Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła szyć własne ubrania na maszynie?

A

Asia_od_rekodziela

Autor wątku

Dodano: 02.08.2026 17:41
Szukam pomysłu na prezent świąteczny dla znajomej, która od kilku miesięcy uczy się szyć własne ubrania na domowej maszynie. Sama pracuję przy rękodziele i wiem, że na początku łatwo kupić coś efektownego, ale mało użytecznego, dlatego wolę dopytać osoby, które mają z tym praktyczne doświadczenie. Znajoma szyje na razie proste spódnice, torby i poprawki odzieży, ale mówi, że chciałaby wejść trochę bardziej w konstrukcję ubrań. Nie ma firmy, robi to hobbystycznie po pracy, choć coraz częściej wspomina o małej działalności nierejestrowanej na przeróbki krawieckie. Budżet mam mniej więcej 150–250 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli prezent faktycznie miałby jej długo posłużyć. Chciałabym uniknąć kolejnego przypadkowego zestawu nici albo dekoracyjnych drobiazgów, które dobrze wyglądają tylko na zdjęciu. Co realnie sprawdzi się jako prezent świąteczny dla osoby na takim etapie nauki szycia ubrań?

Odpowiedzi (6)

W
WiktorKomentuje 02.08.2026 18:33
Fajnym prezentem mogą być dobre nożyczki krawieckie, mata do krojenia z nożem krążkowym albo zestaw porządnych igieł i nici, bo to są rzeczy, które szybko zaczynają robić różnicę przy ubraniach. Wiesz, czy ona ma już podstawowe akcesoria typu szpilki, miarka i prujka?
B
BartoszKomentuje 02.08.2026 18:59
W odpowiedzi do: WiktorKomentuje
Wiktor dobrze podpowiada z tymi rzeczami, bo przy szyciu ubrań takie „nudne” akcesoria potrafią bardziej ucieszyć niż coś ozdobnego. Sama kiedyś dostałam porządne nożyczki krawieckie i dopiero wtedy zobaczyłam, ile nerwów zabierały mi stare, tępe nożyczki do wszystkiego. Mata i nóż krążkowy też są super, zwłaszcza przy krojeniu prostych form, ale to już zależy, czy ma miejsce na stole. Z drobniejszych rzeczy fajnie sprawdzają się dobre szpilki albo klipsy krawieckie, kreda/mydełko do zaznaczania i zapas igieł do różnych materiałów, bo początkujące osoby często jadą na jednej igle za długo. Jeśli chce szyć ubrania, to przydałby się też prosty zestaw nici w bazowych kolorach, bez kupowania wielkiej walizki przypadkowych barw. Ja bym unikała bardzo wymyślnych gadżetów, bo na początku łatwo potem nie wiedzieć, do czego ich użyć. Jeśli ma już podstawy, fajnym prezentem może być też bon do sklepu z tkaninami, bo wybór materiału to jednak połowa frajdy. Wiesz może, czy ona bardziej narzeka na krojenie, szycie czy wykańczanie ubrań?
K
KonradDopisze 03.08.2026 09:03
U mnie przy nauce szycia najlepiej sprawdziły się rzeczy, które schodzą cały czas, a nie wyglądają „prezentowo” na pierwszy rzut oka. Fajne nożyczki krawieckie albo mata do cięcia z porządnym nożem krążkowym potrafią naprawdę zmienić komfort pracy, zwłaszcza przy ubraniach. Dobrym prezentem są też klipsy krawieckie, zapas igieł do różnych tkanin, kreda/mydełko krawieckie, centymetr i prujka, bo tego ciągle się używa i ciągle gdzieś ginie. Jeśli chce iść bardziej w ubrania, to przyda jej się też książka albo kurs o dopasowaniu wykrojów, ale tu trzeba trafić w poziom i styl. Z materiałami bym uważała, bo każdy szybko zaczyna mieć swoje preferencje co do kolorów, składu i grubości. Można za to kupić bon do sklepu z tkaninami i dorzucić coś małego, np. dobre szpilki albo nici w neutralnych kolorach. Ja bym unikała ozdobnych zestawów „dla krawcowej”, bo często ładnie wyglądają, a potem leżą w szufladzie. Wiesz może, czy ona bardziej szyje z dzianin czy z tkanin?
U
UrszulaDopisze 12.08.2026 12:14
W odpowiedzi do: KonradDopisze
Konrad dobrze podpowiada, bo przy szyciu takie „mało efektowne” rzeczy często cieszą najbardziej po kilku tygodniach używania. Ja bym dorzuciła jeszcze porządne szpilki albo klipsy, mydełko/kredę krawiecką, zapas igieł do różnych tkanin i dobre nici w podstawowych kolorach, bo to znika szybciej, niż człowiek zakłada. Jeśli znajoma chce iść bardziej w ubrania, to mi bardzo pomogła też porządna miara krawiecka i papier do wykrojów, bo bez tego człowiek ciągle coś kombinuje naokoło. Wiesz może, czy ona już ma matę i nóż krążkowy, czy dalej tnie wszystko nożyczkami?
E
ElizaKomentuje 03.08.2026 10:22
Ja bym poszła w coś praktycznego, co szybko zacznie używać: dobre nożyczki krawieckie tylko do tkanin, zestaw porządnych igieł do różnych materiałów albo kredę/mydełko, szpilki i miarkę lepszej jakości. Jeśli chce iść bardziej w ubrania, fajnym prezentem może być też voucher do sklepu z tkaninami, bo wtedy sama dobierze materiał pod konkretny wykrój.
G
GosiaOdpowie 16.08.2026 09:46
Dobrym prezentem może być porządny zestaw nici w podstawowych kolorach, kreda krawiecka, ostre nożyczki tylko do tkanin albo mata z nożem krążkowym, jeśli jeszcze tego nie ma. Przy szyciu ubrań szybko przydają się też klipsy krawieckie, zapas igieł do różnych materiałów i miarka dobrej jakości, bo takie drobiazgi naprawdę ułatwiają pracę. Jeśli chcesz coś bardziej „rozwojowego”, fajna byłaby książka albo kurs o wykrojach i dopasowywaniu ubrań, bo po spódnicach i torbach to naturalny kolejny krok. Wiesz może, czy ona ma już osobne nożyczki do tkanin?