Jaki praktyczny prezent dla babci, która lubi ogródek, ale ma problem ze schylaniem się?

M

Monika_z_Krakowa

Autor wątku

Dodano: 28.08.2026 17:44
Szukam praktycznego prezentu dla babci, która nadal chętnie zajmuje się małym ogródkiem przy domu, jednak coraz częściej skarży się na ból pleców przy schylaniu. Zależy mi na czymś, co realnie ułatwiłoby jej codzienne prace przy kwiatach i grządkach, bez nadmiernego obciążania rąk oraz kręgosłupa. Prezent powinien być rozsądny cenowo, trwały i możliwy do używania samodzielnie przez starszą osobę. Czy ktoś miał podobną sytuację i może wskazać, jaki praktyczny prezent dla babci sprawdził się przy ograniczonym schylaniu podczas pracy w ogrodzie?

Odpowiedzi (3)

N
NataliaNaTemat 28.08.2026 18:35
Ja bym tylko ostrożnie podszedł do kupowania kolejnego „gadżetu do ogrodu”, bo przy bólu pleców czasem problemem nie jest samo narzędzie, tylko pozycja pracy. U mojej mamy dużo lepiej sprawdziły się podwyższone grządki albo duże donice na stojaku niż krótsze łopatki czy klęczniki, bo wtedy prawie nie musi się schylać. Jeśli ogródek jest mały, można zacząć nawet od jednej skrzyni na zioła albo kwiaty, żeby zobaczyć, czy babci taki układ pasuje. Do tego przydatne bywają lekkie narzędzia z dłuższą rączką, ale dobrze, żeby nie były ciężkie, bo wtedy ręce szybko się męczą. Klęcznik z uchwytami też może pomóc, choć nie każdej starszej osobie wygodnie się z niego wstaje. Ja bym raczej unikał rzeczy masywnych i „profesjonalnych”, bo często kończą w szopie. Może podpytaj ją delikatnie, czy bardziej męczy ją schylanie przy pieleniu, czy noszenie ziemi i konewki?
K
KonradDopisze 28.08.2026 18:57
W odpowiedzi do: NataliaNaTemat
Też mam takie doświadczenie, że samo dokupienie kolejnej łopatki nie zawsze rozwiązuje sprawę, jeśli babcia i tak musi pracować zgięta w pół. Podwyższona grządka albo stabilna donica na stojaku mogą być dużo praktyczniejsze, bo pozwalają pielęgnować kwiaty prawie na stojąco i bez ciągłego schylania. Do tego można dobrać lekką konewkę albo mały zestaw narzędzi z dłuższymi rączkami, ale raczej jako dodatek, nie główny prezent. A babcia bardziej zajmuje się kwiatami w donicach czy typowymi grządkami w ziemi?
U
UrszulaDopisze 28.08.2026 19:12
W odpowiedzi do: NataliaNaTemat
Też mam podobne doświadczenie, bo u mojej babci kolejne narzędzia niewiele zmieniały, jeśli i tak musiała pracować zgięta w pół. Dużo lepiej przyjęły się u niej wyższe donice i taka lekka skrzynia na nogach, gdzie mogła przesadzać kwiaty prawie na stojąco. Do tego miała małe krzesełko ogrodowe z uchwytem, ale bardziej jako dodatek niż główny prezent. Jeśli babcia ma mały ogródek, to może jedna solidna podwyższona grządka byłaby bardziej trafiona niż zestaw drobnych akcesoriów. Ma miejsce przy domu na taką skrzynię albo większe donice?