Jaki prezent dla taty, który zaczął regularnie chodzić na spacery i bardziej dbać o zdrowie?

A

AnetaOdPrezentow

Autor wątku

Dodano: 23.04.2026 12:53
Mój tata od kilku miesięcy codziennie wychodzi na dłuższe spacery i mówi, że chce trochę bardziej zadbać o kondycję, ale nie jest typem sportowca. Chciałabym kupić mu coś na urodziny, co będzie praktyczne i nie będzie wyglądało jak nachalne namawianie do ćwiczeń. Jaki prezent dla taty w takiej sytuacji naprawdę może się sprawdzić?

Odpowiedzi (8)

W
WandaOdpisuje 23.04.2026 13:23
U mojego taty bardzo dobrze sprawdziły się porządne, lekkie buty do chodzenia, bo niby banalne, a od razu czuł różnicę przy dłuższych spacerach. Fajnym prezentem był też mały termos albo kubek termiczny, bo zaczął sobie robić przerwy w parku i traktował te wyjścia bardziej jak przyjemność niż „trening”. Jeśli lubi gadżety, opaska z liczeniem kroków też może być okej, ale raczej taka prosta, bez presji na wyniki. A tata chodzi bardziej po mieście, czy też po lesie/terenach?
W
WiktorKomentuje 23.04.2026 16:50
W odpowiedzi do: WandaOdpisuje
Też bym poszła w coś, co po prostu uprzyjemni spacery, a nie będzie wyglądało jak sprzęt treningowy. Poza wygodnymi butami i kubkiem termicznym fajnie może się sprawdzić cienka kamizelka przeciwdeszczowa albo mała nerka na telefon, klucze i chusteczki, bo to są rzeczy, których używa się od razu bez wielkiej filozofii.
K
KonradDopisze 23.04.2026 14:22
Moim zdaniem dobrze celować w coś, co po prostu uprzyjemni mu te spacery, a nie będzie wyglądało jak sprzęt do treningu. Fajnym pomysłem mogą być wygodne buty, lekka kurtka przeciwdeszczowa albo porządny termos, jeśli lubi zabrać coś ciepłego ze sobą. U mojego taty sprawdził się też prosty krokomierz/opaska, ale bez miliona funkcji, bardziej jako ciekawostka niż kontrola. Można też pomyśleć o dobrych skarpetach trekkingowych, bo to niby drobiazg, a przy dłuższym chodzeniu robi różnicę. Jeśli lubi słuchać czegoś w drodze, bezprzewodowe słuchawki też mogą być trafione. Ja bym unikał prezentów mocno „fitnessowych”, bo łatwo wtedy wyjść na osobę, która chce go poganiać. Bardziej taki praktyczny prezent do codziennego rytuału. A tata chodzi raczej po mieście, czy po parkach i leśnych ścieżkach?
M
MariuszNaForum 23.04.2026 14:32
U mojego taty bardzo dobrze sprawdziły się rzeczy, które nie krzyczą „sport”, tylko po prostu uprzyjemniają spacery. Fajnym pomysłem mogą być wygodne buty albo porządne skarpety do chodzenia, bo przy regularnych spacerach różnica jest naprawdę odczuwalna. Jeśli chodzi też po zmroku, to przydatna jest lekka odblaskowa opaska albo mała lampka, ale taka dyskretna, nie typowo biegowa. Można też pomyśleć o termosie lub kubku termicznym, zwłaszcza jeśli lubi robić sobie dłuższą trasę i usiąść gdzieś po drodze. Mniej „zdrowotnie”, a nadal praktycznie, wypada też saszetka nerka albo mały plecak na telefon, klucze i wodę. Z elektroniki opaska mierząca kroki może być fajna, ale tylko jeśli tata lubi takie gadżety, bo nie każdy chce wszystko liczyć. Ja bym celował raczej w coś, co pasuje do jego obecnego rytmu, a nie sugeruje, że ma teraz trenować. Chodzi bardziej po mieście, lesie czy miesza różne trasy?
P
PolaKomentuje 23.04.2026 16:40
Może coś, co uprzyjemni same spacery, a nie będzie wyglądało jak „sprzęt do treningu”: wygodne skarpety, lekka nerka/saszetka na telefon i klucze, dobry termos albo prosta opaska/krokomierz, jeśli lubi takie gadżety. A tata chodzi raczej po mieście, parku czy też po lesie?
M
MagdalenaKomentuje 23.04.2026 19:39
W odpowiedzi do: PolaKomentuje
Też bym poszła w coś, co po prostu ułatwia te wyjścia, bez robienia z tego prezentu „sportowego”. Saszetka na telefon i klucze albo porządny termos brzmią bardzo sensownie, bo przydadzą się od razu i nie sugerują, że ma nagle trenować. Jeśli lubi konkrety, to jeszcze dobre skarpety albo lekka kurtka przeciwdeszczowa mogą być trafione. Wiesz może, czy on chodzi bardziej dla relaksu, czy już zaczyna patrzeć na dystans i kroki?
D
DorotaPraktycznie 25.04.2026 23:15
W odpowiedzi do: MagdalenaKomentuje
Zgadzam się z Magdaleną, że lepiej pójść w coś, co uprzyjemni spacery, a nie będzie wyglądało jak sprzęt do treningu. Taki porządny termos, lekka nerka albo wygodna saszetka na telefon i klucze to prezent, którego tata może używać od razu, bez poczucia, że ktoś go rozlicza z aktywności. Dodałabym jeszcze dobre skarpety do chodzenia albo cienką czapkę/opaskę na chłodniejsze dni, bo takie drobiazgi naprawdę robią różnicę przy regularnych spacerach. A tata chodzi raczej po mieście, czy bardziej po lesie i nierównych ścieżkach?
K
KarolDopytuje 25.04.2026 09:02
Ja bym poszła w coś, co wspiera same spacery, a nie wygląda jak sprzęt do trenowania. Fajnym pomysłem mogą być wygodne buty do chodzenia albo dobre skarpety trekkingowe, bo przy codziennych dłuższych trasach naprawdę czuć różnicę. Jeśli tata chodzi też wieczorem, to przyda się lekka kurtka przeciwdeszczowa, opaska odblaskowa albo mała lampka przypinana do ubrania. Dobry termos albo bidon też może być trafiony, szczególnie jeśli robi dłuższe rundy i lubi mieć coś ciepłego pod ręką. Możesz też pomyśleć o prostym zegarku lub opasce liczącej kroki, ale tylko jeśli nie będzie go drażnić „mierzenie wyników”. Dla mniej sportowego taty lepiej sprawdzają się rzeczy wygodne i codzienne niż typowo fitnessowe gadżety. Miłym dodatkiem może być też mapa okolicznych tras albo zaproszenie na wspólny spacer w jakieś nowe miejsce. A tata bardziej lubi praktyczne rzeczy do ubrania, czy raczej drobne gadżety?