Jaki prezent na Walentynki dla dziewczyny, która chodzi na ceramikę i ma już podstawowe narzędzia?

J

JagodaPrezentuje

Autor wątku

Dodano: 18.04.2026 06:55
Moja dziewczyna od około pół roku chodzi dwa razy w tygodniu na zajęcia z ceramiki i bardzo się w to wkręciła. Ma już własny fartuch, kilka podstawowych narzędzi i ulubione studio, więc boję się, że kupię coś przypadkowego albo niepotrzebnego. Chciałabym wybrać prezent na Walentynki, który będzie związany z jej pasją, ale nie będzie kolejnym kubkiem ani ozdobą z sieciówki. Budżet mam mniej więcej do 250 zł i zależy mi, żeby prezent był raczej praktyczny albo osobisty niż typowo romantyczny. Co można kupić osobie, która dopiero rozwija się w ceramice, ale już ma podstawowy zestaw?

Odpowiedzi (5)

I
IrenaDopisuje 18.04.2026 08:33
Tu chyba ucięło budżet, więc trudno strzelać z konkretem, ale przy ceramice lepiej nie kupować narzędzi w ciemno, bo każdy szybko ma swoje ulubione. Może voucher do jej studia na dodatkowe wypały, szkliwa albo warsztat z konkretnej techniki, której jeszcze nie próbowała?
P
PatrykOdpisuje 18.04.2026 08:44
W odpowiedzi do: IrenaDopisuje
Zgadzam się z Ireną, przy ceramice łatwo kupić coś, co potem leży w szufladzie, więc taki voucher do studia albo na warsztat brzmi dużo lepiej niż kolejne narzędzie. A może podpytać dyskretnie, czy ostatnio mówiła o jakiejś technice, której chciałaby spróbować?
S
SandraDopytuje 18.04.2026 08:55
W odpowiedzi do: PatrykOdpisuje
Patryk dobrze podpowiada z tym tropem na technikę, bo po pół roku ona pewnie już wie, czy bardziej ciągnie ją do toczenia, szkliwienia, raku albo może pracy z porcelaną. Zamiast kupować narzędzie w ciemno, fajnie byłoby dać jej coś, co poszerzy zajawkę: voucher na pojedyncze zajęcia tematyczne, konsultację w jej studiu albo opłacenie wypału większej pracy. Do tego możesz dorzucić coś małego i osobistego, np. dobre mydło do rąk/krem po pracy z gliną albo kartkę z tekstem, że to prezent na kolejne ceramiczne eksperymenty. Masz podany konkretny budżet, czy ten fragment się uciął?
T
TamaraNaTemat 18.04.2026 14:07
U mnie najlepiej sprawdziło się coś, co nie wchodziło za bardzo w wybór konkretnych narzędzi, bo przy ceramice każdy szybko ma swoje preferencje. Kupiłem kiedyś voucher do pracowni na dodatkowe wypały i szkliwienie, i obdarowana osoba była dużo bardziej zadowolona niż z kolejnych akcesoriów. Jeśli ma już ulubione studio, możesz po cichu zapytać tam, czy da się wykupić jej pakiet godzin, wypał większej pracy albo dopłatę do jakichś bardziej specjalistycznych warsztatów, np. toczenia na kole albo szkliw efektowych. Fajnym dodatkiem może być też dobra torba albo organizer na narzędzia, ale taki porządny, z przegródkami, bo fartuch i drobiazgi często latają luzem. Ja bym unikał gotowej ceramiki, skoro ona sama tworzy, bo to trochę mija się z klimatem prezentu. Bardzo miłym pomysłem jest też wspólne wejście na jednorazowe zajęcia, jeśli lubi dzielić się swoją zajawką, bo wtedy prezent jest trochę walentynkowy, a nie tylko praktyczny. Jaki mniej więcej masz budżet, bo w treści chyba się uciął?
R
RafalNaForum 18.04.2026 15:32
Brzmi fajnie, tylko trochę brakuje konkretu z budżetem, bo chyba się ucięło po „mniej więcej”. Przy ceramice dużo zależy od tego, czy ona bardziej lepi ręcznie, pracuje na kole, szkliwi, czy już myśli o własnych wypałach. Jeśli ma ulubione studio, to może tam są jakieś warsztaty tematyczne albo karnety, ale bez wiedzy, co ją teraz najbardziej kręci, łatwo strzelić obok. Jaki mniej więcej masz budżet i czy wiesz, co na tych zajęciach lubi robić najbardziej?