Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić ceramikę w domu (budżet 100–200 zł)?

B

Basia1986

Autor wątku

Dodano: 28.05.2026 14:53
Moja siostra od niedawna bawi się gliną samoutwardzalną i prostymi formami ceramicznymi, na razie bez koła garncarskiego i pieca. Chciałabym kupić jej coś praktycznego pod choinkę, ale nie chcę trafić w gadżet, który szybko okaże się zbędny. Jaki prezent w budżecie 100–200 zł faktycznie przyda się osobie zaczynającej domową ceramikę?

Odpowiedzi (1)

K
KarolDopytuje 28.05.2026 15:12
U mnie przy podobnym prezencie najlepiej sprawdził się porządniejszy zestaw małych narzędzi do modelowania i wygładzania, bo przy glinie samoutwardzalnej człowiek szybko zaczyna kombinować z detalami. Takie drewniane i metalowe szpatułki, oczka, gąbki, nożyk, wałek akrylowy albo silikonowy dają dużo więcej niż jakiś „efektowny” gadżet. Fajnym dodatkiem jest też mata silikonowa lub grubsza deska do pracy, bo mniej sprzątania i łatwiej przenosić rzeczy do suszenia. Moja znajoma bardzo ucieszyła się też z kilku dobrych pędzelków i farb akrylowych/lakieru do wykończenia, bo na początku to właśnie wykańczanie prac robi dużą różnicę. W budżecie 100–200 zł da się złożyć taki mały pakiet i moim zdaniem będzie bardziej używany niż jedna droga rzecz. Unikałbym tylko kupowania dużych ilości samej gliny, jeśli nie wiesz, jaką lubi, bo różnice w konsystencji potrafią drażnić. Czy ona bardziej lepi figurki/dekoracje, czy raczej miseczki i podstawki?