Jaki prezent na 30. urodziny dla dziewczyny, która zaczęła robić witraże metodą Tiffany?

S

SylwiaRobiAlbumy

Autor wątku

Dodano: 14.05.2026 16:24
Szukam pomysłu na prezent na 30. urodziny dla mojej dziewczyny, która od kilku miesięcy mocno wkręciła się w robienie witraży metodą Tiffany. Na razie robi to po godzinach, ale już przyjmuje drobne zamówienia i wystawia swoje prace na lokalnych targach, więc nie jest to chwilowa zajawka. Ma podstawowy sprzęt, wynajmuje mały kącik w pracowni i najczęściej robi lampiony, zawieszki do okien i niewielkie dekoracje. Budżet mam w okolicach 300-500 zł, więc szukam czegoś, co będzie trafione, ale nieprzesadzone. Nie chciałabym kupić jej czegoś przypadkowego, bo w tej branży łatwo wziąć rzecz, która wygląda dobrze tylko dla laika. Zależy mi też, żeby prezent był praktyczny albo naprawdę cieszył osobę, która jest na etapie rozwijania własnego stylu. Co według was byłoby sensownym prezentem w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (2)

N
NorbertNaTemat 14.05.2026 18:21
Ja bym tylko uważał z kupowaniem „specjalistycznych” narzędzi albo szkła w ciemno, bo przy Tiffanym łatwo przestrzelić z czymś, czego już używa albo po prostu nie lubi. Jeśli chcesz, żeby prezent był związany z jej pasją, to lepiej brzmi bon do sklepu dla witrażystów albo coś bardziej osobistego do pracowni, np. porządna lampka robocza, organizer czy estetyczny fartuch. Fajną opcją może też być coś mniej oczywistego, jak ładny stojak do pokazywania jej prac na targach. Wiesz może, czego jej najbardziej brakuje przy samym wystawianiu i pakowaniu prac?
P
PolaKomentuje 14.05.2026 19:09
Jeśli już siedzi w tym na serio, to poszedłbym w coś do pracowni, tylko bardziej „lepszego” niż podstawowego, np. porządny zestaw szkła w jej stylu, dobrej jakości lutownicę albo bon do sklepu dla witrażystów, żeby sama dobrała sobie konkretne rzeczy. A jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, to może coś pod jej hobby, ale nie stricte narzędzie, np. ładny organizer na drobiazgi do pracowni albo biżuteria z motywem witrażu?