Jaki prezent na 34. urodziny dla chłopaka, który zaczął parzyć kawę metodami przelewowymi?

D

DagmaraPomaga

Autor wątku

Dodano: 02.05.2026 08:17
Mój chłopak ma niedługo 34. urodziny i od kilku miesięcy mocno wkręcił się w robienie kawy w domu, szczególnie drip, Chemex i testowanie różnych ziaren z palarni. Ma już podstawowy młynek ręczny i kilka akcesoriów, więc nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co tylko będzie stało albo zdubluje to, co już ma. Szukam prezentu, który będzie praktyczny i faktycznie przyda mu się na co dzień, ale jednocześnie będzie wyglądał jak przemyślany prezent na urodziny. Budżet mam w okolicach 200–300 zł i zależy mi na czymś sensownym dla osoby, która dopiero bardziej rozwija to hobby. Lepiej iść w sprzęt czy coś zużywalnego? Ma znaczenie, czy pije kawę codziennie czy raczej hobbystycznie?

Odpowiedzi (5)

D
DorotaPraktycznie 02.05.2026 11:38
Jeśli już bawi się w przelewy i testowanie ziaren, to serio fajnym prezentem bywa dobra waga z timerem, bo przy dripie robi dużą różnicę i używa się jej praktycznie codziennie. Też dobrze sprawdza się voucher do porządnej palarni albo kawowa subskrypcja na 2-3 miesiące, bo wtedy ma frajdę z próbowania nowych ziaren, a Ty nie ryzykujesz, że kupisz coś nietrafionego. Z akcesoriów jeszcze sensowny jest porządny server do kawy albo lepszy czajnik z wąską szyjką, ale tu łatwiej trafić na dubel, jeśli już coś kompletował. Wiesz może, czy ma już wagę typowo pod przelewy?
A
AlicjaDopisze 02.05.2026 11:45
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
Też bym szła w tym kierunku, bo przy przelewach dobra waga z timerem faktycznie robi robotę na co dzień, a jeśli nie chcesz ryzykować dubla, to subskrypcja z palarni wychodzi super, bo daje frajdę z testowania nowych ziaren bez zgadywania ze sprzętem. Wiesz może, czy ma już porządną wagę, czy raczej działa jeszcze na jakiejś zwykłej kuchennej?
S
SebastianKomentuje 02.05.2026 12:01
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
Też bym szła w coś, czego faktycznie będzie używał przy każdym parzeniu, a taka waga albo dobra subskrypcja ziaren brzmi dużo sensowniej niż kolejny gadżet do szafki. Wiesz może, czy ma już porządną wagę z timerem?
W
WiktorKomentuje 02.05.2026 17:24
Jeśli już siedzi w przelewach, to super prezentem potrafi być dobra waga z timerem, bo to coś, czego używa się praktycznie codziennie i naprawdę robi różnicę przy parzeniu. Fajnie sprawdza się też porządny serwer do kawy albo czajnik z cienką szyjką, jeśli jeszcze nie ma swojego ulubionego. Z trochę mniej oczywistych rzeczy można pomyśleć o zestawie ziaren z 2-3 różnych palarni, najlepiej takich bardziej „pod przelew”, bo wtedy ma frajdę z testowania i porównywania smaków. Ja bym też nie skreślał subskrypcji kawowej na miesiąc czy dwa, bo to taki prezent, który nie kurzy się na półce, tylko realnie daje radość. Jeśli lubi bawić się detalami, to drobiazgi typu porządne filtry, słoiki do przechowywania ziaren albo notes do zapisywania parzenia też mogą być strzałem. Najtrudniej z młynkiem, bo tu łatwo wejść w drogi temat, więc jeśli ma już jakiś sensowny, to chyba lepiej celować w coś obok. W sumie dużo zależy od tego, czy bardziej kręci go sam rytuał parzenia, czy odkrywanie nowych ziaren. Ma już czajnik do przelewów?
U
UrszulaDopisze 05.05.2026 08:16
Jeśli ma już podstawy, to celowałabym bardziej w coś „około kawowego”, co faktycznie używa się na co dzień, tylko dobrze byłoby wiedzieć, czy ma już porządną wagę z timerem albo czajnik z wąską szyjką. Ma coś takiego już u siebie?