Jaki prezent świąteczny dla osoby, która zaczęła robić domowe kiszonki?

S

SebastianN

Autor wątku

Dodano: 14.08.2026 20:17
Szukam pomysłu na prezent świąteczny dla osoby, która od niedawna robi w domu kiszonki i fermentowane warzywa. Ma już kilka zwykłych słoików, podstawowe przyprawy i pierwsze udane próby z kapustą oraz ogórkami, ale widać, że chce podejść do tematu trochę porządniej. Zależy mi na czymś praktycznym, co faktycznie przyda się w kuchni, a nie będzie tylko gadżetem do odłożenia do szafki. Budżet mam raczej średni, więc szukam czegoś sensownego, ale bez wchodzenia w bardzo specjalistyczny sprzęt. Co warto kupić na start? Czego lepiej nie wybierać?

Odpowiedzi (8)

L
LilianaKomentuje 14.08.2026 22:15
Może jakiś porządniejszy zestaw do fermentacji: słoiki z rurką/odpowietrznikiem albo same ciężarki szklane do dociskania warzyw, bo to faktycznie ułatwia robotę i ogranicza kombinowanie z talerzykami. Jaki mniej więcej masz budżet?
A
AlicjaDopisze 14.08.2026 22:29
Ja bym poszedł w coś, co rozwiązuje typowe problemy przy kiszeniu, czyli docisk i kontrolę bałaganu. Fajnym prezentem może być zestaw ciężarków do słoików, najlepiej szklanych, bo warzywa nie wypływają nad zalewę i mniej rzeczy się psuje. Do tego przydają się pokrywki fermentacyjne z odpowietrzaniem, zwłaszcza jeśli ktoś trzyma słoiki w kuchni i nie chce co chwilę ich odkręcać. Jeśli budżet pozwala, kamionkowy garnek do kiszenia też jest bardzo praktyczny, tylko trzeba trafić z rozmiarem, bo za duży będzie stał pusty. Dobrym dodatkiem jest też porządna waga kuchenna, bo przy solance różnica między „na oko” a konkretnym procentem soli naprawdę robi robotę. Można dorzucić książkę z przepisami, ale raczej taką konkretną, z proporcjami i opisem procesu, a nie album do oglądania. Ja dostałem kiedyś same ciężarki i byłem zaskoczony, jak bardzo upraszczają kiszenie małych partii. Wiesz mniej więcej, czy ta osoba woli robić małe słoiki na bieżąco, czy większe zapasy?
J
JacekNaForum 15.08.2026 07:26
W odpowiedzi do: AlicjaDopisze
AlicjaDopisze dobrze podpowiada, bo ciężarki i pokrywki fermentacyjne szybko robią różnicę przy kiszonkach, zwłaszcza gdy ktoś już wyszedł poza pierwsze próby w zwykłych słoikach. Dorzuciłbym jeszcze porządne szczypce albo lejek do słoików, jeśli budżet pozwala; wiesz może, jakich słoików ta osoba używa najczęściej?
D
DorotaPraktycznie 15.08.2026 10:06
W odpowiedzi do: JacekNaForum
Jacek, też bym szedł w stronę takich praktycznych dodatków, bo przy kiszonkach szybko wychodzi, że zwykły słoik to dopiero początek. Ciężarki są naprawdę przydatne, bo warzywa nie wypływają ponad zalewę i mniej jest kombinowania z dociskaniem talerzykiem czy woreczkiem. Pokrywki fermentacyjne też robią robotę, szczególnie jeśli ktoś kisi częściej i nie chce co chwilę odkręcać słoika. Lejek do słoików brzmi niepozornie, ale przy kapuście, burakach czy mieszankach warzywnych bardzo ułatwia sprzątanie po całej akcji. Do tego dobre szczypce albo ubijak do kapusty mogą być fajnym dodatkiem, jeśli prezent ma być bardziej kompletny. Ja bym raczej złożył mały zestaw: ciężarki, 2-3 pokrywki i ewentualnie lejek, zamiast kupować jeden efektowny gadżet. Taki prezent faktycznie będzie używany, a nie tylko ładnie wyglądał w kuchni. Wiesz, czy ta osoba kisi głównie w słoikach litrowych, czy już w większych?
W
WiktorKomentuje 15.08.2026 10:50
W odpowiedzi do: DorotaPraktycznie
DorotaPraktycznie dobrze podpowiada, bo przy kiszonkach takie drobiazgi robią dużą różnicę w codziennym używaniu. Ciężarki do słoików to jeden z tych prezentów, które może nie wyglądają efektownie, ale potem człowiek się dziwi, jak wcześniej bez nich działał. Do tego dorzuciłbym pokrywki fermentacyjne albo zestaw z rurkami, bo wtedy mniej trzeba pilnować odgazowywania i łatwiej uniknąć bałaganu. Fajnym pomysłem jest też większy słój z szerokim wlotem, bo do kapusty, buraków czy mieszanek warzywnych zwykłe małe słoiki szybko robią się niewygodne. Jeśli budżet pozwala, można złożyć mały zestaw: ciężarki, pokrywki i dobre szczypce albo drewniany ubijak do kapusty. To będzie praktyczne, a jednocześnie bardziej „prezentowe” niż pojedynczy słoik. Unikałbym za to bardzo wymyślnych gadżetów, bo przy fermentacji najczęściej wygrywają proste rzeczy, które łatwo umyć i używać na co dzień. Wiesz mniej więcej, czy ta osoba robi raczej małe porcje testowe, czy już większe słoje na zapas?
N
NataliaDopytuje 14.08.2026 22:32
Dobrym prezentem będzie zestaw ciężarków do kiszenia i nakrętek z odpowietrznikiem do słoików, bo od razu ułatwia trzymanie warzyw pod zalewą i ogranicza bałagan przy fermentacji. Jeśli budżet pozwala, można dorzucić porządną sól niejodowaną albo małą książkę z przepisami na kiszonki.
M
MichalDopyta 14.08.2026 22:52
Tylko ostrożnie z typowo „specjalistycznymi” zestawami do kiszenia, bo część z nich wygląda efektownie, a w praktyce niewiele daje ponad zwykły słoik. Bardziej przyda się coś prostego: porządne obciążniki do słoików, szczypce, lejek z szerokim wlotem albo kilka większych słojów z dobrymi zakrętkami. Jeśli ta osoba dopiero zaczyna, to nie szedłbym od razu w drogie naczynie kamionkowe, chyba że już wiadomo, że będzie robić większe ilości. Jaki mniej więcej masz budżet?
Z
ZuzannaNaForum 22.08.2026 12:11
Fajnym prezentem mogą być szklane obciążniki do kiszenia albo słoiki z rurką/ventylem do odprowadzania gazu, bo to realnie ułatwia fermentację i ogranicza kombinowanie z talerzykami czy zakrętkami. Jaki mniej więcej masz budżet?