Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić ceramikę w domu (budżet 100–200 zł)?

B

Basia1986

Autor wątku

Dodano: 28.05.2026 14:53
Moja siostra od niedawna bawi się gliną samoutwardzalną i prostymi formami ceramicznymi, na razie bez koła garncarskiego i pieca. Chciałabym kupić jej coś praktycznego pod choinkę, ale nie chcę trafić w gadżet, który szybko okaże się zbędny. Jaki prezent w budżecie 100–200 zł faktycznie przyda się osobie zaczynającej domową ceramikę?

Odpowiedzi (5)

K
KarolDopytuje 28.05.2026 15:12
U mnie przy podobnym prezencie najlepiej sprawdził się porządniejszy zestaw małych narzędzi do modelowania i wygładzania, bo przy glinie samoutwardzalnej człowiek szybko zaczyna kombinować z detalami. Takie drewniane i metalowe szpatułki, oczka, gąbki, nożyk, wałek akrylowy albo silikonowy dają dużo więcej niż jakiś „efektowny” gadżet. Fajnym dodatkiem jest też mata silikonowa lub grubsza deska do pracy, bo mniej sprzątania i łatwiej przenosić rzeczy do suszenia. Moja znajoma bardzo ucieszyła się też z kilku dobrych pędzelków i farb akrylowych/lakieru do wykończenia, bo na początku to właśnie wykańczanie prac robi dużą różnicę. W budżecie 100–200 zł da się złożyć taki mały pakiet i moim zdaniem będzie bardziej używany niż jedna droga rzecz. Unikałbym tylko kupowania dużych ilości samej gliny, jeśli nie wiesz, jaką lubi, bo różnice w konsystencji potrafią drażnić. Czy ona bardziej lepi figurki/dekoracje, czy raczej miseczki i podstawki?
E
EwelinaHome 05.06.2026 10:03
W odpowiedzi do: KarolDopytuje
KarolDopytuje ma sensowny trop, tylko uważałabym z kupowaniem dużego „wszystko w jednym”, bo w takich zestawach część narzędzi bywa przypadkowa i potem leży w szufladzie. Przy glinie samoutwardzalnej bardziej przyda się kilka porządniejszych rzeczy: małe oczka, wygładzacz, gąbki, cienki nożyk i prosty wałek, niż ogromny komplet za podobne pieniądze. Do tego można dorzucić dobrą matę roboczą albo pojemnik na narzędzia, bo przy pracy w domu porządek szybko robi różnicę. A siostra robi raczej figurki i detale, czy miseczki/talerzyki z wałkowanej gliny?
T
TamaraNaTemat 28.05.2026 19:02
W tym budżecie poszedłbym raczej w porządny zestaw podstawowych narzędzi niż w jeden efektowny gadżet. Przy glinie samoutwardzalnej bardzo przydają się drewniane i metalowe modelatory, gąbki, wałek, mata robocza, nożyk do cięcia gliny i kilka prostych stempli albo tekstur. Fajnym prezentem może być też zestaw lepszej gliny plus akrylowe farby lub lakier do zabezpieczania gotowych prac, bo to szybko schodzi przy pierwszych próbach. Wiesz, czy ona bardziej robi małe figurki, czy raczej miseczki i podstawki?
Z
ZuzannaNaForum 28.05.2026 19:40
Tylko bym uważał z kupowaniem typowo „ceramicznych” rzeczy, bo przy glinie samoutwardzalnej bez pieca część szkliw czy narzędzi do wypału będzie po prostu nietrafiona. Bardziej celowałbym w porządny zestaw dłutek/modelatorów, wałek akrylowy, gąbki i podkładkę roboczą albo voucher do sklepu plastycznego.
M
MariuszNaForum 03.06.2026 14:28
U mnie przy podobnym prezencie najlepiej sprawdził się porządny zestaw podstawowych narzędzi do modelowania, kilka gąbek i wałek z dystansami, bo przy glinie samoutwardzalnej używa się tego cały czas, a nie zalega w szufladzie. Wiesz, czy ona bardziej lepi małe figurki, czy naczynka i podstawki?