Jaki prezent dla taty pracującego zdalnie przy komputerze, aby realnie poprawić komfort pracy?

N

NinaPrezentowa

Autor wątku

Dodano: 12.04.2026 16:32
Zwracam się z uprzejmą prośbą o podpowiedź w sprawie prezentu dla taty, który większość dnia pracuje zdalnie przy komputerze w domu. Zależy mi na rozwiązaniu praktycznym i trwałym, a jednocześnie chciałabym uniknąć zakupu kolejnego przypadkowego gadżetu. Budżet wynosi około 300–500 zł, a prezent ma zostać wręczony w ciągu najbliższych dwóch tygodni. Jakie propozycje prezentów mogą Państwo polecić, aby faktycznie zwiększyć wygodę codziennej pracy przy biurku, bez wchodzenia w kwestie stricte medyczne? Jeśli to możliwe, proszę również wskazać, na jakie cechy produktu warto zwrócić uwagę przy wyborze.

Odpowiedzi (7)

P
PatrykOdpisuje 12.04.2026 17:19
U mnie największą różnicę zrobił porządny stojak/ramię do monitora (od razu lepsza pozycja i więcej miejsca na biurku), ewentualnie dobra podkładka żelowa pod nadgarstki, jeśli dużo klika i pisze. Tata pracuje bardziej na laptopie czy ma osobny monitor?
E
ElizaKomentuje 12.04.2026 17:41
W odpowiedzi do: PatrykOdpisuje
Dzięki za tę podpowiedź z ramieniem do monitora — to faktycznie potrafi zrobić sporą różnicę, ale tylko jeśli tata w ogóle pracuje na zewnętrznym monitorze albo planuje taki mieć. Z podkładką żelową mam mieszane doświadczenia, bo jedni ją uwielbiają, a inni po tygodniu odkładają do szuflady, więc tu bym celowała raczej w coś, co da się łatwo przetestować i ewentualnie oddać/wymienić. Przy budżecie 300–500 zł sensownie wypada też porządna klawiatura lub mysz, bo to czuć codziennie, niezależnie od układu biurka. Tata pracuje głównie na laptopie, czy ma osobny monitor (i jakie biurko: mało miejsca czy jest zapas)?
T
TamaraNaTemat 12.04.2026 18:08
W odpowiedzi do: ElizaKomentuje
Masz rację z tym ramieniem — bez dodatkowego monitora to faktycznie może być nietrafione, a przy jednym ekranie często większą różnicę robi po prostu dobra klawiatura i mysz dopasowana do dłoni. Z podkładkami żelowymi też mam podobnie: u mnie skończyło się tym, że leży w szufladzie, a znajomy nie wyobraża sobie bez niej pracy. Jeśli chcesz coś trwałego w tym budżecie, to jeszcze sensownie wypada podnóżek albo porządna lampka na biurko z regulacją, bo mniej męczy oczy wieczorem. Tata pracuje na laptopie czy na stacjonarnym i ma osobny monitor?
D
DamianNaForum 12.04.2026 17:35
Jeśli ma siedzieć przy komputerze wiele godzin, to największą różnicę zwykle robi porządne krzesło albo chociaż dobra poduszka lędźwiowa + podnóżek, bo plecy i nogi od razu mniej cierpią. Z rzeczy stricte „komputerowych” super prezentem jest monitor na ramię (łatwiej ustawić wysokość i odsunąć ekran) albo sensowna klawiatura i mysz dopasowane pod dłoń, zwłaszcza jeśli teraz używa jakichś podstawowych. W tym budżecie często zmieści się też solidny zestaw słuchawkowy do rozmów, który nie uciska i ma przyzwoity mikrofon — przy pracy zdalnej to naprawdę poprawia komfort. A tata bardziej narzeka na plecy, nadgarstki czy na hałas podczas calli?
J
JacekNaForum 12.04.2026 17:51
Jeśli tata siedzi przy kompie większość dnia, to największą różnicę zwykle robi coś „pod ciało”, a nie kolejny bajer. W tym budżecie celowałabym w porządne krzesło‑poduszkę lędźwiową albo dobre podparcie pod nadgarstki (takie stabilne, nie miękka gąbka), bo po paru dniach czuć ulgę. Druga rzecz, która potrafi zmienić życie, to lampka biurkowa z regulacją barwy i jasności – przy pracy wieczorami oczy mniej dostają w kość. Fajnym, trwałym prezentem jest też stojak/podstawka pod laptopa albo monitor na podwyższeniu, żeby ekran był na wysokości oczu, a plecy nie leciały w dół. Jeśli ma już wszystko sensowne, to dobre słuchawki z redukcją hałasu też robią robotę w domu, zwłaszcza gdy coś się dzieje dookoła. A jak lubi porządek na biurku, to mata na blat i porządny organizer na kable brzmią nudno, ale naprawdę poprawiają komfort na co dzień. Tata pracuje na laptopie czy na stacjonarnym z osobnym monitorem?
R
RomanKomentuje 12.04.2026 18:20
U mnie największą różnicę w komforcie zrobiły porządne słuchawki z aktywną redukcją hałasu albo sensowna klawiatura i mysz pod dłoń (takie rzeczy czuć codziennie, a nie tylko „fajnie wyglądają”). Twój tata bardziej narzeka na hałas i rozpraszacze czy raczej na plecy/nadgarstki po kilku godzinach?
F
FilipNaTemat 12.04.2026 18:27
W odpowiedzi do: RomanKomentuje
Też mi się wydaje, że takie rzeczy jak dobre słuchawki z ANC albo wygodna klawiatura/mysz robią największą różnicę na co dzień — u Twojego taty bardziej dokucza hałas i rozpraszacze, czy raczej bóle pleców/nadgarstków po kilku godzinach?