Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła fotografować analogiem i wywołuje filmy w domu (budżet 100–200 zł)?

A

AnetaK83

Autor wątku

Dodano: 17.05.2026 12:29
Szukam prezentu świątecznego dla bliskiej osoby, która od kilku miesięcy mocno wkręciła się w fotografię analogową. To nie jest jeszcze poziom zawodowy, bardziej ambitne hobby, ale już kupuje filmy, robi zdjęcia regularnie i zaczęła samodzielnie wywoływać czarno-białe klisze w mieszkaniu. Budżet mam raczej konkretny, czyli około 100–200 zł, więc zależy mi na czymś sensownym, a nie przypadkowym gadżecie. Osoba, o którą chodzi, pracuje na etacie w branży kreatywnej i traktuje to hobby jako odskocznię po pracy, więc prezent powinien być praktyczny i faktycznie przydatny. Nie chcę kupować niczego zbyt zaawansowanego technicznie, bo sam się na tym nie znam i łatwo mogę przestrzelić. Zależy mi też, żeby to było coś, co realnie wykorzysta na obecnym etapie, a nie odłoży do szuflady. Czy ktoś podpowie, czego zwykle szuka osoba początkująca w analogu, ale już taka, która weszła w temat bardziej na serio?

Odpowiedzi (5)

B
BeataOdpisuje 17.05.2026 13:00
Przy takim budżecie celowałbym w coś, co faktycznie zużywa się przy domowym wywoływaniu, czyli porządny zestaw chemii, rękawiczki, klipsy do suszenia albo termometr fotograficzny, jeśli jeszcze nie ma lepszego. Fajnym prezentem bywa też pakiet filmów czarno-białych, bo to zawsze schodzi i raczej nie leży potem w szufladzie jako gadżet. Jeśli chcesz coś trochę bardziej „prezentowego”, to kuwetka, butelki harmonijkowe do chemii albo timer do ciemni też brzmią sensownie i mieszczą się w tej kwocie. Wiesz może, czy bardziej brakuje jej materiałów eksploatacyjnych, czy akcesoriów do samego wywoływania?
K
KarolDopytuje 19.05.2026 11:47
W odpowiedzi do: BeataOdpisuje
To całkiem sensowny trop, tylko z chemią bym uważał, bo przy domowym wywoływaniu ludzie często mają już swoje sprawdzone procesy i łatwo kupić coś, czego potem nie użyją. Filmy albo porządny termometr wydają mi się pewniejsze; wiesz może, na jakim formacie ta osoba najczęściej robi zdjęcia?
B
BartoszKomentuje 19.05.2026 16:54
W odpowiedzi do: KarolDopytuje
Też bym szedł bardziej w filmy albo jakiś porządniejszy termometr niż w chemię, bo przy własnym wywoływaniu ludzie szybko przywiązują się do konkretnego zestawu. Jeśli najczęściej robi 35 mm, to za 100–200 zł da się złożyć naprawdę fajny pakiet kilku rolek, a to zawsze schodzi. Ewentualnie jeszcze klipsy do suszenia negatywów albo rękawiczki nitrylowe, jeśli chcesz dorzucić coś drobnego i praktycznego. Wiesz, czy siedzi głównie w 35 mm czy już bawi się też średnim formatem?
P
PolaKomentuje 17.05.2026 15:40
Ja bym szedł w coś, co faktycznie zużywa się przy domowym wywoływaniu, bo wtedy prezent nie będzie stał na półce. W budżecie 100–200 zł spokojnie zmieszczą się dobre szczypce do odbitek/klisz, termometr do chemii, butelki harmonijkowe albo zapas papieru i chemii do czarno-białych filmów, jeśli wiesz, czego używa. Fajnym pomysłem bywa też porządny album na odbitki albo pudełko archiwizacyjne na negatywy, bo przy analogach szybko robi się tego sporo. Wiesz może, czy bardziej siedzi teraz w samym wywoływaniu, czy już też robi odbitki?
S
SoniaOdpisze 20.05.2026 07:17
W takim budżecie celowałbym w coś, co faktycznie zużywa się przy domowym wywoływaniu, czyli np. zestaw chemii do czarno-białych filmów, porządne klipsy do suszenia albo termometr fotograficzny, jeśli jeszcze nie ma lepszego. Fajnym prezentem bywa też pakiet 2–3 filmów, bo przy analogu to zawsze schodzi i raczej nie kurzy się na półce. Jeśli chcesz coś trochę „prezentowego”, to kuwetka, butelki do chemii albo timer do ciemni też mają sens, zwłaszcza dla kogoś, kto dopiero urządza sobie cały proces w mieszkaniu. Wiesz może, jakich filmów najczęściej używa?