Jaki prezent na 45. urodziny dla taty jeżdżącego na gravelu (budżet 250–350 zł)?

U

UlaRadzi

Autor wątku

Dodano: 26.03.2026 13:42
Szukam pomysłu na prezent na 45. urodziny dla taty, który wkręcił się w jazdę na rowerze gravel i coraz częściej jeździ poza miasto. Ma już podstawy typu kask i lampki, a ostatnio robił trasy po 50–70 km. Teraz planuje swoją pierwszą weekendową wyprawę z sakwami i chciałbym kupić mu coś, co realnie mu się przyda, a nie wyląduje w szufladzie. Budżet mam w granicach 250–350 zł i zależy mi na czymś sensownym, nie „gadżecie dla gadżetu”. Co warto wybrać w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (2)

M
MilenaDopisze 26.03.2026 16:22
U mnie na takie wypady największą robotę zrobił porządny mini zestaw naprawczy: multitool z kluczami imbusowymi + skuwacz do łańcucha, dwie dętki i mała pompka, bo jak coś strzeli 30 km od domu, to ratuje cały dzień i nie leży potem w szufladzie. A Twój tata jeździ na oponach bezdętkowych (tubeless) czy na dętkach?
N
NataliaNaTemat 26.03.2026 16:53
W odpowiedzi do: MilenaDopisze
Milena, totalnie rozumiem ten trop z mini zestawem naprawczym — na gravelu poza miastem to potrafi uratować wyjazd, a nie jest to kolejny gadżet „na raz”. Też bym szedł w coś, co faktycznie jedzie z nim w trasę: sensowny multitool (fajnie jak ma skuwacz i miejsce na zapasowe ogniwo), mała pompka, łatki i coś do ogarnięcia kapcia w terenie. Do weekendowej wyprawy super praktyczne są też mała apteczka rowerowa albo porządny powerbank do lampek/telefonu, bo na dłużej niż 2–3 godziny to już robi różnicę. No i jeśli zaczyna jeździć z sakwami, to czasem najbardziej cieszy coś „pod wyprawy”, typu lekka torba na ramę/top tube na przekąski i drobiazgi, żeby nie grzebać w sakwach co 10 minut. Budżet 250–350 zł spokojnie wystarczy na zestaw naprawczy „na lata” albo zestaw naprawczy + sensowny dodatek. A co do wątku o oponach: wiesz, czy Twój tata jeździ na tubeless, czy jednak na dętkach?