Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła samodzielnie oprawiać zdjęcia i plakaty (budżet 100–200 zł)?

L

LukaszRobiRamki

Autor wątku

Dodano: 24.05.2026 09:59
Mam w rodzinie osobę, która od niedawna sama oprawia zdjęcia, plakaty i drobne grafiki do mieszkania. Ma już podstawowe ramki z marketu, ale widzę, że zaczyna zwracać uwagę na passe-partout, cięcie pod wymiar i estetyczne wykończenie. Budżet mam mniej więcej 100–200 zł i nie chciałbym kupić czegoś przypadkowego, co będzie tylko leżeć w szufladzie. Zależy mi na prezencie praktycznym, ale nadal nadającym się pod choinkę, a nie na typowo technicznym zakupie do warsztatu. Co faktycznie przyda się na start? Czego lepiej nie kupować bez znajomości sprzętu i formatów?

Odpowiedzi (1)

C
CelinaKomentarz 24.05.2026 11:12
W takim budżecie celowałbym raczej w coś, co poprawia wykończenie, a nie w kolejną ramkę z marketu. Fajnym prezentem może być bon do lokalnego punktu oprawy albo sklepu z materiałami introligatorskimi, bo wtedy ta osoba sama dobierze passe-partout, format i kolor pod konkretną grafikę. Jeśli prezent ma być fizyczny, to przyda się porządny nóż do cięcia passe-partout albo mata samogojąca, bo to są rzeczy, na których szybko czuć różnicę względem tanich zamienników. Do tego można dorzucić taśmę bezkwasową albo narożniki montażowe do zdjęć, bo przy oprawianiu zdjęć robią dużą różnicę, a mało kto kupuje je na początku. Unikałbym gotowych zestawów „dla plastyków”, bo często połowa rzeczy jest przypadkowa. Dobrym pomysłem jest też kilka arkuszy passe-partout w neutralnych kolorach, np. złamana biel, jasna szarość, czerń, ale tutaj trzeba znać formaty, których używa. W sumie najbardziej praktyczny wydaje mi się zestaw: mata, dobry nożyk i taśma archiwalna. Wiesz, czy ta osoba bardziej oprawia zdjęcia w małych formatach, czy plakaty typu 50x70?