sama dobierze sobie coś, czego faktycznie użyje, np. taśmy, druty, pinholder, gąbki czy ceramikę. A wiesz, czy bardziej kręcą ją świeże bukiety, czy dekoracje typu wianki i kompozycje sezonowe?
T
TadeuszKomentuje 13.07.2026 18:08
A wiesz może, czy ona bardziej lubi robić bukiety z żywych kwiatów, czy też dekoracje sezonowe, wianki i takie rzeczy do domu? Bo od tego sporo zależy, czy celować w coś praktycznego do pracy z kwiatami, czy raczej w ładne dodatki, które wykorzysta przy aranżacjach. Fajnym tropem mogą być też rzeczy, które szybko się zużywają przy ćwiczeniach, ale nie wiem, co już ma poza nożyczkami i wazonami. Ma jakiś konkretny styl, w którym lubi układać kwiaty?
D
DamianNaForum 13.07.2026 21:59
W odpowiedzi do: TadeuszKomentuje
Tadeusz dobrze podpowiada, bo przy florystyce łatwo kupić coś ładnego, ale niekoniecznie przydatnego. Jeśli bardziej ćwiczy bukiety z żywych kwiatów, celowałabym w porządny fartuch z kieszeniami, taśmy florystyczne, drut, pinholder albo niski, cięższy wazon do kompozycji. Przy wiankach i dekoracjach sezonowych lepsze mogą być bazy słomiane lub metalowe, dobre cążki, suszone rośliny, wstążki i pudełko organizer na drobiazgi. A może ona pokazuje gdzieś zdjęcia swoich prac, żeby podejrzeć, w którą stronę ją bardziej ciągnie?
M
MariuszNaForum 13.07.2026 18:37
Może zamiast kolejnych wazonów kupić jej coś bardziej „roboczego”, np. porządny fartuch florystyczny z kieszeniami albo zestaw taśm, drutów, pinholderów i gąbek do ćwiczeń. Fajnym prezentem może być też voucher do hurtowni florystycznej albo na kolejne warsztaty, bo wtedy sama wybierze, czego jej akurat brakuje. Jeśli lubi estetyczne rzeczy, dobrym dodatkiem będzie album o kompozycjach kwiatowych albo notes do zapisywania pomysłów na bukiety. Wiesz, czy ona bardziej idzie w bukiety świeże, czy dekoracje sezonowe typu wianki i stroiki?
N
NikodemKomentuje 16.07.2026 10:38
Ja kiedyś w podobnej sytuacji kupiłam koleżance porządny fartuch florystyczny z kieszeniami i była naprawdę zadowolona, bo przy układaniu bukietów ciągle czegoś się szuka: sekatora, drutu, taśmy czy nożyczek. Fajnie sprawdził się też zestaw drobiazgów do kompozycji, ale nie taki przypadkowy z marketu, tylko trochę lepsza taśma florystyczna, druty, pinholder albo gąbka do kwiatów świeżych. Jeśli ona już ćwiczy w domu, to może ucieszyć ją też ładna skrzynka albo organizer na te wszystkie akcesoria, bo szybko robi się z tego bałagan. A wiesz, czy bardziej kręcą ją bukiety z żywych kwiatów, czy dekoracje sezonowe?
U
UrszulaDopisze 20.07.2026 07:23
W odpowiedzi do: NikodemKomentuje
Też miałam podobne doświadczenie i taki fartuch z kieszeniami naprawdę robi robotę, bo wszystko jest pod ręką i mniej się człowiek irytuje przy pracy z kwiatami. Do tego dorzuciłabym kilka lepszych dodatków do wiązanek, ale raczej wybranych pod jej styl niż gotowy przypadkowy zestaw.