Jaki prezent na Walentynki dla chłopaka programisty, który po pracy nie chce nic związanego z komputerem?

E

EwaOdUpominkow

Autor wątku

Dodano: 27.08.2026 15:29
Szukam pomysłu na prezent walentynkowy dla chłopaka, który pracuje jako programista i po pracy naprawdę odcina się od komputera. Nie chcę kupować mu gadżetów na biurko, klawiatury, kursów ani niczego, co będzie kojarzyło się z siedzeniem przed ekranem. Zależy mi na czymś praktycznym, ale też trochę osobistym, bo zwykłe śmieszne drobiazgi raczej szybko lądują u niego w szufladzie. Budżet mam raczej średni, bez przesady, ale mogę dopłacić, jeśli prezent będzie miał sens. Co sprawdza się u kogoś, kto po pracy potrzebuje odpoczynku od technologii? Jakich rzeczy lepiej unikać?

Odpowiedzi (4)

K
KonradDopisze 27.08.2026 15:58
Może coś, co pomoże mu realnie odpocząć po pracy, ale nie będzie kolejnym „prezentem dla programisty”. Fajnie sprawdza się np. porządny masaż, voucher na saunę albo jakaś aktywność poza domem, jeśli lubi wychodzić. Z bardziej osobistych rzeczy można pomyśleć o dobrej bluzie, perfumach, zestawie do kawy/herbaty albo czymś pod jego hobby, ale bez wciskania motywu komputerowego. A co on robi najczęściej po pracy, jak już odcina się od ekranu?
D
DorotaPraktycznie 27.08.2026 20:39
Może coś, co pomoże mu realnie odpocząć po pracy: dobry masaż, kolacja w miejscu, którego jeszcze nie zna, voucher na saunę albo jakiś mały wyjazd na weekend. Jeśli ma konkretne hobby poza komputerem, to poszedłbym właśnie w tę stronę, bo wtedy prezent będzie bardziej osobisty niż kolejny „gadżet dla programisty” — czym się interesuje po pracy?
S
SebastianKomentuje 03.09.2026 10:43
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
Też bym poszła bardziej w odpoczynek niż w rzeczy, szczególnie jeśli po pracy chce odciąć głowę od komputera. Fajnie może wypaść coś wspólnego, ale bez presji: masaż, dobra kolacja, sauna albo krótki wyjazd, tylko pytanie, czy on bardziej lubi aktywnie spędzać czas, czy raczej totalny relaks?
E
EwelinaHome 05.09.2026 12:54
A jaki mniej więcej masz budżet, bo chyba ucięło końcówkę? Przy takim opisie szedłbym raczej w coś związanego z odpoczynkiem albo wspólnym czasem, ale dużo zależy od tego, co on robi po pracy. Lubi bardziej aktywne rzeczy, jedzenie, majsterkowanie, sport, planszówki, a może totalny relaks?