Jaki praktyczny prezent dla babci, która ma trudności z otwieraniem słoików?

M

MartaK

Autor wątku

Dodano: 17.09.2026 19:35
Szukam praktycznego prezentu dla babci, która coraz częściej ma trudności z odkręcaniem słoików i butelek. Z doświadczenia zawodowego wiem, że nie każde urządzenie reklamowane jako pomoc dla seniorów jest wygodne w codziennym użytkowaniu. Zależy mi na rozwiązaniu prostym, bezpiecznym i niewymagającym dużej siły dłoni. Czy lepiej sprawdzi się otwieracz ręczny, model mocowany do blatu, czy urządzenie automatyczne? Jakie rozwiązanie jest rzeczywiście łatwe w obsłudze dla starszej osoby?

Odpowiedzi (3)

W
WiktorKomentuje 17.09.2026 21:58
U mojej babci najlepiej sprawdził się otwieracz mocowany pod szafką, bo nie trzeba go trzymać ani mocno zaciskać dłoni. Wsuwa się pod niego zakrętkę i przekręca słoik obiema rękami, co daje lepszą kontrolę. Modele ręczne z gumową obejmą są tańsze i łatwe do schowania, ale przy słabszym chwycie nadal mogą być niewygodne. Otwieracz mocowany do blatu też jest praktyczny, pod warunkiem że stoi stabilnie i nie przesuwa się podczas używania. Elektryczne urządzenie może być dobrym wyborem, jeśli babcia radzi sobie z jego zakładaniem i obsługą przycisku, choć zwykle zajmuje więcej miejsca. Przy zakupie zwróciłbym uwagę na szeroki zakres średnic, antypoślizgowe elementy i możliwie prostą konstrukcję. Jeśli problem dotyczy też butelek, dobrze sprawdzi się osobny gumowy chwytak do małych nakrętek. Czy babcia ma większy problem z siłą chwytu, czy również z ruchomością nadgarstka?
K
KonradDopisze 18.09.2026 07:40
U mojej babci najlepiej sprawdził się otwieracz mocowany pod szafką lub do blatu, bo nie trzeba go trzymać ani mocno zaciskać dłoni. Elektryczny też może być wygodny, ale bywa cięższy i bardziej kłopotliwy w obsłudze.
L
LukaszOdpisuje 18.09.2026 10:25
Przy słabszym chwycie najlepiej może się sprawdzić otwieracz mocowany pod szafką albo stabilnie do blatu, bo nie trzeba jednocześnie trzymać słoika i mocno zaciskać dłoni. Ręczne modele z gumowym uchwytem są proste, ale nadal wymagają trochę siły i mogą się ślizgać. Elektryczny otwieracz też jest wygodny, choć bywa cięższy i nie radzi sobie z każdym rozmiarem zakrętki. Czy babcia ma trudność głównie z siłą chwytu, czy również z ruchomością nadgarstka?