Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła fotografować analogiem i wywołuje filmy w domu (budżet 100–200 zł)?
A
AnetaK83
Autor wątku
Dodano: 17.05.2026 12:29
Szukam prezentu świątecznego dla bliskiej osoby, która od kilku miesięcy mocno wkręciła się w fotografię analogową. To nie jest jeszcze poziom zawodowy, bardziej ambitne hobby, ale już kupuje filmy, robi zdjęcia regularnie i zaczęła samodzielnie wywoływać czarno-białe klisze w mieszkaniu. Budżet mam raczej konkretny, czyli około 100–200 zł, więc zależy mi na czymś sensownym, a nie przypadkowym gadżecie. Osoba, o którą chodzi, pracuje na etacie w branży kreatywnej i traktuje to hobby jako odskocznię po pracy, więc prezent powinien być praktyczny i faktycznie przydatny. Nie chcę kupować niczego zbyt zaawansowanego technicznie, bo sam się na tym nie znam i łatwo mogę przestrzelić. Zależy mi też, żeby to było coś, co realnie wykorzysta na obecnym etapie, a nie odłoży do szuflady. Czy ktoś podpowie, czego zwykle szuka osoba początkująca w analogu, ale już taka, która weszła w temat bardziej na serio?