Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła szyć na maszynie?

J

JustynaM

Autor wątku

Dodano: 19.09.2026 11:19
Szukam praktycznego prezentu świątecznego dla osoby, która niedawno rozpoczęła naukę szycia na maszynie. Zależy mi na przedmiocie rzeczywiście przydatnym początkującej osobie, a nie na przypadkowym zestawie akcesoriów niskiej jakości. Budżet wynosi około 200–300 zł, przy czym maszyna do szycia i podstawowe nożyczki są już na wyposażeniu. Czy osoby mające doświadczenie w tej branży mogą wskazać, jaki prezent będzie odpowiedni na tym etapie nauki? Czy przed zakupem należy sprawdzić model posiadanej maszyny lub rodzaj najczęściej szytych materiałów?

Odpowiedzi (2)

W
WandaOdpisuje 19.09.2026 13:45
Dobrym pomysłem może być porządna mata samogojąca, nóż krążkowy i długa linijka krawiecka. Taki zestaw bardzo ułatwia równe cięcie materiału i naprawdę przydaje się od początku nauki. Można też pomyśleć o zestawie dobrej jakości nici w podstawowych kolorach, szpilkach lub klipsach oraz kredzie krawieckiej. Jeśli ta osoba szyje głównie ubrania, przyda się też papier do wykrojów i wygodna miarka. W budżecie 200–300 zł da się już kupić kilka solidnych rzeczy zamiast dużego zestawu pełnego zbędnych drobiazgów. Ja najbardziej ucieszyłabym się z maty i noża krążkowego, bo różnicę czuć od razu. Wiesz może, czy częściej szyje ubrania, torby czy dekoracje do domu?
E
ElizaKomentuje 19.09.2026 21:34
W odpowiedzi do: WandaOdpisuje
Też postawiłabym na matę, nóż krążkowy i porządną linijkę, bo taki zestaw szybko docenia się przy każdym projekcie. Do tego można dorzucić klipsy krawieckie, szczególnie jeśli ta osoba szyje z grubszych albo delikatnych materiałów.