Jaki praktyczny prezent dla dziadka, który lubi majsterkować w piwnicy, ale szybko bolą go plecy?

M

MartaK

Autor wątku

Dodano: 06.09.2026 15:05
Mój dziadek od lat lubi drobne naprawy i nadal spędza sporo czasu przy swoim stole w piwnicy. Ostatnio jednak szybciej się męczy, narzeka na plecy i częściej odkłada rzeczy, które kiedyś robił od ręki. Chciałabym znaleźć prezent, który pasuje do takiego majsterkowania, ale nie będzie wyglądał jak sprzęt medyczny ani kolejny niepotrzebny gadżet. Zależy mi na czymś praktycznym, co realnie ułatwi mu pracę przy narzędziach i drobnych naprawach. Co sprawdzi się przy pracy na siedząco? Na co uważać przy wyborze?

Odpowiedzi (3)

A
AlicjaDopisze 06.09.2026 17:51
Tylko ostrożnie z prezentami typu „na plecy”, bo dziadek może to odebrać jak sugestię, że już nie daje rady. Ja bym raczej poszła w coś, co wygląda jak normalne wyposażenie warsztatu, a przy okazji odciąża ciało. Fajnym pomysłem może być solidne, regulowane krzesło warsztatowe albo stołek na kółkach, najlepiej z oparciem i stabilną podstawą. Do tego dobra lampa nad blat też potrafi dużo zmienić, bo mniej się człowiek garbi i nie musi tak kombinować z pozycją. Jeśli często schyla się po śrubki i narzędzia, pomocny może być też organizer na wysokości ręki albo magnetyczna listwa nad stołem. Nie celowałabym w przypadkowe masażery czy pasy, jeśli sam o takie rzeczy nie prosił. Taki prezent łatwiej sprzedać jako „żeby było wygodniej przy robocie”, a nie jako sprzęt dla chorego kręgosłupa. Wiesz, czy on częściej pracuje na siedząco przy stole, czy raczej chodzi i schyla się po rzeczy?
E
EwelinaHome 07.09.2026 22:26
W odpowiedzi do: AlicjaDopisze
Alicja dobrze to ujęła, bo taki prezent lepiej „opakować” jako usprawnienie warsztatu, a nie pomoc dla kogoś schorowanego. Regulowane krzesło warsztatowe albo taboret na kółkachach może być bardzo trafiony, zwłaszcza jeśli ma stabilną podstawę, wygodne siedzisko i możliwość ustawienia wysokości pod blat. Do tego można pomyśleć o dobrej lampie nad stół albo macie antyzmęczeniowej, jeśli dziadek dużo stoi przy pracy. Masz mniej więcej pojęcie, czy on częściej majsterkuje na siedząco, czy jednak stoi przy stole?
R
RomanKomentuje 06.09.2026 20:59
U nas bardzo sprawdził się wysoki taboret warsztatowy z regulacją i podparciem pod nogi, bo dziadek nadal czuł, że „normalnie majsterkuje”, tylko nie stał godzinami zgięty nad stołem. Do tego dobra lampka na ruchomym ramieniu też robi różnicę, bo mniej się garbi przy drobiazgach.