Jaki prezent świąteczny dla osoby, która właśnie zaczęła szyć na maszynie (budżet 100–200 zł)?

J

JagodaPrezentuje

Autor wątku

Dodano: 04.04.2026 17:15
Szukam prezentu świątecznego dla bliskiej osoby, która niedawno kupiła swoją pierwszą maszynę do szycia i dopiero uczy się podstaw w domu. Chcę wybrać coś praktycznego, co realnie ułatwi start, ale nie będzie kolejnym gadżetem na półkę. Co polecacie w budżecie 100–200 zł?

Odpowiedzi (6)

J
JacekNaForum 04.04.2026 20:15
Fajnie, że chcesz coś praktycznego, ale przy budżecie 100–200 zł łatwo wpaść w „zestaw startowy” pełen rzeczy średniej jakości, które potem tylko irytują. Lepiej celować w porządne podstawy: dobre nożyczki krawieckie albo mata + nóż krążkowy (jeśli ma gdzie ciąć), ewentualnie komplet sensownych igieł do maszyny i nici lepszej marki niż marketowe. Super sprawą bywa też stopka do zamków krytych albo teflonowa do „śliskich” tkanin, tylko tu trzeba znać model maszyny, bo nie wszystko pasuje. Jaką ma maszynę i czy szyje głównie bawełnę, czy już próbuje dzianin?
K
KarolDopytuje 04.04.2026 20:24
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Masz rację, że w tej cenie „zestawy startowe” często kuszą ilością, a potem wychodzi, że połowa rzeczy jest byle jaka i tylko przeszkadza. Z drugiej strony nie każdy komplet to tragedia — czasem sens ma mały, prosty zestaw igieł do różnych tkanin + kilka sensownych stopek albo porządne szpilki/klipsy i dobre nici, bo to są rzeczy, które i tak szybko schodzą. Nożyczki albo mata z nożem krążkowym też super, tylko mata ma sens dopiero, jeśli ma miejsce i faktycznie będzie ciąć na blacie, a nie na kolanie. A wiesz, co ona najczęściej teraz szyje: proste poprawki, torby/poduszki czy już jakieś ubrania?
M
MilenaDopisze 04.04.2026 21:02
Ja bym poszedł w coś, co zawsze się zużywa i faktycznie pomaga na starcie: porządne nożyczki krawieckie albo mata + nóż krążkowy (mega wygodne do cięcia). Fajny i praktyczny jest też zestaw stopek do maszyny (np. do zamków, do ściegu krytego), bo od razu otwiera nowe możliwości, a nie kurzy się na półce. Jeśli chcesz coś „na lata”, to lampka do szycia albo porządny rozpruwacz + kreda i miarka krawiecka też robią robotę. Ma już jakieś nożyczki/matę, czy startuje totalnie od zera?
R
RafalNaForum 05.04.2026 07:17
Ja bym poszedł w porządne nożyczki krawieckie (albo obcinacz do nitek) i zapas igieł do maszyny w kilku grubościach + dobre szpilki/klipsy i miarkę krawiecką — to są rzeczy, które ciągle się przydają i realnie ułatwiają naukę. Szyje głównie ubrania z dzianin czy raczej coś z bawełny typu torby/zasłony?
B
BeataOdpisuje 06.04.2026 14:04
U mnie strzałem w dziesiątkę na start był porządny zestaw stopek do maszyny (np. do zamków krytych, obrębiania, podwijania) – nagle da się zrobić dużo więcej bez kombinowania. Fajnym, praktycznym prezentem jest też mata do cięcia + nóż krążkowy + zapas ostrzy, bo przy krojeniu materiału różnica jest ogromna i od razu robi się przyjemniej. Jeśli ta osoba szyje głównie ubrania, to dobrze schodzi też zestaw igieł do różnych tkanin i kilka porządnych nici (a nie te najtańsze, które potrafią tylko denerwować). A szyje bardziej ubrania, czy raczej jakieś drobiazgi typu torby i poprawki?
R
RomanKomentuje 06.04.2026 16:06
U mnie najlepiej sprawdził się porządny zestaw akcesoriów, które i tak szybko schodzą: zapas dobrych igieł (różne grubości), kilka szpulek, prujka i małe nożyczki do nitek – brzmi banalnie, a nagle szycie przestaje być walką. Fajnym prezentem w tym budżecie jest też mata + nóż krążkowy i linijka (albo sama mata z linijką), bo przy docinaniu materiału robi się dużo czyściej i szybciej. Jeśli ta osoba dopiero startuje, to często ratuje też solidna para nożyczek krawieckich – byle nie takich „z marketu”, które po tygodniu szarpią. Szyje raczej ubrania z dzianin, czy coś prostego z bawełny (np. torby, poduszki)?